Fibromul uterin apare frecvent la femeile cu vârste de peste 35 de ani, însă nu numai. Deși prezența unui fibrom nu pune viața femeii în pericol, el trebuie tratat din cauza simptomelor și complicațiilor pe care le poate genera. Iată ce este fibromul uterin și cum se poate trata în mod eficient.
Ce este fibromul uterin?
Fibromul uterin este o tumoare benignă (necanceroasă), o excrescență sau un țesut crescut în exces la nivelul uterului. De obicei, fibromul uterin are dimensiuni mici. Însă, uneori, dacă nu este tratat, poate ajunge la dimensiuni mari, deoarece crește în volum.
Există mai multe tipuri de fibrom uterin, funcție de locul în care apare. Acesta poate apărea în stratul muscular (partea de mijloc a peretelui uterin), sub stratul care căptușește uterul la interior sau sub stratul de la exterior. De asemenea, există fibroame care pot atârna în interiorul uterului (pediculate). Acestea prezintă risc de torsiune (răsucire) și hemoragie. O pacientă poate avea unul sau chiar mai multe fibroame uterine, de dimensiuni diferite și localizate diferit.
Cauzele fibromului uterin
Nu se cunosc exact cauzele apariției fibromului uterin, dar sunt luați în calcul mai mulți factori:
Alimentația nesănătoasă
Factori de mediu (poluarea și/sau substanțele toxice)
Factori genetici
Dezechilibre ale estrogenului și progesteronului, responsabili de creșterea celulelor uterului (o sarcină poate crea aceste dezechilibre)
Greutatea corporală în exces
Simptomele fibromului uterin
Simptomele depind de numărul fibroamelor uterine prezente, de localizarea și tipul acestora. Există femei care nu au niciun simptom, mai ales dacă fibroamele sunt foarte mici. Sunt însă și cazuri în care simptomele sunt severe. Prezența unui fibromul uterin este trădată de:
Durerea pelvină (în zona inferioară a abdomenului), mai intensă la efort și la contactul sexual
Menstruațiile neregulate, prelungite și abundente, posibil cu cheaguri
Abdomenul mărit în volum
Senzația frecventă de urinare (dacă fibromul pune presiune pe vezica urinară)
Constipație (dacă fibromul presează intestinele)
Infertilitate – fibromul poate afecta implantarea ovulului fecundat sau poate constitui un obstacol în calea spermatozoizilor către ovul. Totuși, acest lucru se întâmplă mai rar (5-10% din totalul cazurilor de infertilitate).
Tulburări de tranzit intestinal
Balonare
Anemie (din cauza menstruațiilor abundente)
Metode eficiente de tratament
Fibromul uterin se poate trata prin tratament medicamentos, chirurgical sau intervențional. Tratamentul medicamentos nu este eficient în eliminarea fibromului uterin. Acesta ajută la ameliorarea simptomelor și la scăderea dimensiunilor tumorii, însă nu la îndepărtarea completă a acesteia.
Tratamentul chirurgical poate consta în îndepărtarea fibromului uterin (miomectomie) sau inclusiv a uterului (histerectomie), prin metoda chirurgicală clasică, invazivă. Histerectomia este considerată mai eficientă, întrucât elimină riscul de recurență a afecțiunii. Totuși, pentru că exclude inclusiv posibilitatea unei sarcini, intervenția nu este potrivită femeilor care vor să devină mame.
Tratamentul intervențional, și anume procedura de embolizare, este o metodă relativ nouă de tratament, non-invazivă, care este considerată eficientă. Aceasta nu prezintă risc de recurență și nu afectează fertilitatea. De asemenea, este o procedură non-chirurgicală care are avantajul că pacientele nu rămân cu cicatrici.
Cum se efectuează procedura de embolizare? Printr-o puncție făcută la nivelul brațului, un tub subțire, numit cateter, este introdus până la nivelul arterelor uterine. Apoi, medicul injectează, prin tub, microparticule care blochează arterele ce alimentează fibromul uterin cu sânge și care îi asigură creșterea. Procedura se repetă pentru artera uterină opusă. Prin obturarea acestor vase, fibromul nu mai primește sânge cu nutrienți, și, în timp, se micșorează și se usucă.