Cele mai influente femei din istorie

Detalii

CategoriiEducatie, International
TaguriIstorie
Ultima actualizareDuminica 19 martie 2023
Vizualizari26452

Voteaza & Distribuie

Descriere

Paginile istoriei sunt pline de numele unor barbati puternici. Dar, din cand in cand, au existat femei care s-au dovedit a fi la fel de puternice ca toti barbatii din timpurile lor. Iata o lista a 10 femei ce s-au dovedit incredibil de puternice la vremea lor.

Eleanor de Aquitania (1122 - 1204)

Eleanor de Aquitania a fost una din cele mai bogate si puternice femei din Europa Evului Mediu. Eleanor a mostenit Ducatul de Aquitania si Poitiers dupa moartea tatalui sau, cand ea avea 15 ani. Aquitania era cea mai mare si bogata provincie a Frantei in secolul al XII-lea. Spre deosebire de alti monarhi si femei din Evul Mediu, Eleanor si familia sa erau foarte bine educati. Ducesei i se poate acorda tot creditul de a fi transformat Aquitania in unul din cel mai mari centre culturale si intelectuale din Europa Vestica Medievala.

In anul 1137, Eleanor a devenit Regina Consoarta a lui Luis al VII-lea al Frantei. In timpul casatoriei sale cu Luis, ea a participat la a doua Cruciada, in 1147 si a si calatorit impreuna cu sotul sau in Imperiul Bizantin. Eleanor a devenit o figura cheie in dezvoltarea acordurilor comerciale intre Europa de Vest, Constantinopol si Tara Sfanta. Casatoria ei cu Luis a fost anulata in 1152 si in 1154 a devenit Regina Consoarta al lui Henry al II-lea al Angliei. In 1170, Thomas Becket, Arhiepiscopul de Cantebury, a fost asasinat pentru ca s-a impotrivit Regelui Henry al II-lea. Eleanor, printre multi altii, s-a opus asasinatului. Aceasta a dus in final la Revolta din 1173-1174, in care Eleanor, trei dintre fii sai si alti rebeli s-au aliat impotriva regelui. Revolta a esuat, iar Eleanor a fost inchisa pentru 16 ani.

Hatshepsut (1508-1458 I.Hr.)

Hatshepsut a fost una dintre cele mai puternice femei din antichitate. Ea a fost al 5-lea faraon din a XVIII-a Dinastie a Egiptului Antic si a domnit mai mult decat orice alta femeie din istoria Egiptului. Hatshepsut a fost maritata cu fratele ei vitreg, Thutmose al II-lea. Amandoi, au inceput sa conduca Egiptul dupa moartea tatalui lor, Thutmose I, in 1492 I.Hr. In anul 1479 I.Hr., Thutmose al II-lea a murit si Hatshepsut a continuat sa conduca singura tara, pana la moartea sa din 1458 I.Hr. Multi egiptologi si istorici cred ca Hatshepsut a fost unul dintre cei mai mari monarhi ai Egiptului Antic. Ea a inceput multe proiecte de constructii si a restabilit comertul ce fusese intrerupt de catre invadatorii hyksosi din A Doua Perioada Intermediara. Hatshepsut a condus o mare expeditie in Tinutul Pundului, o tara bogata si sofisticata de la sud de Egipt. Se crede ca tot Hatshepsut ar fi condus campanii militare victorioase in Nubia, Levant si Siria.

Maria Terezia a Austriei (1717 - 1780)

Maria Terezia a Austriei a mostenit tronul Imperiului Habsburgic in 1740, de la tatal ei, imparatul Charles al VI-lea, imperiu ce controla intreaga Europa Centrala. Ea l-a facut pe fiul sau, Josef al II-lea, coregent, in anul 1765, dupa moartea sotului ei. In acelasi an in care Maria Terezia a venit la putere, Frederick al II-lea de Brandenburg-Prussia a inceput Razboiul de Succesiune Austriac, prin invadarea provinciei Silezia.

Frederick a refuzat sa o recunoasca pe Maria Terezia ca succesoare de drept la tron. El a atras Bavaria, Saxonia, Franta si Spania de partea sa, pentru a contribui la conflict. Maria Terezia a avut armatele ungare de partea ei. In final, ea a reusit sa respinga armatele invadatoare si sa pastreze Imperiul Habsburgic ca o mare putere europeana. Razboiul s-a terminat oficial in 1748, in urma tratatului de la Aix-La-Chapelle. Maria Terezia a adus multe schimbari politice si economice in imperiu. A crescut marimea armatei cu 200% si a crescut taxele pentru a garanta un venit constant pentru guvern si armata. Ea a centralizat guvernarea prin combinarea cancelariilor austriece si bhoemiene, intr-un singur birou administrativ.

