George Lucas

George Lucas

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriCinema
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari5365

Voteaza & Distribuie

Descriere

george-lucasGeorge Lucas s-a nascut in 1944 la Modesto, California, unde a facut liceul. In 12 iunie 1962, adolescent la vremea respectiva, a supravietuit in urma unui accident de masina aproape fatal. Accidentul a survenit in timp ce Lucas conducea masina cu viteza maxima, cu doar doua zile inainte de a absolvi liceul. Desi la vremea respectiva Lucas vroia sa devina pilot de curse, dupa accident ambitia sa a fost sa devina regizor de film. S-a inscris la facultatea de film din cadrul Universitatii Californiei de Sud, unde a facut un film science fiction denumit THX-1138: 4EB, care a castigat Festivalul National al Filmului Studentesc in 1965.
Excelentele rezultate ale lui Lucas din timpul facultatii i-au adus ocazia de a participa la producerea filmului Finian's Rainbow, regizat de Francis Ford Coppola. Lucas a devenit protejatul regizorului si cu ajutorul acestuia, a produs o versiune de lung metraj a filmului THX-1138, lansata in 1973 si filmul American Graffiti (1973). Desi Lucas a produs American Graffitti cu un buget de doar 700.000 de dolari, care includea si salariul sau de 20.000 de dolari, filmul a dobandit un succes enorm, castigand peste 55 de milioane de dolari doar din inchirieri de casete video. In 1969, Lucas s-a casatorit cu editorul de film Marci Griffin, care ulterior a castigat un Oscar pentru montajul filmului Razboiul Stelelor. Cuplul a adoptat o fetita, insa a divortat in 1983.
Ulterior, Lucas a adoptat inca doi copii. In urmatorii trei ani, Lucas a lucrat la urmatorul sau proiect, Razboiul Stelelor, pe care l-a regizat si pentru care a scris scenariul. Desi avand la baza o poveste simpla, in care binele se confrunta cu raul, filmul s-a putut lauda cu efecte speciale extraordinare si a devenit unul dintre cele mai de succes filme din toate timpurile. Intr-o miscare neobisnuita pentru vremea respectiva, Lucas si-a pastrat drepturile conexe drepturilor de autor asupra filmului sau – cum ar fi comercializarea si drepturile asupra coloanei sonore-, care s-au dovedit a fi extrem de profitabile. In cei 20 de ani care au urmat lansarii Razboiului Stelelor, Lucas a castigat peste 3 miliarde de dolari din marfa bazata pe filmele din serie.
Dupa Razboiul Stelelor, Lucas nu a mai regizat si si-a indreptat atentia spre producerea de filme, desi a participat la scrierea scenarului pentru continuarile seriei Imperiul contraataca (1980) si Intoarcerea lui Jedi (1983). In anii ’80, a produs seria de filme Indiana Jones, regizata de Steven Spielberg si a facut cateva proiecte cu mai putin succes Jim Henson: Labyrinth (1986) si Willow (1988). Cu averea pe care a castigat-o din proiectele sale de succes, Lucas a construit o ferma de 2.500 de acri in California de Nord, denumita ferma Skywalker, unde o cladire in stil victorian ii gazduieste pe majoritatea angajatilor sai.
Dintre companiile sale amintim compania de productie Lucasfilm, compania de software LucasArts Entertainment si atelierul de efecte speciale Industrial Light and Magic, care a creat exceptionalele efecte speciale pentru filme cum ar fi Terminator 2 si Jurassic Park. In 1994, a inceput sa lucreze la scenariul pentru a doua trilogie Razboiul Stelelor. Primul film din aceasta noua trilogie, Razboiul Stelelor: Amenintarea fantomei a fost lansata in 1999.