Frank Capra

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriFrank Capra
Ultima actualizareMiercuri 6 august 2014
Vizualizari1385

Voteaza & Distribuie

Descriere

Nume alternative: Frank Russell Capra
Nascut(a): 18 mai 1897 in Bisacquino, Sicilia
A murit: 3 septembrie 1991 in La Quinta, California, SUA
Inaltime: 170 cm

Frank Capra a fost un regizor american de origine siciliana considerat unul dintre cei mai mari si mai influenti regizori ai anilor '30-'40. A fost distins cu trei premii Oscar la categoria Cel mai bun regizor si a realizat pelicule celebre, devenite clasice, precum It Happened One Night, Mr. Smith Goes to Washington, Meet John Doe, Arsenic and Old Lace, It's a Wonderful Life si State of the Union. 

Cariera

Imediat dupa absolvirea liceului, Frank Capra s-a inrolat in armata, in timpul primului Razboi Mondial. Dupa ce s-a imbolnavit de gripa spaniola, a fost lasat saFrank Capra plece acasa, unde a locuit impreuna cu mama sa. In 1920, a devenit cetatean american, schimbandu-si numele in Frank Russell Capra. Desi era singurul dintre fratii sai cu studii liceale, Capra nu si-a gasit un loc de munca, ceea ce l-a adancit intr-o depresie profunda. A ales ulterior sa plece de acasa, optand pentru locuri de munca ciudate si diverse, de la fermier la vanzator si jucator de poker. 

La varsta de 25 de ani, a vazut un anunt intr-un ziar privind deschiderea unui nou studio cinematografic. Desi experienta lui era practic nula, a reusit sa-i impresioneze pe fondatorii studioului si a primit primul proiect cinematografic din cariera. Ulterior a acceptat si joburi adiacente industriei filmelor, de la asistent de regizor pana la monteur. 

Era filmelor cu sunet a debutat cu The Younger Generation, o comedie romantica despre o familie de evrei. Cinci ani mai tarziu, Frank Capra regiza It Happened One Night, unul dintre cele mai de succes pelicule ale sale. Filmul a castigat cinci premii Oscar (Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun actor, Cea mai buna actrita si Cel mai bun scenariu). 

In acelasi an a urmat pelicula Broadway Bill, tot o comedie, de aceasta data, insa, despre cursele de cai. Regizorul a realizta in continuare Mr. Deeds Goes to Town, pentru care a castigat cel de-al doilea Oscar din cariera, apoi You Can't Take It with You, fiind distins cu al treilea Oscar, Lady for a Day, Mr. Smith Goes to Washington si It's a Wonderful Life.

In 1941, Frank Capra a regizat Meet John Doe, unul dintre cele mai controversate filme ale sale. In rolul principal l-a distribuit pe Gary Cooper, alaturi de actrita Barbara Stanwyck. Pelicula a fpst nominalizata la Oscar si a inregistrat un succes rasunator la box office.

Odata cu debutul celui de-al Doilea Razboi Mondial, Frank Capra a regizat o serie de documentare despre razboi intitulata Why We Fight, considerata o capodopera a genului si premiata cu Oscar in 1942. Dupa terminarea razboiului, Capra a realizat It's a Wonderful Life, nominalizata la cinci premii ale Academiei Americane de Film, insa cu slabe incasari la box office. In 1948, a regizat State of the Union si i-a distribuit in rolurile principale pe Spencer Tracy si Katharine Hepburn.

In timpul anilor '50, succesul lui Frank Capra a inceput sa scada treptat. Filmele lui nu rezonau cu publicul si cu cultura americana, iar regizorul anunta ca a fost nevoit sa puna pe locul doi viziunea sa artistica, promovand mai degraba starurile in plina ascensiune. De asemenea, termenele limita pe care le aveau proiectele cinematografice, precum si bugetele impresionante i-au incorsetat abilitatile creative. 

Cu toate acestea, Frank Capra a regizat o serie de filme in perioada scaderii popularitatii sale: Riding Nigh, Here Comes the Groom, Our Mr. Sun, Hemo the Magnificent, The Strange Case of the Cosmic Rays, Meteora: The Unchained Goddess, Pocketful of Miracles si Rendezvous in Space.

Viata personala

Frank Russell Capra, nascut Francesco Rosario Capra, s-a nascut pe 18 mai 1897 la Bisacquino, in Sicilia. In 1903, Frank Capra a emigrat in SUA impreuna cu familia sa si s-a stabilit intr-un ghetto italian din Los Angeles. A absolvit institutul tehnologic din California in 1918, insa izbucnirea Primului Razboi Mondial i-a schimbat pentru totdeauna viata. 

 Lucille Warner

In 1923, s-a casatorit cu actrita Helen Howell, insa a divortat cinci ani mai tarziu. In 1928, s-a recasatorit, de aceasta data cu Lucille Warner, cu care a avut o fiica si trei baieti. Frank Capra a incetat din viata in 1991, in La Quinta, California, in urma unui atac de cord.