Ea a inceput Revolutia Diplomatica din 1756 cand a creat o alianta cu Franta, un fost inamic, ca ajutor impotriva noii coalitii ce alia Prusia cu Marea Britanie. Reformele si deciziile ei politice au reusit sa consolideze economia si statul in general. Maria Terezia a participat si in miscarea cunoscuta ca Iluminism. Ea a promovat educatia si politica liberala. A fondat Academia Imperiala si Regala de Stiinta si Literatura din Bruxelles si a sprijinit cercetari medicale, oferind spijin Universitatii de Viena prin donatii in bani, pentru a face facultatea medicala mai eficienta. Unele din reformele civile ale Mariei Terezia a inclus oprirea torturii si arderii vrajitoarelor, a scos pedeapsa capitala si a facut educatia obligatorie.

Imparateasa Teodora (500 - 548)

Imparateasa Teodora a fost una dintre cele mai influente si puternice femei din Evul Mediu. Ea a fost sotia imparatului Iustinian I si a condus Imperiul Bizantin impreuna cu acesta. Inainte de casatoria ei cu Iustinian, Teodora a fost actrita ce ii distra pe nobili la banchete. Ea a devenit o curtezana a multor oameni bogati. Mai tarziu s-a convertit la crestinism si a abandonat vechiul stil de viata. S-a maritat cu Iustinian fie in 523 sau 525, iar dupa moartea Imparatului Iustin in 527, Iustinian si Teodora au preluat controlul imperiului. Multe decizii referitoare la guvernare au fost luate de Teodora. De exemplu, in anul 532 a avut loc revolta Nika din Constantinopole, datorita taxelor mari, controverselor religioase si politicii corupte. Temandu-se pentru viata sa, Iustinian a vrut sa paraseasca orasul. Teodora a intervenit si a reusit sa il convinga pe sotul eu sa stea. Cu suportul Teodorei, Iustianian a reusit sa reprime revolta cu succes.

Teodora a participat la construirea Constantinopolui, unul dintre cele mai frumoase orase din lume. A construit poduri, apeducte si biserici. Un exemplu de basilica este Sfanta Sofia, construita intre anii 532 si 537, ce este considerata un exemplu de arhitectura bizantina. A dat legi ce interzicea prostitutia fortata si a inchis bordeluri. Imparateasa a dat dreptul femeilor de a divorta si dreptul la proprietate. A acordat mamelor tutela copiilor, a instituit pedeapsa cu moartea pentru viol si a interzis uciderea femeilor ce au comis adulter. Teodora a murit de cancer pe 28 iunie 548. Ea si Iustinian sunt considerati sfanti de catre Biserica Ortodoxa.

Imparateasa Wu Zetian (625 - 705)

Imparateasa Wu Zetian este considerata una din cele mai influente femei din istoria Chinei. A trait in timpul Dinastiei Tang si era fiica a unei familii de nobili bogati. Cand a implinat 13 ani, a fost trimisa la Imparatul Taizong pentru a deveni una din concubinele lui. Dupa moartea imparatului in 649, Imparatul Gaozong a luat tronul si Wu Zetian a fost trimisa sa devina o calugarita budhista. Imparateasa Wang, sotia lui Gaozong, avand probleme cu una din concubinele favorite ale imparatului, a adus-o pe Wu Zetian inapoi la palat, pentru a deveni concubina sotului sau. Planul insa a esuat pentru Wang. Wu Zetian a devenit in scurt timp favorita lui Gaozong, iar lupta pentru putere a inceput sa se dea intre cele femei: Imparateasa Wang, Wu Zetian si concubina Xiao. Intr-un final, Imparateasa Wang si concubina Xiao, s-au hotarat sa-si uneasca fortele pentru a opri influenta lui Wu Zeitan asupra lui Gaozong. Acest plan a esuat de asemenea, pentru ca in anul 654 Wu Zetian a dat nastere unei fetite ce a murit la scurt timp. Gaozong si oficialii de la curte au acuzat-o pe imparateasa de uciderea copilului.

