De ce sa-ti continui studiile dupa liceu?

Detalii

CategoriiEducatie
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari6668

Voteaza & Distribuie

Descriere

Adeseori elevii se intreaba daca este necesar sa-si continue sau nu studiile dupa ce termina liceul. Facultatea ofera o baza solida pentru dezvoltarea personala a fiecaruia si ajuta intr-o mare masura la dezvoltarea unei cariere stabile.


Uneori este greu sa-ti continui studiile dupa liceu, probabil pentru ca multi considera ca este dificil sa-ti permiti o facultate decenta. De multe ori, tot ceea ce elevii isi doresc este sa obtina un loc de munca cat mai curand posibil, astfel incat sa-si poata ajuta familiile financiar. Desi exista si unii care cred ca facultatea nu e pentru ei si ca nu vor face fata unor astfel de niveluri ridicate de educatie. Astfel acestia ajung sa se multumeasca cu joburi cum ar fi comercianti in mall-uri, muncitori in constructii, chelneri in cafenele, etc.



Acestea sunt locuri de munca respectabile, nu exista nicio indoiala in aceasta privinta. Ceea ce face lucrurile diferite si mai complicate este atunci cand te intrebi cum te complaci in continuare sa ai un loc de munca prost platit in ciuda faptului ca iti dai seama ca aceasta munca nu te ajuta sa-ti descoperi adevaratul potential si ca acel job nu este ceea ce vrei sa faci pentru tot restul vietii? Cu trecerea anilor, ne dam seama in ce domeniu dorim sa profesam si unde ne-ar placea sa ne vedem peste 5-10 ani.


De ce sa-ti continui studiile?
Salarii mai mari



importanta facultatii


importanta facultatii



O facultate iti va oferi o calificare mai mare, ceea ce majoritatea angajatorilor pretind in ziua de azi. Veti fi platiti mai bine doar pentru ca sunteti absolventi. Chiar daca un candidat este foarte bun in ceea ce face si poate demonstra acest lucru angajatorului, exista sanse foarte mici ca el sa fie selectat in defavoarea unui candidat care a absolvit o facultate. Motivul ar fi ca absolventul are mai multa experienta si educatie, ceea ce il favorizeaza in acest sens.



Un alt avantaj al urmarii cursurilor unei facultati este ca va va permite sa incepeti cu un salariu de baza, dar, de asemenea, va va oferi posibilitatea cresterii salariului datorita experientei de munca si pregatirii profesionale. In momentul in care dobandesti suficienta experienta, munca ta va incepe sa produca rezultate mai bune care va vor ajuta sa avansati si sa obtineti noi stimulente. Un salariu decent este un factor motivant bun care va face munca ta mai eficienta decat te astepti. Astfel, te vei dezvolta ca si individ.



Un standard de viata mai ridicat

Un loc bun de munca te va ajuta sa-ti dai seama de adevarata ta valoare. Te va face sa vrei sa lucrezi mai productiv astfel incat sa te bucuri de un standard de viata mai ridicat. De asemenea, un job promitator va ajuta sa va faceti planuri pentru viitor facandu-va sa va ganditi la modul in care ati dori sa va bucurati de o viata confortabila, atat pentru tine cat si pentru apropiati. Cresc totodata aspiratiile si asteptarile voastre, ajutandu-va sa vedeti dincolo de limitele stabilite, limite care pot afecta grav capacitatile voastre si care va pot conduce fara sa sesizati departe de succes si implinire.


Pregatire de specializare

Un alt motiv pentru care este importanta educatia dupa liceu este ca va ajuta sa excelati in domeniul de lucru. Trainingurile specializate va ajuta sa deveniti calificati intr-un anumit domeniu. Studentii castiga practic precum si experienta tehnica de lucru, pe care le pot demonstra atunci cand aplica pentru un loc de munca in domeniul de activitate dorit. Sunt tratati ca specialisti in respectivul domeniu si sunt respectati pentru expertiza lor.


De exemplu, un manager de proiect in constructii care a absolvit o facultate de profil va fi privit la un alt standard si va fi platit dublu comparativ cu cel care este independent si a ajuns sa profeseze doar prin experienta de munca. Doar tu decizi care varianta este mai rapida, mai buna si mai usoara in obtinerea jobului dorit.


Independenta financiara

Cu cat mai multa experienta si economii castigati la un loc de munca bine platit cu atat mai mare este posibilitatea de a deveni independent financiar. Ceea ce inseamna ca nu trebuie sa va mai faceti griji cu privire la cum veti reusi sa va platiti facturile lunare. Veti avea sansa sa locuiti intr-o zona respectabila, sa desfasurati activitatile dorite, sa mergeti in vacanta fara sa va ganditi la cat cheltuiti pentru voi si familiile voastre. Educatia (vezi importanta familiei in educatie) va apropie, de fapt, de o viata mai buna.



Invatamantul superior ne ofera un sentiment de realizare si un scop clar in viata, sporindu-ne increderea in noi insine. Desigur, exista si exceptii, atunci cand vine vorba de acele persoane care nu au urmat o facultate si au reusit totusi sa-si implineasca visele. Totusi, aceste persoane au avut un mare sprijin din exterior, au avut talente sau aptitudini exceptionale si au dat dovada de o vointa de neclintit in a se realiza profesional.


Dezvoltare personala

Educatia este un proces fara sfarsit, iar facultatea ne invata o multime de lucruri despre viata si cum ne putem modela viitorul. Educatia ne deschide o multime de usi, fiecare detinand puterea de a ne ridica respectul de sine si potentialul nostru ca si oameni. Prin educatie, ne putem atinge cu succes obiectivele si ne putem urma drumul mai putin batatorit pur si simplu prin salvarea momentului crucial. Invatam sa descifram nuantele intre o educatie buna si adevarata cunoastere, ceea ce reprezinta calea spre intelepciune.


O persoana inteleapta isi va folosi cunostintele acumulate de-a lungul anilor pentru a crea ceva nou si va educa oamenii cu privire la noutatea creata. Aceasta intelegere si perspectiva poate fi castigata doar prin perseverenta, curiozitate si dorinta de a continua procesul de invatare.



La sfarsitul zilei, vointa si dorinta de a face ceva din tine sunt cele care conteaza. Asadar drumul spre realizare depinde in totalitate de tine, pana atunci invatamantul superior este o necesitate si totodata un sprijin in aceste vremuri de criza.