Festivalul de Film de la Cannes

Festivalul de Film de la Cannes

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriCinema
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari5210

Voteaza & Distribuie

Descriere

Festivalul international de film de la Cannes sau pe scurt, Festivalul de la Cannes, este un festival ce promoveaza si premiaza productiile cinematografice. An de an, intr-un orasel din sudul Frantei, la Cannes, artisti, regizori si producatori de pretutindeni, se aduna pentru a astepta decizia juriului cu privire la ultimele si cele mai interesante filme ale momentului.
Festivalul de Film de la Cannes


Festivalul de Film de la CannesDin partea mass-media, de asemenea, sunt foarte multi exponenti prezenti la eveniment, tocmai de aceea sunt si difuzate si transmise atat aparitiile pe covorul rosu, cat si prezentarea nominalizatilor, premierea, discursurile si toate reactiile.


Festivalul de la Cannes are o vechime de 64 de ani si-a capatat in timp aprecierea si reputatia unui festival de film serios, deloc comercial, in cadrul caruia se disting cele mai placute filme la momentul respectiv, filme care ating diverse si poate, ciudate, subiecte.Cu aceasta ocazie, nu sunt putini acei producatori care profita de moment pentru a-si lansa ultimele realizari sau pentru a-si vinde unele drepturi de difuzare, caci la festival sunt prezenti si distribuitori.


Festivalul de Film de la Cannes


Festivalul de Film de la Cannes - Afis 2011
Festivalul de Film de la Cannes este unul dintre cele mai vechi si prestigioase festivaluri de film, fondat in 1946 si cu editii anuale. Anul trecut, presedintele juriului a fost regizorul american Tim Burton, urmand ca in acest an, la conducerea juriului sa se afle Robert De Niro.Festivalul de film de la Cannes
se imparte in mai multe si variate sectiuni:


- selectia oficiala – evenimentul principal al festivalului

* competitia pentru P'alme d'Or* selectia si competitia pentru Un Certain Regard – 20 de filme din culturi diferite.* filmele din afara competitiei – filme proiectate in Teatrul Lumiere* proiectii speciale* Cinefondation – in jur de 15 filme de metraj scurt si mediu din scolile de film prezentate in Sala Bunuel* Filme scurte – 10 filme participa pentru Short Film P'alme d'Or, prezentate in teatrele Bunuel si Debussy


selectia paralela – filme care nu concureaza, programe dedicate dezvaluirii unor aspecte cinematografice

* Cannes Classics – varsta filmului, branduri noi.* Tous les Cinemas du Monde – varietatea productiilor cinematografice din jurul lumii.* Camera d'Or – premiaza cel mai bun film din Festivalul de la Cannes, ales dintre productiile debutante.* Cinema de la Plage – proiectii din Cannes Classics si cele din afara competitiei pentru publicul de pe plaja Mace.


Alte selectii – produse de organizatiile externe, pe perioada Festivalului de Film de la Cannes

* Noaptea regizorilor.* Saptamana internationala a criticilor de film.


Evenimente

* Marsul filmului* Clasa maestrilor* Tribut* Reteaua producatorilor* Expozitii* Aniversarea celei de-a 64-a editie.


Juriul

Responsabilitatea acestui festival cade pe mana juriului, o serie de regizori sau actori cunoscuti. Acestia aleg care filme castiga cate un premiu Cannes.


Robert de Niro- presedintele juriului la Cannes


Robert de Niro- presedintele juriului la Cannes
Feature Films – un justiu international compus din presedintele juriului si cateva personalitati ale lumii filmului.

Cinefondation si Filmele de Scurmetraj – juriul e format dintr-un presedinte si patru alte personalitati.

Un Certain Regard – un juriu compus din presedintele juriului, jurnalisti, studenti la cinematografie si profesionisti din intrustria filmului.

Camera d'Or – juriul e compus din presedinte, regizori, tehnicieni si critici internationali.


Premii

Cel mai important premiu oferit in cadrul Festivalului de la Cannes este, fara doar si poate, P'alme d'Or – pentru cel mai bun film. Alte premii sunt: Grand Prix, Prix du Jury, Palme d'Or du court métrage – pentru cel mai bun film scurt, Prix d'interprétation féminine - cea mai buna actrita, Prix d'interprétation masculine – cel mai de succes actor, Prix de la mise en scène – cel mai bun director, Prix du scénario – cel mai bun scenariu. La celelalte sectiuni mai amintim premiile: Prix un Certain Regard, Cinefondation, Camera d'Or.

De asemenea, sunt si premii date de entitati independente precum premiul de la FIPRESCI, Premiul Vulcain, premiul pentru saptamana internationala a criticilor, premiul juriului economic, Queer Palm si Palm Dog – pentru cea mai buna prestatie a unui caine. Festivalul de Film de la Cannes de anul acesta se desfasoara in perioada 11-22 mai.
Radu Mihaileanu - nominalizat la Cannes


Radu Mihaileanu - nominalizat la Cannes

Ultimul film al regizorului roman, Catalin Mitulescu, "Loverboy" a fost ales la sectiunea Un Certain Regard si va fi proiectat in 18 mai. In calcul intra si ultima productie a regizorului francez de origine romana, Radu mihaileanu. Filmul sau se numeste "Sourses Des Femmes" si este inclus in competitia oficiala.


Nominalizatii

Le Conformiste" de Bernardo Bertolucci, "A Bronx Tale" de Robert De Niro, "Rue Cases Nègres" de Euzhan Palcy, "Puzzle of a Downfall Child", "Les Enfants du paradis" de Marcel Carné, "Despair" de Rainer-Werner Fassbinder, "Le Sauvage" de Jean-Paul Rappeneau, "Chronique d'un été" de Jean Rouch si Edgar Morin si "L'Assasin" de Elio Petri.Acestea sunt numai cateva titluri, mai multe puteti descoperi aici.sursa: mediafax.ro