Ca urmare, Gaozong a inlocuit-o pe aceasta cu Wu Zetian, ca imparateasa. In anul 655, concubina Xiao si fosta imparateasa Wang au fost acuzate de vrajitorie si au fost executate la ordinul lui Wu Zetian. Ca si imparateasa, Wu Zetian a devenit foarte puternica. Pe la sfarsitul vietii lui Gaozong, ea lua toate deciziile importante din guvernare. Dupa moartea imparatului in anul 683, Wu Zetian a devenit imparateasa vaduva. In 1690 s-a incoronat singura ca Imparat al Chinei si a intrerupt Dinastia Tang, creand propria ei dinastie, Dinastia Zhou. Wu Zetian este singura femeie din istoria Chinei ce a domnit ca imparat. In ciuda cruzimii ei, in lupta pentru putere si ucigand sau exiland multi nobili, Wu Zetian a reusit multe lucruri atunci cand a condus tara. A influentat raspandirea budhismului in China si a facut aceasta religie oficiala, inlocuind Taoismul. A redus taxele si a crescut productaa din agricultura. Imparateasa a murit in 705, la varsta de 80 de ani.

Isabela I de Castlia (1451 - 1504)

Isabela I de Castilia este considerata una dintre cele mai controversate si puternice regine din istoria Spaniei. Ea este cunoscuta mai ales pentru sponzorizarea calatoriei lui Cristofor Columb in Emisfera vestica, a initiat Inchizita Spaniola si a unificat regatele spaniole ramase independente intr-o singura tara. Isabela I a condus impreuna cu sotul ei, Ferdinand de Aragon, din 1474 pana la moarte in 1504. Isabela I, precum sotul ei, era o credincioasa devotata. In ciuda faptului ca Spania avea o diversitate de religii: catolica, evreiasca, musulmana, ce traiau aici de secole, Isabela si Ferdinand au considerat ca era obligatia lor so faca din catolicism o religie dominanta a Spaniei.

Ca urmare, in 1478, Isabela si Ferdinand au initiat Inchizitia Spaniola. Mii de evrei ce se convertisera de curand la catolicism au fost priviti cu neincredere. Se crede ca in jur de 2,000 de evrei au fost torturati, ucisi si fortati sa paraseasca tara in timpul Inchizitiei. Aproximativ 40,000 de evrei au fost botezati pentru a evita expulzarea sau persecutia. Populatia musulmana ramasa a fost mai tarziu vizata. Isabela este cunoscuta de catre Biserica Catolica sub numele de "Slujitorul lui Dumnezeu Isabela", astfel ea a realizat primul pas in a deveni o sfanta. Cand Isabela si Ferdinand au preluat puterea, Reconquista(Recucerirea) se apropia de sfarsit. Mare parte a Spaniei, cu exceptia regatelor musulmane ce se aflau sub Dinastia Nasrid din Andaluzia, fusesera unificate si aduse sub controlul catolic.

Intre anii 1585 si 1492, Isabela si Ferdinand au incercat sa termine acest proces, prin cucerirea regatelor musulmane ramase si sa forteze populatia musulmana ramasa sa mearga in exil. De asemenea, in 1492, Isabela l-a finantat pe Cristofor Columb pentru a-si incepe calatoria in Emisfera Vestica. Explorarile lui Columb, cu ajutorul Isabelei, au contribuit la fondarea unui Imperiu Colonial peste ocean, ce va aduce multa bogatie si putere Spaniei, de-a lungul timpului. In alte cuvinte, se poate spune ca Isabela I a Castiliei a contribuit la transformarea Spaniei intr-o putere mondiala.

Elisabeta I a Angliei (1533 -1603)

Cu toate ca alte regine predecesoare, precum Imparateasa Matilda, Domna Jane Grey sau Maria I, au domenit de asemenea in Anglia, Elisabeta I a fost prima regina incoronata pe drept cu putere absoluta. Nu s-a maritat niciodata si cateodata era numita "Regina fecioara". Elisabeta I este cunoscuta pentru ca a adus Renastrerea in Anglia, pentru ca a infrant Armata Spaniola si a stabilit protestantismul in Anglia, inlocuind catolicismul roman. Elisabeta era fiica regelui Henry al VIII-lea si a celei de-a doua sotii a regelui, Anne Boleyn. Ea a domnit din 1558 pana la moartea ei, in 1603. A fost ultimul monarh din Dinastia Tudorilor si domnia ei este cunoscuta sub numele de "era elisabeteana". Elisabeta era un adevarat intelectual, fiind educata de catre renumitul savant, Roger Ascham.

