Infarctul miocardic acut

Infarctul miocardic acut

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriMedicina, Timisoara
Ultima actualizareLuni 7 mai 2018
Vizualizari1736

Voteaza & Distribuie

Descriere

Infarctul miocardic acut - primul ajutor

Infarctul miocardic acut, denumit si atacul de cord este definit ca necroza (moartea) muschiului cardiac si apare atunci cand fluxul sanguin intr-un teritoriu cardiac este intrerupt, prin blocarea uneia sau, mai rar, a mai multor artere coronare.

Infarctul se produce fie in urma unui spasm la nivelul arterelor coronare, fie in urma obstructionarii complete a unei artere ce transporta sange cu oxigen catre inima.

CAUZE:

Cea mai frecventa cauza a infarctului miocardic este ateroscleroza coronariana (90% dintre cazuri). Ateroscleroza coronariana presupune ingustarea vasului prin formarea placii de aterom (depuneri de colesterol, calciu). Placa de aterom este evolutiva. In momentul in care evolutia placii se complica (ex. ruptura placii) diametrul vasului se reduce drastic, pana la obstructie totala, conducand in cele din urma la moartea celulelor miocardice.

Pacientii predispusi la boli cardiovasculare sunt cei care prezinta factori de risc cardiovasculari (hipertensiune arteriala, diabet zaharat, dislipidemie, obezitate, fumat, sedentarism, stres). Cumulul factorilor de risc creste riscul de infarct miocardic.

Cauze mai rare, asa zise non-aterosclerotice, sunt reprezentate de anomalii congenitale ale arterelor coronare, boli ale valvei aortice, embolii coronariene, boli inflamatorii ale vaselor, boli de sange, boli metabolice, consum de cocaina, traumatisme toracice.

SIMPTOME:

Simptomele caracteristice ale infarctului sunt durerea toracica de intensitate mare, o senzatie de apasare ce dureaza mai mult de 30 de minute, dar si transpiratiile si anxietatea.

Durere violenta toracica, cel mai adesea localizata in spatele sternului sau in piept, intinsa spre baza gatului, in umarul si in mana stanga, in spate. Se simte ca o "gheara", ca o menghina, ca o arsura pe o suprafata mai mare, ce nu se modifica la respiratie sau la schimbarea pozitiei si este frecvent insotita de transpiratii reci, lipsa de aer, dificultate de respiratie si, uneori, de greata si varsaturi. Durerea dureaza de obicei peste 15-20 minute si creste progresiv in intensitate.

PRIMUL AJUTOR:

indiferent ca ti se intampla tie sau cuiva de langa tine, pastreaza-ti pe cat posibil calmul si telefoneaza de urgenta la 112;

aseaza bolnavul pe spate, cu barbia ridicata, pentru a evita riscul de inghitire a limbii;

elibereaza orice sursa ce ar putea bloca respiratia: cravata, esarfa, proteza dentara etc.

administreaza bolnavului sub limba o tableta de nitroglicerina sau o tableta sfaramata de aspirina - va ajuta la fluidizarea sangelui;

daca varsa, intoarce-l pe partea dreapta, cu mana stanga sub obrazul drept. Piciorul drept trebuie tinut intins, iar cel stang flexat. Daca victima este o femeie gravida in ultimul trimestru al sarcinii, va fi asezata pe partea stanga.

in caz de lesin sau de pierdere a cunostintei, este foarte posibil ca bolnavul sa fi suferit un stop cardiac si se impune aplicarea de urgenta a manevrelor de resuscitare:verifica mai intai pulsul si respiratia

efectueaza compresii toracice, insotite sau nu - dupa caz - de ventilatie gura la gura: ingenuncheat langa bolnav, cu o mana mentine-i acestuia gura usor intredeschisa, iar cu cealalta sus tine-i fruntea si astupa-i narile. Apoi, inspira profund si lipeste-ti buzele etans pe gura victimei, insufland aer timp de doua-trei secunde. Cand este imposibila deschiderea gurii, poti recurge la respiratia gura la nas, efectuata dupa aceeasi tehnica, fara a astupa insa narile si mentinand gura victimei inchisa;

pentru a realiza masajul cardiac bolnavul trebuie mai intai de toate asezat in pozitie dreapta, cu fata in sus. Urmareste cu primele doua degete de la o mana marginea arcului costal al ultimei coaste pana la osul ce uneste coastele in mijloc, in partea inferioara. Apoi, cu mainile una peste alta, incepe compresii si decompresii sternale, 60 pe minut, in ritmul: „unu si doi si trei si patru..." etc. Daca masajul este corect efectuat, sternul se deplaseaza cu o amplitudine de 3-4 cm.

TINE MINTE!

Indiferent daca ti se intampla tie sau unei persoane din apropiere, cel mai important este sa iti pastrezi calmul si sa intrerupi orice efort fizic. Urmatorul pas este sa soliciti de urgenta ajutor medical calificat, iar cat timp astepti ambulanta, elibereaza orice sursa ce ar putea bloca respiratia, cum ar fi cravatele, esarfele sau protezele dentare. Functiile vitale trebuie evaluate pentru a stabili daca este nevoie de manevre de resuscitare cardio-respiratorie.

De asemenea, o tableta de nitroglicerina sau o pastila sfaramata de aspirina va ajuta la fluidizarea sangelui.

In cazul in care suferiti un atac miocardic, ar putea fi de ajutor sa inspirati adanc si sa incercati sa tusiti cu putere, pentru a stimula circulatia sangelui catre inima.

Articol oferit de: Policlinica Complemed Timisoara