Ie tradițională - de la istorie până la ținutele moderne

Ie tradițională - de la istorie până la ținutele moderne

Detalii

CategoriiShoping
Tagurihaine
Ultima actualizareJoi 24 februarie 2022
Vizualizari178

Voteaza & Distribuie

Descriere

Portul românesc este unul cu adevărat deosebit, mai ales atunci când vine vorba de o ie tradițională. Nu trebuie să fii un patriot sau un iubitor înrăit al folclorului pentru a observa frumusețea și măiestria de pe fiecare model de ie traditionala romaneasca. De altfel, datorită designului special, ia nu mai este acum doar un obiect vestimentar din portul popular, ci și o piesă integrată în outfiturile moderne.

Când a apărut prima ie tradițională?

Nu există o dată clară despre apariția primei ii, însă istoricii susțin că prima ie a fost purtată în perioada culturii Cucuteni, răspândită în teritoriului Moldovei de astăzi, în nord-estul Munteniei, sud-estul Transilvaniei și Basarabia. Aceste cămăși populare erau confecționate de către femeile satului atunci când se strângeau la șezături, unde cântau și croiau. Fiecare zonă avea propriul model de ie care putea fi diferențiat prin tipul de deschidere a gulerului, modul de inserție al mânecilor și metoda de tăiere a tiparului.

Dacă ne referim la etimologia cuvântului, acesta provine din latinescul Tunicae lineae care se traduce prin tunică subțire, purtată direct pe piele. Cele mai multe dintre modele aveau elemente de decor precum crucea pentru că pe vremea aceea, această cămașă avea și rol simbolic de protecție. Cu timpul, această ie tradițională a început să fi purtată cu mândrie și de personalități importante precum: Regina Maria, Maria Tănase sau Smaranda Brăescu.

Nici în ziua de azi, portul românesc nu trece neobservat, astfel că designeri celebri decid să integreze piese populare în prezentările de modă internaționale. Yves Saint Laurent este chiar unul dintre designerii care în 1981 a scos pe piață o colecție inspirată de portul nostru.

Cum deosebești o ie autentică, veche de peste 100 de ani?

Deși multe case de modă și croitorii realizează ii care se aseamănă cu primele modele apărute, unii specialiști susțin faptul că portul popular s-a pierdut odată cu modernizarea. Cu toate acestea, încă există piese din portul strămoșesc care au peste 100 de ani și pot fi văzute în muzee sau chiar în colecțiile artiștilor de folclor.

Dacă îți dorești să achiziționezi o ie autentică, trebuie să fii atentă la unele aspecte cheie pentru a fi sigură că vei avea o piesă din istoria țării. Primul aspect pe care ar trebui să îl știi despre iile de demult este că acestea nu erau niciodate terminate. Femeile care le realizau pe vremuri, considerau că omul nu poate fi perfect sau oferi perfecție, ci doar Dumnezeu.

De asemenea, materialul din care erau create era o pânză foarte rară, numită și pânza de casă sau pânză nălbită. Aceasta era in, cânepă, borangic sau mătase. Astăzi, cele mai multe dintre ii sunt confecționate din bumbac. Ia era țesută la războiul cu două ițe și cusută cu mulineuri, mărgele, fir metalic galben sau alte astfel de elemente din acea perioadă. Aceste ii sunt foarte rare și în general sunt expuse în muzee sau vernisaje, dar dacă îți dorești o ie tradițională frumoasă, poți apela cu încredere la acele magazine care le lucrează manual. Modelele din ziua de azi încearcă să respecte cât mai mult criteriile primelor ii și de asemenea, să aducă un plus penntru a fi adaptate modei de acum.