A studiat limba greaca, limba latina, retorica si filozofia; a stapanit foarte bine toate aceste subiecte. Nu a fost surprinzator ca atunci cand Elisabeta a preluat tronul a transformat curtea englezeasca intr-un centru de poeti, scriitori, muzicieni si invatati. A comunicat cu personalitati literare precum William Shakespeare, Edmund Spencer si Christopher Marlowe. Elisabeta I a transformat Anglia dintr-o natiune catolica in una protestanta. Cu toate ca simpatiza cu religia protestanta, ea a fost toleranta cu toate religiile din Anglia. Domnia si transformarile religioase ale ei au fost contestate de catre natiunile catolice europene. Ani de zile, verisoara Elisabetei, Maria, Regina a Scotiei, s-a considerat mostenitoarea de drept a tronului.

Maria a complotat asasinatul Elisabetei ani de zile si ca urmare si-a petrecut marea parte a vietii in Anglia, in arest la domiciliu, pana cand, in final, a fost executata. Executia Mariei si suportul Angliei pentru protestantii spanioli din Tarile de Jos, au fost ultima picatura. In 1588, cumnatul Elisabetei, Filip al II-lea al Spaniei, a trimis flota navala, Armada Spaniola, pentru a invada Anglia, s-o detroneze pe Elisabeta si sa restaureze catolicismul ca religie oficiala. Elisabeta s-a luptat si a castigat. Infrangerea Armadei a lasat Spania falita si pe Filip al II-lea umilit. Anglia Elisabeteana a devenit mai prospera si, in curand, a inlocuit Spania ca putere mondiala. Imparateasa vaduva

Cixi (1835 - 1908)

Cixi a fost cea mai puternica femeie din China dupa Imparateasa Wu Zetian din secolul al XVII-lea din Dinastia Zhou, poate chiar mai influenta decat aceasta. Cixi a fost un lider ambitios si conservativ. Ea s-a opus influentei straine si a sprijinit Rascoala Boxerilor din anul 1900. Cixi a fost sotia Imparatului Xianfeng. Dupa moartea sotului sau, ea a actionat ca regent pentru fiul sau, Imparatul Tongzhi, si mai tarziu, pentru nepotul ei, Guangxu. Domnia ei a inceput in 1861 si a durat pana la moartea ei, in 1908. Cixi a fost ultima imparateasa din Dinastia Manchu Qing si ultima imparateasa vaduva din China. Cixi a fost trimisa in Orasul Interzis in anul 1851, pentru a-i fi concubina Imparatului Xianfeng. In 1856, Cixi a nascut un baiat, viitorul imparat, Tongzhi.

Dupa nasterea fiului sau, statutul lui Cixi a crescut la curtea regala si a devenit sotia imparatului. Imparatul Xianfeng a murit curand, in 1861, si Tongzhi a devenit imparat, avand pe Cixi regent. In realitate, Cixi a avut puterea totala si a actionat in probleme statului. S-a inconjurat de consilieri buni, ce au ajutat-o la mentinerea puterii. Haosul intern si provocarile straine au lovit China in timpul lui Cixi. Tara a suferit in urma Razboiului Opiului si a Rascoalei Taiping. Cixi l-a insarcinat pe generalul pe Zeng Guofan sa se ocupe de rascoala, si, ca urmare, rascoala a fost inabusita. In 1881, datorita influentei straine din ce in ce mai mare, a oprit trimiterea copiilor pentru a studia peste hotare si a promovat ostilitatea fata de Vest.

In 1898, Imparatul Guangxu, nepotul lui Cixi, a inceput reforma politica si culturala, cunoscuta ca Reforma celor 100 de zile. El a inceput sa simpatizeze cu Vestul, as ca Cixi l-a oprit printr-o lovitura de stat si punandu-l sub arest la domicilu. Resentimentul fata de influenta Vestica a continuat cu Rascoala boxerilor din anul 1900 in care misionarii crestini din vest au devenit tinta atacului. Rascoala a esuat cand puterile din vest au intervenit. In mod ironic, intre 1902 si 1908, Cixi si-a schimbat putin atitudinea despre Vest si a incurajat modernizarea Chinei.

