In ce fel de pahare se serveste vinul?

In ce fel de pahare se serveste vinul?

Detalii

CategoriiAlimentatie
TaguriCulinar
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari4964

Voteaza & Distribuie

Descriere

pahare-de-vinStructura si forma paharelor sunt concepute pentru a spori aroma vinului, astfel ca e important sa alegeti paharul potrivit pentru vinul pe care il beti. Forma paharului determina cateva lucruri: cata suprafata a vinului in pahar este expusa aerului, cat vin poate fi invartit in pahar, cat de aproape de lichid va fi nasul dvs si unde va curge vinul in gura dvs cand il beti.

Primul lucru la care trebuie sa fim atenti este materialul din care este facut paharul. Sa fie de cristal sau de sticla? Problema nu este materialul in sine, ci daca el se potriveste cu standardele consumului de vin. Sticla trebuie sa fie suficient de transparenta pentru ca culoarea vinului sa poata fi apreciata la justa ei valoare.

Culoarea vinului este importanta deoarece ea indica maturitatea vinului si unii cunoscatori pot identifica chiar tipul de vin sau specia de struguri din care este facut. Claritatea le da posibilitatea de a-si da seama si de nivelul de alcool al vinului.Cristalul este foarte potrivit din aceste puncte de vedere si doar o sticla de o calitate superioara se poate ridica la aceste standarde. Unele pahare de cristal au fundul mai subtire, altele il au mai gros. Se spune ca, cu cat e mai subtire baza unui pahar de cristal, cu atat el ofera o claritate mai buna. Cu toate acestea, un pahar cu fundul subtire e mai predispus spargerii decat unul cu un fund mai gros si cu siguranta veti dori sa aveti grija de aceste obiecte scumpe si de licoarea din ele.

Al doilea lucru important este forma paharului. El trebuie sa ofere consumatorului posibilitatea de a simti buchetul de arome al vinului. Cand mancam, in jur de 80 % din satisfactie este datorata mirosului, in timp ce celelalte 20 % ii revin gustului. Motivul pentru care mancarea nu are nici un gust cand suntem bolnavi se datoreaza in mare parte faptului ca avem nasul infundat. O mare parte din bautul vinului si placerea adevarata rezida in descoperirea parfumului, numit "buchet", datorita complexitatii de mirosuri pe care le emana. Din cauza ca vinul emana arome in timp ce se oxigeneaza, forma paharului trebuie sa ii permita sa indeplineasca acest proces in timp ce lichidul se roteste in pahar.

In al treilea rand, un alt factor care trebuie mentionat este marimea si designul buzei paharului si a bolului acestuia, desi aceste aspecte pot fi neglijate de bautorii de vin. Aceste lucruri sunt importante pentru ca, desi majoritatea vinurilor au caracteristici asemanatoare, unele sunt extrem de diferite. Diferenta apare intre tipurile foarte dulci (vinul de Porto, lichiorul si vinurile din recolte vechi) si vinuri precum Chardonnay sau oricare alte vinuri rosii. Marimea si designul buzei si al bolului vor determina unde in gura va curge si va fi gustat vinul. Astfel, forma unui pahar poate determina care parti ale gurii si ale limbii vor gusta vinul, facand din experienta bautului una extrem de placuta.