Ghetari din Romania

Ghetari din Romania

Detalii

CategoriiTurism
TaguriRomania
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari13451

Voteaza & Distribuie

Descriere

Muntii Romaniei ascund unele dintre cele mai frumoase si mai atractive obiective turistice. Ghetarii, misteriosi prin modul in care s-au format si prin maniera in care inca rezista, in ciuda temperaturilor din ce in ce mai ridicate de la an la an, sunt extrem de cautati de turistii iubitori ai muntelui. Desi nu la fel de spectaculosi prin dimensiune ca cei din alte tari, ghetarii din Romania sunt totusi obiective turistice foarte populare si, in acelasi timp, sursa de informatii pretioase despre trecutul indepartat al zonei in care s-au format.

Ghetarul Focul Viu

Ghetarul Focul Viu

Ghetarul Focul Viu

Ghetarul Focul Viu este al treilea ghetar subteran ca marime din Romania. Se regaseste intr-o pestera din Parcul National Apuseni, in apropiere de groapa de la Barsa, la o altitudine de 1165 de metri. Pestera are doua sali si se deschide catre o galerie ce coboara pana la Sala Mare, lunga de 68 de metri si lata de 46 de metri. In Sala Mare se regaseste ghetarul cu un volum de 25000 m3 si cu o varsta apropiata de cel din Pestera Scarisoara.

Accesul in pestera se face pe o scara de lemn ce coboara in galerie. Tavanul Salii Mari are o portiune deschisa catre exterior, prin care, de-a lungul timpului, au cazut busteni ce au fost prinsi in masa de gheata. Frumusetea pesterii este reprezentata de grupurile de stalagmite ce reflecta lumina soarelui, producand raze scanteietoare ca de foc, de unde si numele pesterii, Focul Viu. Fereastra deschisa din plafonul pesterii si lipsa ventilatiei determina acumularea aerului rece, fapt ce favorizeaza pastrarea ghetarului pe tot parcusul anului, fara sa se topeasca.Ghetarul Bortig, al doilea ca marime din Romania{title}

Ghetarul Bortig

Avenul Bortig

Avenul Bortig

Ghetarul Bortig este al doilea ghetar ca marime din Romania. Este situat in Parcul National Apuseni, in apropiere de localitatea Pietroasa, intre Valea Galbena si Bazinul Padis-Cetatile Ponorului. Ghetarul Bortig are un volum de 30000 m3 si se regaseste intr-un aven adanc de 55 de metri si lung de circa 150 de metri.

Accesul pana la ghetar se face pe o scara din lemn cu peste 150 de trepte.Ghetarul Scarisoara, cel mai mare ghetar subteran din Romania{title}

Ghetarul de la Scarisoara

Ghetarul de la Scarisoara

Ghetarul de la Scarisoara

Ghetarul de la Scarisoara este cel mai mare ghetar subteran din Romania. Este adapostit de Pestera Scarisoara, aflata in apropiere de localitatea cu acelasi nume din Judetul Alba. Pestera aflata la o altitudine de 1165 de metri a fost pentru prima data mentionata in documente stiintifice in 1847. Urmatoarele mentiuni sunt realizate in 1861, respectiv 1863, iar dupa 1927, cercetarile asupra formatiunilor de gheata din pestera se intensifica.

Pestera Scarisoara s-a format in calcarele ce apartin perioadei jurasicului superior. Actiunea panzei freatice asupra pesterii a determinat prabusirea avenului de intrare si umplerea acestuia cu apa. Desi in timpul verii, volumul ghetarului scade la jumatate, in sezonul rece, acesta este realimentat cu apa si revine la dimensiunile de dinainte de topire.

Topirea ghetarului are loc de fiecare la baza acestuia, de unde dispare un strat de gheata si un altul proaspat este depus la varf. Sectiunea cea mai veche de gheata dateaza de acum 4000 de ani. Acele straturi vechi sunt surse pretioase de informatii pentru cercetatorii care le studiaza, din dorinta de a afla date importante referitoare la regiunea ce inconjoara pestera, intr-o anumita perioada. Spre exemplu, analiza ghetii de acum 3000 de ani ne poate spune cum a fost vremea in anul respectiv sau daca au avut loc incendii in apropierea ghetarului.

Accesul in pestera se face printr-o deschizatura cu diametrul de 60 de metri. Coborarea se realizeaza pe scarile construite pe peretii avenului. Punctul de atractie este ghetarul din adancul pesterii, cu un volum de 80000 m3, dar si formatiunile de o rara frumusete precum stalagmitele, stalactitele, draperiile perietale, coloanele, coralitele etc. Langa Sala Mare a pesterii se afla Rezervatia Mica, iar in stanga intrarii se deschide Rezervatia Mare, la baza careia se afla Galeria Maxim Pop.Ghetarul de la Vartop, adapostit de o pestera spectaculoasa{title}

Ghetarul de la Vartop

Ghetarul de la Vartop

Pestera Ghetarul de la Vartop

Ghetarul de la Vartop nu are decat 1600 m3 insa pestera care il adaposteste este una dintre cele mai frumoase din tara. Formatiunea speologica este cunoscuta sub numele de Pestera Minunata, Pestera Ghetarul de la Vartop sau Ghetarul de la Casa de Piatra si se afla in comuna Arieseni, judetul Alba, in Muntii Bihorului, la o altitudine de 1200 de metri. Aici s-a descoperit cea mai veche urma a omului de Neanderthal din Romania.

Pestera, declarata monument al naturii, este poate mai spectaculoasa decat Scarisoara, prin formatiunile carstice ce ii impodobesc galeriile: gururi, draperii ce curg din plafon, stalactite, stalagmite, coloane, baldachine, cristale de calcit etc.