Expertiza tehnică şi ce ştii despre ea

Detalii

CategoriiCasa/gradina
Taguriexpertiza tehnica, risc seismic, seism
Ultima actualizareJoi 21 mai 2015
Vizualizari1109

Voteaza & Distribuie

Descriere

Nevoia ne învaţă despre una, despre alta. Când treaba este foarte serioasă descoperim care sunt paşii legali, impuşi. Expertiza tehnică spre exemplu se impune ca o formǎ de deliberare în ce măsură o clădire are sau nu un grad de risc seismic. Nu se rezumă însă numai la atât. De la expertiză tehnică la drumuri şi până la cea pentru construcţii există o lungă lista de tipologii. Dacă în cazul drumurilor se are în vedere tipologia suprafeţelor pentru a se reabilita o porţiune de drum, la nivel individual, în cazul construcţiilor, există o implicare ce ţine de reabilitarea pentru ca o demolare sau consolidare să fie identificate. Cu alte cuvinte este acea analiză de care are omul nevoie pentru a putea progresa cu planul casei.

Ce trebuie să ştii despre expertiza casei

Chiar şi când doreşti să îţi construieşti un imobil alături de cel deja existent există o preocupare în ceea ce priveşte metoda tehnică. Se numeşte expertiză de alipire la calcan, ceea ce scoate în evidenţă în ce măsură alipirea poate fi realizată în măsuri de siguranţă pentru ambele clădiri în cauzǎ. Dar pentru că „viaţa” unei clădiri are şi ea o limitǎ în unele situaţii se decide demolarea, caz în care o expertiză se impune de asemenea. În acest sens se consideră că demolarea nu trebuie să afecteze ceea ce este în jur, de unde şi nevoia de a analiza situaţia în amănunt.

Situaţiile în care expertiză tehnică se impune sunt şi mai diverse de atât. O extindere de construcţie deja existentǎ, una de etajare, de constatare a stării unui imobil sunt de asemenea cazuri în care analiza situaţiei aduce în prima plan nevoia de servicii de aşa natură. Din punct de vedere legal asta înseamnă un soi de documentare care din punct de vedere tehnic are în vedere un rezumat al situaţiei pentru cea care este cea mai bună recomandare de caz asupra unei suprafeţe. Totul se desfăşoară sub titulatura unui expert tehnic avizat. Cât despre importanṭa acestui soi de documentare trebuie să avem în vedere atât posibilitatea de a achiziţiona cât şi cea de a vinde o construcţie. În funcţie de clasa de risc seismic valoarea creşte sau, din nefericire, scade.

Siguranţa proprie este de asemenea un necesar când vine vorba de o expertiză de acest gen. Numai în Bucureşti sunt peste 760 de clădiri cu risc de acest gen şi au nevoie de reabilitare la un nivel mai mare sau nu. În condiţiile în care atât de multe clădiri din toată ţara sunt cu risc seismic se înţelege preocuparea pentru măsurile cu pricina. Nu vom şti asta până când nu suntem noi cei direct avizaţi de acest risc, cei care au nevoie de măsuri de reabilitare.

Toate la timpul lor spune o vorba a românilor. Aşa că din nevoie, vei şti la momentul potrivit de ce ai nevoie de o expertiză tehnică. Deşi nu ne lovim de cutremure în fiecare zi riscul este permanent. Şi mai apoi există şi sancţiuni pentru cei care nu îşi reabilitează clădirea conform standardelor.