Ecaterina a II-a a Rusiei (1729 -1796)

Ecaterina a II-a a Rusiei, cunoscuta ca si Ecaterina cea Mare a domnit in Rusia. Ea este cunoscuta pentru ca a introdus idei iluministe in Rusia, dar a si extins Imperiul Rus. Domnia ei a durat 34 de ani, incepand in 1762 si sfarsindu-se in 1796, la moartea ei. Ecaterina s-a nascut in Polonia, dintr-o mica familie de printi germani, de credinta luterana. In 1744, Ecaterina cunostea deja limba rusa, s-a mutat in Rusia si s-a maritat cu Petru al III-lea, care era mostenitorul tronului. Ea s-a convertit la religia ortodoxa in 1744. Casatoria a avut loc un an mai tarziu si s-a dovedit a nu fi una fericita pentru Ecaterina. Sotul ei era arogant si imatur, iar in 1762, Ecaterina a conspirat cu garda imperiarla si printr-o lovitura de stat si-a detronat sotul, devenind Imparateasa in Imperiul Rus.

Ca imparateasa, Ecaterina a continuat procesul modernizarii Rusiei, precum Petru cel Mare si tarina Elisabeta. A introdus idei iluministe in politica, a sprijinit arta si a avut o politica externa de succes. A extins Imperiul Rus pana la Marea Neagra, infrangand Imperiul Otoman in doua mari razboaie. Imperiul Ecaterinei se intindea pe trei continente: Europa, Asia si America de Nord. Ecaterina a reformat intregul sistem, prin crearea unei comisii legislative in 1767, introducand un sistem de auto-guvernare in 1775 si emitand Carta Nobilimii in 1785. In 1773, un cazac pe nume Yemelyan Yvanovich Pugaciov, a condus o rascoala in Muntii Ural. Aceasta rascoala a devenit cunoscuta ca Rascoala lui Pugaciov si a adeptilor acestuia, cazaci, precum si alte minoritati etnice.

Pugaciov spunea ca el este Petru al III-lea, despre care unii credeau ca scapase cu 11 ani in urma. Rascoala a suparat-o pe pe Ecaterina care si-a schimbat atitudinea. Imparateasa a inabusit atat Rascoala lui Pugaciov, cat si alte rascoale din imperiu, a introdus mai multe restrictii si a raspandit sclavia. In alte cuvinte, Ecaterinei nu i-a placut sa fie amenintata de nimeni si de nimic.

Regina Victoria (1819 - 1901)

Regina Victoria a Marii Britanii poate fi considerata cea mai puternica si influenta femeie din istorie, nu numai pentru ca a fost regina a Regatului Unit, dar tot ea a condus si coloniile Imperiului Britanic. Imperiul Victoriei acoperea peste 23 de kilometri patrati, intins pe 6 continente si controland Australia, Canada, India, Noua Zeelanda, Nigeria, Africa de Sud, Sudanul si multe altele. Din punct de vedere geografic, Imperiul Britanic a fost cel mai mare imperiu colonial din secolul al XIX-lea si cel mai mare din istorie. Victoria a domnit peste 400 de milioane de oameni. Perioada in care a domnit ea s-a numit "era victoriana".

Era victoriana a influentat religiile conservative si atitudinea sociala, moda, politica in tara ei, precum si in Statele Unite sau alte tari. Domnia Victoriei a inceput in 1837 si s-a sfarsit in 1901, la moartea ei. Ea a domnit pentru 63 de ani, cea mai lunga domnie a unui monarh britanic. Cu toate ca a trebuit sa isi imparta puterea cu Parlamentul britanic, Victoria a avut o anumita influenta in deciziile luate. De exemplu, ea a jucat un rol important in alegerea ministrilor de cabinet, precum si a primului ministru. Ea era responsabila cu numirea ambasadorilor si a episocopilor din Biserica engleza. Se consulta regulat cu primul ministru, prin scrisori sau intalniri. Regina Victoria a contribuit la reforme politice si sociale mari, in Regatul Unit, prcum si in Imperiul britanic.

Ea a sprijinit un act in 1838, care abolea sclavia in toate coloniile imperiului. In anul 1847 ea a sprijinit Legea fabricilor, prin care se reducea ziua de la lucru la 10 ore in fabricile de textile. Tot ea a sprijinit cea de-a treia reforma din 1884 prin care se acorda drept de vot tuturor proprietarilor de casa si a dat drept la vot tuturor barbatilor britanici.