Incalzirea globala

Detalii

CategoriiTurism
TaguriCatastrofe
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3188

Voteaza & Distribuie

Descriere

Toti am auzit de incalzirea globala. Se pare ca in ultimii 100 de ani, temperatura pamantului a crescut cu jumatate de grad Celsius. Poate ca nu pare prea mult, dar si o jumatate de grad poate afecta planeta noastra. Conform Agentiei de Protectie a Mediului, nivelul marii a crescut cu 15 pana la 20 cm in ultimii 100 de ani.

Temperatura ridicata poate cauza topirea ghetarilor ce plutesc, dar acest lucru nu va determina ridicarea nivelului oceanelor. Ghetarii sunt bucati de uriase de gheata. Pentru a pluti, ghetarul inlocuieste un volum de apa egal cu greutatea ghetarului. Submarinele folosesc acest principiu pentru a se ridica si scufunda in apa, prin schimbarea greutatii.

Cresterea temperaturii si ghetarii pot avea un rol mic in ridicarea nivelui oceanelor. Ghetarii sunt doar bucati de gheata ce se desprind din mase mari de gheata si cad in ocean. Cresterea temperaturii poate cauza desprinderea a mai multe bucati de gheata si crearea mai multor ghetari plutitori.O data ce gheata cade in ocean, nivelul acestuia creste putin. Daca aceasta crestere a temperaturii afecteaza masele de gheata si ghetarii, exista pericolul topirii calotei glaciare si cresterea nivelului oceanelor? Acest lucru se poate intampla, dar nu se stie cand.

Gheata acopera intinderi mari in Antarctica, la Polul Sus ce contine 90% din gheata lumii (70% e apa). Antarctica este acoperita de gheata cu o inaltime medie de 2133m. Daca toata gheata din Antarctica s-ar topi, nivelul marii din intreaga lume ar creste cu 61m. Temperatura medie din Antarctica este de -37 grade Celsius, asa ca gheata nu este in pericol de topire.

La celalat capat al lumii, la Polul Nord, gheata nu este la fel de groasa ca la Polul Sud. Aici, gheata pluteste pe Oceanul Arctic. Daca s-ar topi, nivelul marii nu ar fi afectat. Exista o mare cantitate de gheata ce acopera Groelanda, care ar adauga alti 7 metri nivelului oceanului planetar daca s-ar topi. Deoarece Groelanda este mai aproape de Ecuator decat Antarctica, temperaturile sunt mai ridicate aici, deci gheata se poate topi mai usor.

In anul 1995, o organizatie interguvernamentala ce se ocupa cu studiul schimbarii climatului a facut un raport cu multe schimbari ale mediului cauzate de cresterea nivelului marii pana in anul 2100. Ei estimeaza cresterea nivelului pana la 50 de centimetri. Cresterea va fi cauzata de o expansiune termica a oceanului si de ghetari ce se topesc. 50 de centimetri nu este o cantitate mica, poate avea un mare impact asupra oraselor de coasta, in special in timpul furtunilor.