Hernie de disc - cauze

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriMedicina
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3921

Voteaza & Distribuie

Descriere

Hernia de disc este o afectiune a discului intervertebral lombar, a carui structura sufera o modificare, finalizata cu mici fragmentari. Aceste fragmente pot si desprinse sau nu de discul intervertebral si migrand, comprima sau irita radacinile nervoase. Aceste radacini ies prin gaurile de conjugare dinspre maduva spinarii spre membre si trunchi.

La ce varsta poate sa apara hernia de disc?


Aceasta afectiune nu este destinata unui anumit grup de oameni sau unei anumite varste. Boala poate fi diagnosticata la persoane cu varste cuprinse intre 15 si 70 de ani, indiferent de sex. Intr-adevar, persoanele cu varsta intre 40 si 50 de ani sunt cele mai expuse aparitiei herniei de disc, in special femeile. Factorii care au dus la modificarea incidentei acestei boli, in sensul declansarii sale la varste din ce in ce mai fragede, sunt: nerespectarea unei pozitii corecte a corpului, lipsa tonusului musculaturii paravertebrale si a celei abdominale si sedentarismul, care afecteaza din ce in ce mai multa lume.

Hernia de disc - cauze

Coloana vertebrala este formata prin suprapunerea vertebrelor, iar intre corpurile vertebrale exista discuri intervertebrale. Coloana vertebrala este sustinuta prin legaturile intervertebrale realizate de ligamente. Sustinerea este asigurata si de contentia produsa de musculatura paravertebrala si de musculatura abdominala. Aceasta din urma, prin presiunea intraabdominala, se opune accentuarii lordozei lombare fiziologice. Afectiuni precum scolioza, cifoza, lordoza, care sunt deformari ale coloanei, precum si hipotrofia musculaturii paravertebrale si/sau a celei abdominale, creaza un mediu propice pentru deplasarea discurilor.

De cele mai multe ori, migrarea discului, adica aparitia herniei de disc, se datoreaza:

  • unei suprasolicitari a coloanei, cum este ridicarea greutatilor
  • unei miscari de rotatie sau de torsiune a coloanei efectuata cu viteza mare
  • expunerii la frig sau curenti de aer
  • unei patologii ale carei conditii de aparitie existau deja.