Falsa consultare a Ministerului Mediului in ceea e priveste proiectul Rosia Montana

Detalii

Categorii
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari624

Voteaza & Distribuie

Descriere25 iulie 2013 - Ministerul Mediului și Schimbarilor Climatice ocolește din nou procedurile legale de avizare a proiectlui de la Roșia Montana in folosul companiei canadiene ce intenționeaza sa exploateze, prin utilizarea cianurilor, cel mai mare zacamant aurifer din Europa. Proiectul minier ramane in continuare blocat in instanța de localnicii ce nu doresc sa iși paraseasca terenurile. Cele mai recente demersuri ale MMSC, ce mimeaza consultarea publica și dialogul, se situeaza in afara cadrului legal prevazut de procedura acordului de mediu.
Asociația Alburnus Maior reamintește Ministerului Mediului și tuturor celor ce urmaresc campania Salvați Roșia Montana prevederile Legii 350/2001 și a Hotararii de Guvern 1076/2000. Aceste acte normative prevad ca dupa parcurgerea procedurii SEA si obtinerea tuturor avizelor prevazute de lege, inclusiv dupa aprobarea in consiliul/consiliile locale a planului urbanistic zonal, se poate trece la elaborarea propunerii de proiect care respecta intocmai reglementarile aprobate prin PUZ.
Cu toate acestea, Roșia Montana Gold Corporation nu deține la momentul de fața un asemenea plan urbanistic pentru zona de dezvoltare industriala care sa corespunda propunerii de proiect minier precum și cadrului legal actual. RMGC deține doar planul aprobat in 2002 și a carui valabilitate a fost prelungita. In ciuda faptului ca valabilitatea documentației de urbanism a fost prelungita, aceasta nu produce niciun fel de efecte juridice pentru ca majoritatea avizelor si acordurilor care au stat la baza adoptarii sale in 2002 sunt expirate si nu s-au obtinut avize si acorduri noi care sa corespunda noilor reglementari in vigoare. Faptul ca PUZ Roșia Montana din 2002 nu mai corespunde cadrului legislativ actual și nu are avizele necesare conform actualelor reglementari a fost reținut in motivarea1 deciziei Curtii de Apel Alba nr. 1960/2012 pronuntata in data de 4 aprilie 2012 in dosar 5159/107/2010.
Alaturi de problemele legate de planurile de urbanism stau numeroase alte motive pentru care Ministerul Mediului ar trebui sa sisteze procedura de evaluare a proiectului minier. Astfel, vaste zone din Roșia Montana aflate in aria directa de impact a proiectului minier nu au fost cercetate arheologic și nu au fost descarcate de sarcina arheologica. Dintre acestea Asezarea romana de la Alburnus Maior, zona Orlea sau Exploatarea miniera romana de la Alburnus Maior, respectiv Masivul Orlea sunt monumente istorice clasa A, protejate prin Legea 422/2001. Prin urmare acordul de mediu nu poate acoperi aceste suprafațe care sunt incluse, potrivit proiectului minier, in zona de exploatare industriala, incalcandu-se totodata Ordonanța 43/2001, Art. 2 (9) potrivit caruia „Cercetarea arheologica prealabila este obligatorie in toate cazurile de emitere a acordurilor de mediu pentru zone cu patrimoniu arheologic".
In acest context, apelul Ministerul Mediului publicat2 pentru participarea publicului la o procedura inexistenta din punct de vedere legal, are rolul unic de a oferi consultanța fara valoare legala operatorului minier. Noile standarde de mediu3 anunțate de premierul Victor Ponta și de Ministerul Mediului nu se traduc in nici o modificare reala a proiectului de minerit pe baza de cianuri, acesta ramanand neschimbat de la preluarea mandatului de catre actualul ministru al mediului, Rovana Plumb. Mai mult, documentul supus dezbaterii publice reprezinta o serie de preulari din studiul de impact, respectiv din raspunsurile companiei la solicitarile ministerului. In acest document nu sunt niciunde incluse informații din studiile de specialitate depuse in 2007 de societatea civila in cadrul etapei legale de consultare publica. Toate acestea reprezinta astfel o sfidare a poziței numeroșilor specialiști ce au realizat recomandari documentate privind abandonarea proiectului pe considerente de mediu, sociale, economice și de patrimoniu.
„Este ridicol sa raspunzi la propuneri privind biodiversitatea precum <crearea de adaposturi artificiale și facilitati de acces a liliecilor in podurile caselor din zona istorica- sau <realizarea unor mulaje scara 1:1 pentru lucrarile miniere (galerii) reprezentative, ce vor permite ulterior crearea unor copii fidele ale orginalului in perimetrul carierei Carnic ca parte a proiectului de inchidere a acestei cariere-. Specialiștii s-au pronunțat anterior, iar aceste soluții scrise pe genunchi nu pot fi considerate ca un aport profesionist al ministerului in cadrul procedurii de evaluare a impactului de mediu pentru proiectul Roșia Montana. Este un pur exercițiu propagandistic realizat de minister in exact ziua includerii de catre Victor Ponta a proiectului minier in Planul Național pentru locuri de munca," a declarat Dan Mercea, președintele Centrului Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu.


In ceea ce privește standardele de mediu se poate insa remarca o diminuare a acestora prin renunțarea Ministerului Mediului la obligativitatea garantiei financiare si responsabilitatea fata de mediu anunțate de Rovana Plumb in cadrul vizitei din aprilie la Alba Iulia4. Prin raspunsul primit de catre Alburnus Maior la cererea oficila din luna iulie se noteaza: „pentru formele de garanție financiara (...) nu se poate inca definitiva o modalitate de acțiune"5. Prin urmare asigurarea in caz de accident sau prevederi stricte precum nivelul concentrației de cianura din iazul de decantare raman in continuare subiecte tabu, ce nu-și gasesc rezolvare.


„Pentru noi, cei din Roșia Montana, ceea ce fac acum Ministerul Mediului și in general autoritațile de la București nu aș putea spune ca ne enerveaza, ci mai degraba ne provoaca mila. Este jenant sa ii vezi cat de servil se comporta și cat dispreț arata pentru propriile legi. In schimb sunt extremi de servili unei companii ce produce dezastru economic, social și de mediu. Nu vom raspunde la aceasta falsa consultare publica, este imposibil sa dialoghezi cu cineva care duce nivelul discuției intr-atat de jos," a declarat Eugen Davd, președintele Alburnus Maior.