Infectia cu limbrici

Detalii

CategoriiSanatate
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari10478

Voteaza & Distribuie

Descriere

Limbricii sunt niste paraziti care traiesc in intestinele oamenilor si care cauzeza infectii suparatoare. Cel mai frecvent, ouale sau larvele acestora traiesc direct in sol si intra in corp atunci cand omul le atinge cu mana si le duce la gura. Ca si in cazul altor paraziti, infectiile cu limbrici sunt destul de comune, afectand aproximativ 1 miliard de oameni anual, in intreaga lume. Diagnosticarea limbricilor implica un examen fizic, urmat de analiza urinei, a fecalelor si a sangelui.

Semne si simptome

Semnele si simptomele pentru infectia cu limbrici includ: tusea, problemele respiratorii, durerile abdominale, diareea, sangele in fecale, scaderea in greutate, greturile si ametelile, prezenta viermilor in fecale sau in voma.

Cauze ale infectiei cu limbrici

Majoritatea infectiilor cu limbrici se datoreaza igienei precare si a nerespectarii celor mai elementare norme sanitare. Limbricii isi depun ouale in pamant si intra in organism prin contactul mainilor murdare cu gura gazdei. Oamenii se mai pot infecta atunci cand mananca mancare sau beau apa contaminata cu fecale umane. O data intrati in organism, larvele de limbrici intra in plamani si in gat, unde sunt tusiti si inghititi. Dupa ce sunt inghititi, larvele intra in intestine si devin adulti. Limbricii adulti produc noi oua si ciclul se reia putand continua chiar si timp de un an.

Factori de risc

Printre cei mai importanti factori de risc in infectia cu limbrici se numara:

  1. Traiul in zone calde, cu climat tropical;

  2. Igiena precara;


  3. Igiena personala precara;


  4. Traiul in comun, in internate, aziluri, spitale, etc;


  5. Sistemul imunitar scazut;


  6. Malnutritia;


  7. Consumul de alimente crude;


  8. Contactul cu solul infestat de limbrici;


  9. Contactul cu fecale de om sau animale;


  10. Muscaturile de insecte.

Tratamentul limbricilor

Tratamentul primar impotriva limbricilor include medicatie menita sa-i ucida. Infectiile cu limbrici pot cauza inflamatii ale intestinelor si ingreuneaza absorbtia nutrientilor de catre organism. Din acest motiv, medicul poate prescrie cure cu vitamina A si B6. Unii medici considera ca deficientele de vitamina A pot creste riscul infectarii cu limbrici iar suplimentele cu aceasta vitamina ajuta la reducerea simptomelor cauzate de infectie.

Nutritie si suplimente alimentare

Multi dintre cei infectati cu limbrici sunt subnutriti, motiv pentru care o dieta sanatoasa este estentiala pentru prevenirea contractarii acestui tip de parazit. Pe langa medicamente, tratamentul impotriva limbricilor mai poate include terapii complementare sau alternative. Iata cateva sfaturi pentru cei care vor sa reduca sansele unei infectii cu limbrici:


Alimentatia sanatoasa combate infectia cu limbrici

  1. Mananca alimente amare sau picante, cum ar fi piperul cayenne, ardeii iuti verzi, maslinele, usturoiul sau ghimbirul;

  2. Bea ceaiuri calde care sa contina condimente ca si cardamonul, cuisoarele si scortisoara;


  3. Mananca multe frunze verzi cum ar fi spanacul si algele;


  4. Mananca fruncte si legume cu efect antioxidant cum sunt afinele, ciresele, rosiile, dovlecelul si ardeiul;


  5. Evita alimentele procesate, painea, pastele si zaharul;


  6. Mananca mai putina carne si mai mult peste;


  7. Foloseste mai mult ulei de masline in mancare;


  8. Evita cafeaua, alcoolul, tutunul;


  9. Bea cam 6-8 pahare cu apa pe zi;


  10. Fa sport cel putin 30 de minute in fiecare zi;


  11. Ia suplimente alimentare care sa contina vitaminele A, C, E, complexul de vitamine B si minerale ca magneziul, calciul, zincul si seleniul.