Forest Whitaker

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriCinema/Televiziune
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2714

Voteaza & Distribuie

Descriere

FOREST WHITAKER, unul dintre cei mai talentati actori-regizori-producatori ai Hollywood-ului, si-a valorificat resursele actoricesti in multe roluri dificile. In 2007, el a obtinut Academy Award pentru cea mai buna interpretare, pentru rolul dictatorului ugandez Idi Amin din filmul The Last King of Scotland; Whitaker a mai primit si premiile Golden Globe, SAG si BAFTA pentru cea mai buna interpretare. Adaugandu-se la palmaresul sau, filmul American Gun , filmul independent pe care l-a produs si in care a jucat, a fost nominalizat la Independent Spirit Award.
Printre filmele din 2008, in care va aparea, se numara Where the Wild Things Are, in care este folosita, pentru adaptarea scrierii lui Maurice Sendak, o combinatie de filmari live cu animatie si papusi. Apoi va putea fi vazut in The Night Watchman; in prezent lucreaza la Repossession Mambo, alaturi de Jude Law.
Whitaker a jucat unul din rolurile principale din filmul lui David Fincher, Panic Room, si in filmul lui Joel Schumacher, Phone Booth. In anul 2000, Whitaker a jucat rolul principal, un gangster spiritual, din Ghost Dog: The Way of the Samurai, in regia lui Jim Jarmusch. Filmul a fost prezentat in premiera la Festivalul de la Cannes din 1999 si s-a bucurat de aprecierea criticii, in acelasi an, la Festivalul de Film de la Toronto. Ghost Dog a fost nominalizat la Independent Spirit Award, la categoria cel mai bun film. La coloana sonora a filmului a contribuit si compania lui Whitaker, Spirit Dance.
Whitaker si-a facut debutul regizoral cu Waiting to Exhale, un film de mare succes, care s-a bucurat si de aprecierea criticii. El si-a castigat recunoasterea ca regizor odata cu filmul original al HBO „Strapped", pentru care a primit la Festivalul de Film din Toronto premiul FIPRESCI, la categoria film de debut. El a mai regizat Hope Floats, cu Sandra Bullock si The First Daughter, o comedie romantica cu Katie Holmes.
In 1988, Whitaker a fost declarat Cel mai bun actor la Festivalul de Film de la Cannes, pentru interpretarea lui Charlie Parker, legenda jazz-ului din filmul lui Clint Eastwood Bird, un rol pentru care a mai primit si o nominalizare la Golden Globe. Ceva mai tarziu, Whitaker a castigat recunoastere internationala pentru interpretarea personajului Jody, ostatecul britanic din filmul lui Neil Jordan, The Crying Game, care a castigat premiul Academiei.