Hinduismul

Detalii

CategoriiReligie
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari4763

Voteaza & Distribuie

Descriere

Hinduismul sau, mai degraba, Sanatana Dharma, este mai mult un mod de viata si de gandire decat o religie organizata. Din punct de vedere istoric, termenul de origine persana „hindu" nu se refera la un sistem de credinta religioasa, ci la oamenii care traiesc de cealalta parte a fluviului Indus. Dupa colonizarea britanica, termenul a fost folosit pentru a desemna un ansamblu neclar de fapte religioase. In 1966, Curtea Suprema din India a definit cadrul credintei hinduse, dupa cum urmeaza:

- acceptarea respectuoasa a Vedelor ca pe cea mai mare autoritate in chestiunile religioase si filosofice si ca singura baza a filosofiei hinduse

- spiritul de toleranta si de dorinta de a intelege si aprecia punctele de vedere ale adversarului, bazate pe revelatia ca adevarul apare sub mai multe forme

- fiecaruia dintre cele sase sisteme de filosofie hinduse trebuie sa accepte un ritm al lumii, care cunoaste perioade de creatie, de intretinere si de distrugere, perioade (Yuga), care se succeda fara sfarsit

- acceptarea de catre toate sistemele de filosofie hindusa a credintei in renasterea si pre-existenta fiintelor

- identificarea faptului ca mijloace sau modurile de manutuire sunt numeroase

- realizarea adevarului ca, desi numarul zeitatilor la care oamenii se pot inchina este destul de mare, se poate sa fii hindus si sa nu te inchini idolilor.

Spre deosebire de alte religii sau convingeri, religia hindusa nu este legata de un set definit de concepte filosofice. Dupa un alt punct de vedere, un hindus este acela care crede in filozofia prezentata in Vede. Vedele sunt, probabil, cele mai vechi scrieri religioase din lume. Invatamintul lor de baza este ca adevarata natura a omului este cea divina. Dumnezeu, sau Brahman cum este numit in mod obisnuit, exista in fiecare fiinta vie. Religia este deci o cautare pentru auto-cunoastere, o cautare a divinului prezent in fiecare individ. Vedele spun ca nimeni nu are nevoie sa fie „salvat", deoarece nimeni nu este niciodata pierdut. In cel mai rau caz, traieste cu ignoranta adevaratei sale naturi divine.

Vedanta recunoaste ca exista multe abordari diferite ale lui Dumnezeu si toate sunt valabile. Orice fel de practica spirituala duce la acelasi grad de cunstiinta de sine. Astfel, Vedanta predica respectul pentru toate credintele si se deosebeste de cele mai multe religii prin incurajarea tolerantei pentru diferite sisteme de credinta.

Hinduismul exista astazi pe doua planuri diferite - unul bazat exclusiv pe credinta si al doilea bazat pe filozofie. Deseori, cele doua planuri se intersecteaza.