Filmele din seria "Twilight" provoaca atacuri de epilepsie

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriCinema/Televiziune
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3988

Voteaza & Distribuie

Descriere

Filmele din seria „Twilight" se bucura de mare succes de casa, insa cel de-al patrulea din serie, Twilight Saga: Breaking Dawn – Part 1 aduce vesti rele pentru fanii sai. Nu este vorba de incasari, care vor influenta decizia producatorilor de a continua seria, nici despre reactia criticii de film, destul de rece, ci de faptul ca acest film poate provoca atacuri de epilepsie.




The Twilight Saga: Breaking Dawn Part 1


The Twilight Saga: Breaking Dawn Part 1, aparent responsabil de declansarea crizelor de epilepsie




Potrivit unui corespondent al ABC News, in cel de-al patrulea episod din Twilight exista cateva scene care au provocat unui numar de spectatori de pe cuprinsul Statelor Unite atacuri de epilepsie. Este vorba de tineri sanatosi, fara probleme de acest gen, fara predispozitii la epilepsie. S-a relatat ca scena cele mai periculoasa, din acest punct de vedere, a fost secventa nasterii.


Atacurile de epilepsie din cinematografe, cunoscute si sub numele de epilepsie fotosenzitiva, par sa fie declansate de alternanta de cadre rosii, negre si albe din aceasta scena. Conform unor marturii dintr-un cinematograf unde s-a inregistrat un asemenea incident, persoana fotosenzitiva a cazut la podea cand s-a derulat secventa nasterii, „convulsionat, pufnind, incercand sa respire". Respectivul a fost luat de acolo de un echipaj de ambulanta si tratat la spital. El nu-si mai amintea nimic despre incident.


Luminile straluciotoare, cu efect stroboscopic, pot declansa astfel atacuri de epilepsie, fiind retinute pe retina. Aceasta afectiune, de care putini sunt constienti ca o au, se numeste epilepsie fotosenzitiva (PSE), iar incidentele declansate in randurile publicului larg ar fi de 1 la 5000.



Epilepsie


Epilepsia fotosenzitiva, cauzata de flash-urile din filme





Specialistii consultati afirma ca nu este obligatoriu ca toate persoanele cu aceasta senzitivitate sa fie afectate de scena nasterii din Breaking Dawn: Part One, insa este necesara o anumita prudenta. Incidentele din salile de cinematograf – fara a fi dobandit proportii epidemice – au readus in discutie evenimente similare, petrecute in anii ’80, cand unele jocuri produse de compania Nintendo au provocat atacuri de epilepsie in serie. in cele din urma, producatorii au fost nevoiti sa atenueze alternantele de lumini si culori vii si au avertizat printr-un anunt ca „grafica si animatia jocului pot provoca shigeki", adica, gamerii isi puteau pierde cunostinta sau suferi atacuri de epilepsie.


Cel mai notoriu incident petrecut in Japonia, a fost cel din decembrie 1997, la Tokyo, cand sute de persoane, in mare parte elevi de scoala, au ajuns la spital cu diverse simptome, inclusiv atacuri de epilepsie, dupa ce privisera un episod din filmul de desene animate Pokemon. In ceea ce priveste Pokemon, reactia publica a cuprins si un element de isterie in masa, si numai cateva sute de copii dintre cei peste 10 000 ajunsi la spital erau afectati de PSE.


In pofida faptului ca principalii declansatori ai episoadelor de epilepsie fotosensibila sunt flash-urile de diferite culori si alternantele de culori, lumini si umbre, acestea au mai fost folosite si inainte fara nici un fel de probleme. Tehnica de animatie discutata in acest context se numeste „paka-paka" si utilizeaza lumini colorate diferit pentru a crea o anumita tensiune a scenelor vizionate. Tehnica este comuna in filmele din categoria „anime", foarte gustate in Japonia. Specialistii cred ca sensibilitatea anumitor persoane la astfel de alternante este amplificata de tiparul rosu/albastru folosit in animatie.


Majoritatea oamenilor nu vor fi afectati de luminile stralucitoare din filme si jocuri, insa exista o categorie vulnerabila la expunerea la alternantele susceptibile de a provoca atacuri de epilepsie, iar majoritatea celor sensibili nici macar nu-si cunosc aceasta predispozitie la PSE. Tot din acest motiv au fost eliminate luminile intermitente din diferite facilitati destinate publicului si la portile de securitate de pe aeroporturi. Cea mai buna cale de prevenire a atacurilor de epilepsie „cinematografica" este acoperirea ochilor, pret de cateva secunde, pana cand flash-urile inceteaza. Fanii Twilight pot opta si ei pentru aceasta masura.