Ghidul începătorului în închirierea unei mașini: tot ce trebuie să știi

Detalii

CategoriiAuto/moto
Taguriinchirieri auto, inchirieri masini, rent a car
Ultima actualizareVineri 9 februarie 2024
Vizualizari504

Voteaza & Distribuie

Descriere

Te pregătești să închiriezi o mașină pentru prima dată? Acest proces poate părea intimidant la prima vedere, dar cu informațiile potrivite, vei putea parcurge fără probleme procesul de închiriere, astfel încât să te bucuri de o experiență plăcută, fără situații neprevăzute sau costuri ascunse. Așadar, dacă plănuiești să optezi pentru serviciile unei companii de închirieri auto, acest ghid îți va fi de mare ajutor!

Criteriile de selecție: ce să iei în considerare când alegi mașina de închiriat?


Alegerea mașinii de închiriat trebuie să fie un proces bazat pe o informare corectă în prealabil, acordând atenție mai multor criterii. În primul rând, tipul mașinii contează foarte mult, iar acesta trebuie selectat în funcție de nevoile tale. Dacă îți dorești o mașină spațioasă, poți opta pentru un SUV sau o mașină de dimensiuni mari, cu mai multe locuri. Dacă vrei să faci o economie mai mare la consum, un model mai mic sau o mașină hibridă sau chiar electrică ar putea fi mai potrivite.

În al doilea rând, costul închirierii este un aspect esențial, având un buget la dispoziție pe care îl poți aloca pentru un astfel de serviciu. Prețul standard nu trebuie să fie singurul criteriu de selecție, căci pot exista costuri ascunse, așa că este esențial să citești cu atenție contractul înainte de a-l semna, pentru a evita situațiile neplăcute. De exemplu, dacă ești în căutarea unei mașini dotată cu scaun de copil, unele companii de profil pot solicita o taxă extra. La fel se poate întâmpla și în cazul în care vrei să închiriezi un automobil cu șofer. Există însă și firme care oferă gratuit astfel de beneficii pentru clienți, de aceea este indicat să compari ofertele mai multor jucători din piață, înainte de a lua decizia finală.

Un alt aspect important este politica companiei de închirieri. Fiecare companie are propriile reguli în ceea ce privește returnarea mașinii, combustibilul sau kilometrii extra. Dacă îți dorești să te bucuri de kilometri nelimitați, închiriază o mașină de la o companie care nu impune limite în acest sens. De asemenea, verifică politica firmei în ceea ce privește ieșirea din țară cu mașina închiriată, dacă te gândești să călătorești în afara României.

Conducerea mașinii închiriate: reguli și aspecte specifice


Conducerea unei mașini închiriate vine cu o serie de reguli și aspecte specifice. În primul rând, înțelegerea contractului de închiriere este esențială. Acesta stabilește termenii și condițiile închirierii, de la distanța pe care o poți parcurge zilnic sau tipul de combustibil pe care trebuie să îl folosești, până la restricțiile de deplasare în afara țării. De asemenea, trebuie să știi că anumite companii percep taxe suplimentare pentru fumatul în mașină.

În al doilea rând, conducerea unei mașini închiriate presupune respectarea strictă a regulilor de circulație din țara în care te afli. Astfel, menții siguranța ta și integritatea mașinii pe care ai închiriat-o.

În al treilea rând, nu trebuie să omiți faptul că în contract se vor menționa și detalii despre ce se întâmplă în caz de defecțiune sau accident. Astfel, este important să cunoști toate aceste aspecte înainte de a prelua mașina. În general, prețul închirierii include o asigurare de tip RCA (Răspundere Civilă Auto), care acoperă daunele produse altor automobile în caz de accident. Totuși, pentru a acoperi și daunele produse mașinii închiriate, este necesară o asigurare CASCO, care poate fi achiziționată suplimentar.

În ceea ce privește întreținerea mașinii, este posibil să fie necesar să efectuezi anumite operațiuni, cum ar fi alimentarea cu combustibil, verificarea nivelului de ulei ori sau starea anvelopelor. Aceste aspecte ar trebui să fie și ele precizate în contractul de închiriere. Totodată, este recomandat să verifici starea mașinii înainte de a o prelua și să raportezi orice defect la compania de închiriere.

Predarea mașinii închiriate: ce trebuie să știi?


Predarea unei mașini închiriate în aceeași stare în care a fost preluată implică mai multe etape și trebuie tratată cu seriozitate pentru a evita orice neînțelegeri sau costuri suplimentare. Prima etapă esențială este verificarea stării tehnice și estetice a mașinii. Este de datoria fiecărui client să examineze cu atenție atât interiorul, cât și exteriorul vehiculului înainte de a-l preda. Multe firme de închirieri stipulează prin contract că mașinile trebuie înapoiate spălate și curățate.

Un alt aspect important este alimentarea mașinii. Majoritatea companiilor de închirieri auto au politica de returnare a mașinii cu rezervorul plin. Nerespectarea aceastei reguli poate atrage taxe suplimentare pentru combustibilul lipsă.

Predarea mașinii la timp, conform contractului este, de asemenea, esențială. Întârzierile pot atrage taxe suplimentare, de aceea, în cazul în care nu există posibilitatea de a returna mașina la timp din anumite cauze, este indicat să informezi reprezentanții companiei cu privire la acest aspect, cât mai curând posibil.

Închirierea unei mașinii este o soluție la îndemnână atunci când ai nevoie de un mijloc de transport rapid, confortabil, asupra căruia ai un control deplin. Fie că este vorba despre o deplsare în interes de afaceri, fie despre o călătorie de agrement sau de o ocazie specială, o mașină închiriată îți poate oferi o altfel de imagine, îmbunătățind complet experiența în sine.