Feng Shui - Principiul Yin si Yang

Detalii

CategoriiCultura
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari4159

Voteaza & Distribuie

Descriere

Feng Shui este un stravechi sistem chinezesc legat de estetica, prin care se considera ca atat legile Edenului, cat si ale Pamantului pot influenta imbunatatirea vietii prin transmiterea unui chi pozitiv.


Conform filosofiei taoiste, daca chi-ul este pozitiv, persoana in cauza va avea parte de noroc, in cazul in care are de-a face cu un chi negativ, poate fi pandita de necazuri. Cele mai importante planuri in care feng shui-ul poate sa influenteze sunt: bunastarea, fericirea, sanatatea copiilor si un trai lung.


Feng Shui, tradus literalmente vant si apa, admite, ca teorie, ca mediul in care traim, locurile si alte aspecte pot influenta energia chi. Obiectivul acestui principiu este de a crea armonie si echilibru in casele oamenilor sau la birou, fapt ce duce apoi la o buna influenta la nivel spiritual si nu numai.


Feng Shui are la baza cele cinci elemente - pamant, metal, apa, lemn si foc, dar si principiile yin si yang. Cu ajutorul acestora, prin Feng Shui se echilibreaza fortele ce pot imbunatati sanatatea, starea psihica si comportamentul persoanelor.


Pe langa Ying si Yang si cele cinci elemente amintite, printre principiile Feng Shui se mai numara si „He Tu", "Luo Shu", "Cele opt trigame", "Xian Tian" si "Hou Tian Ba Gua". Bineinteles, in functie de cei care practica Feng Shui-ul, numarul acestor principii sau teme cheie poate sa creasca.



Principiul Yin-Yang





Simbolul Taiji - Yin si Yang


Simbolul Taiji - Yin si Yang



Acest principiu este cunoscut drept primul principiu din Feng Shui. Yin si Yang defineau in trecut doua parti ale unui deal, cea umbrita – yin si cea luminata de soare – yang. Abia mai tarziu acestea au inceput sa fie vazute drept aspectele importante ale fortei chi.



Yin si Yang sunt exponenti ai Taoismului, iar aceasta religie chinezeasca exprima armonia naturii, referindu-se la o existenta in deplin echilibru cu natura, o viata in care scopul sa fie echilibrul si linistea interioara.


Yin si Yang sunt precum polii unui magnet, Yin, care are o forma pasiva, atrage, iar Yang, elementul activ, respinge.


Opuse si complementare, elementele Yin si Yang nu pot functiona separat. Acestea sunt reprezentate de simbolul Taiji, care este cunoscut peste tot in lume si care a devenit foarte repede celebru in culturile occidentale.


Yin este forta pamantului, pasivitatea din natura, este exprimat prin intunecime, umiditate, raceala. Pe langa feminitate, acest principiu pasiv mai simbolizeaza si inertia. Printre caracteristicile simbolului Yin se numara: linistea, imaginatia, tristetea, slabiciunea, creativitatea, intuitia, inactivitatea, odihna, culorile reci precum: albastru, verde, negru etc.


Yang este simbolul fortei ceresti si are abilitate de crestere, fiind reprezentat drept un principiu activ, ce are ca trasaturi lumina, caldura, exuberanta, fermitatea, miscarea, exteriorizarea si culorile deschise sau calde: galben, rosu etc. Yang este principiul care semnifica partea buna a emotiilor, pozitivitate.


Exista foarte multe trasaturi caracteristice acestor elemente, care pot fi deduse de fiecare, in functie de energia primita/transmisa si de circumstante. Important este faptul ca intre cele doua parti amintite ale energiei trebuie sa existe un echilibru.


Prin arta Feng Shui se mentine echilibrul intre Yin si Yang, pentru ca elementul norocos transmis prin aceasta armonie, Sheng Chi, sa patrunda in vietile oamenilor, dar si in mediul exterior. Starea de bine, conform acestor credinte, este data de armonia care s-a realizat intre Yin si Yang.