Cum se montează o poartă culisantă?

Detalii

CategoriiCasa/gradina
Taguriautomatizari porti, porti metalice
Ultima actualizareMiercuri 8 iulie 2020
Vizualizari1864

Voteaza & Distribuie

Descriere

Porţile culisante reprezintă o soluţie viabilă pentru clădiri rezidenţiale, de birouri, comerciale şi industriale. Au marele avantaj de a nu ocupa din spaţiul carosabil pentru manevrele de închidere şi deschidere, acestea desfăşurându-se de-a lungul gardului lateral. În plus, pot fi automatizate, aducând un plus de confort utilizatorilor.

Ce fel de porţi pot fi culisante?

Orice poartă din lemn sau metal poate fi adaptată la sistemul de culisare. Materialul şi designul ales sunt opţiunea fiecăruia, în funcţie de buget, utilitate şi stilul arhitectonic al construcţiei pe care o îngrădeşte. Direcţia de culisare este impusă de desfăşurarea terenului. Ţine cont de faptul că vei avea nevoie de un canal mai mare decât lungimea porţii, pe care aceasta va fi culisată într-una dintre direcţiile laterale, în interiorul curţii. Aşadar, dacă poarta terenului este amplasată într-o extremitate, culisarea se va produce automat în direcţia opusă, unde suprafaţa permite. Şina de susţinere a roţilor porţii trebuie ancorată în beton pe întreaga lungime, pentru a nu exista riscul denivelării provocate de mişcările de teren.

Cum le poţi automatiza

Porţile culisante au tot doi stâlpi de susţinere. Diferenţa este că sunt amplasaţi la o distanţă de mai mult de două ori mai mare decât lungimea porţii propriu-zise. Practic, poarta nu atinge ambii stâlpi concomitent, ci pe cel din interiorul curţii, când este deschisă şi pe cel de la celălalt capăt atunci când este închisă. Pentru toate aceste manevre, în cazul porţilor tradiţionale aveai nevoie să cobori din maşină sau să angajezi un paznic.

Noile tehnologii permit automatizarea porţilor culisante, atât în fază de montaj, cât şi în cadrul unui proces de renovare a gardului deja existent. BFT Romania aduce tradiţia de peste cincizeci de ani a companiei renumite pentru implementarea soluţiilor inteligente şi fiabile de acces în spaţii rezidenţiale, industriale şi comerciale. Înainte de automatizare, poarta trebuie să funcţioneze foarte bine manual. Practic, trebuie să poţi închide sau deschide poarta doar cu două degete în timp ce mergi de-a lungul întregii suprafeţe a canalului. Acesta este testul pe care trebuie să-l treacă porţile culisante înainte de montarea sistemului de automatizare.

Alimentarea cu energie

Pe lângă canalul ce serveşte drept suport pentru rolele care deplasează poarta în lateral, vei avea nevoie de un şanţ de alimentare electrică a ansamblului. În funcţie de dimensiunile porţilor, de greutate şi de traficul necesar, vei putea alege sisteme ce susţin porţi între 200 şi peste 2.000 de kilograme. Motoarele ce pun în mişcare porţile culisante automatizate sunt alimentate prin surse de 24V, respectiv 230V AC.

Pe lângă sursa primară de energie, este bine să instalezi şi o baterie care permite închiderea şi deschiderea porţilor atunci când linia de electricitate este căzută. O alternativă la baterie este energia solară. Atenţie la înclinaţia terenului pe care instalezi poarta! Măsoară întreaga distanţă dintre cei doi stâlpi, iar dacă există o diferenţă semnificativă de nivel, ai două variante: fie aduci suprafaţa la aceeaşi cotă uniformă, fie instalezi un motor cu putere mai mare, care să suporte respectivul deficit.

De acelaşi lucru trebuie să ţii cont şi atunci când alegi porţi de mari dimensiuni, care aplică o presiune suplimentară asupra motorului. Kiturile de automatizare au incluse telecomenzi ce permit deschiderea şi închiderea porţilor din maşină, din birou sau din casă, oricând este nevoie de permiterea accesului unui vehicul în curte.

Elemente de siguranţă

În special pentru porţile automatizate este important să investeşti şi într-un sistem de siguranţă. Acesta poate fi bazat pe senzori de mişcare care detectează un obiect în timpul culisării sau de presiune care dezactivează închiderea sau deschiderea atunci când întâmpină rezistenţă. Fotocelulele şi senzorii de presiune au rolul de a preveni accidentele provocate de porţile ce lovesc maşini sau persoane care încearcă să intre sau să iasă din curtea ta.

Atunci când instalezi o poartă culisantă, asigură-te că respecţi toate normativele în materie de construcţii. Pregăteşte terenul, ia în calcul cea mai bună cale de acces şi foloseşte materiale de calitate şi sigure. Dacă nu eşti specialist în domeniu, apelează la expertiza şi manopera unor profesionişti.

Sursa foto:pexels.com/photo/photo-of-opened-brown-wooden-sliding-house-gate-922797/