Henry Fonda

Henry Fonda

Detalii

CategoriiDivertisment
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3256

Voteaza & Distribuie

Descriere

Henry Fonda s-a nascut pe 16 mai 1905 in Grand Island, Nebraska si a fost fiul lui William Brace Fonda si al Elmei Herberta Jaynes.


Acesta a fost foarte atras de sport in copilarie, iar in timpul liber il ajuta pe tatal sau in tipografia acestuia, avand la un moment dat ganduri de a deveni jurnalism. In acest sens a inceput chiar o specializare in jurnalism la Universitatea din Minnesota, insa a abandonat pe parcurs studiile.

Henry Fonda


Henry FondaRugat de prietena mamei sale, Dodie Brando (mama actorului Marlon Brando), acesta a aparut in piesa "You and I" din Teatrul din Ohama. Cu acest prilej, Henry Fonda a descoperit cat de frumoasa este aceasta meserie si s-a decis sa isi schimbe aspiratiile.


A plecat apoi in partea estica pentru a-si incerca norocul. Incepe prin a se implica in trupa de actori a lui Joshua Logan. Aici o cunoaste si pe viitoarea sa sotie, Margaret Sullavan, dar si pe James Stewart.


Intre 1923 si 1934 se dedica teatrului, insa rolul din piesa "The farmer takes a wife" va avea niste critici atat de pozitive, incat actorul va ajunge de aici direct la Hollywood. Aici, incepe prin a juca in filme precum "The trail of the lonesome pine", care este chiar primul sau film color filmat in exterior, dar si in "The moon's our home".
Henry Fonda


Henry Fonda - "Wrong Man"Casatoria cu Margaret nu dureaza mult, o alege apoi drept sotie pe Frances Seymour Brokaw, cea care ii va oferi o fetita talentata si primul sau copil, pe Jane Fonda, in anul 1937.


Cand incepe cel de-al Doilea Razboi Mondial, actorul Henry Fonda, spre surprinderea tuturor, se va inrola in armata si, timp de 3 ani, isi va apara tara. Dupa razboi va lua o pauza si va filma foarte putin, pana in 1848.


Se intoarce apoi pe Broadway, teatrul ramand o pasiune teribila pentru actor, iar aici va castiga un premiu Tony pentru rolul sau din "Mister Roberts", sopectacol ce a fost ecranizat in 1955, cu acelasi Henry Fonda in distributie.
Henry Fonda


Henry Fonda
Primul film produs de renumitul actor este capodopera "12 angry men", film in care va avea si un rol, fiind juratul cu numarul 8. Acest film s-a bucurat de un deosebit succes si a fost nominalizat si la Oscar.


Pe finalul anilor '50 a filmat o serie mai lunga de filme western: "The deputy" si "How the West was won". Se afla in aceasta perioada la a patra casatorie deja, caci Francis s-a sinucis, iar cu Susan Blanchard nu a rezistat prea mult. Urmeaza apoi ca in 1961, Henry Fonda sa se desparta si de contesa Afdera Franchetti si sa ramana pana la moarte langa a cincea sotie, Shirlee Mae Adams.


Acesta a realizat filme pana cand a cazut la pat, fiind lovit de o boala de inima si a murit in august 1982. Copiii sai, cunoscutii Jane si Henry Fonda, i-au mostenit acestuia talentul si s-au bucurat de mutle reusite in plan cinematografic.