Dismorfofobia, sindromul urateniei imaginare

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriEstetica
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari4216

Voteaza & Distribuie

Descriere

Daca esti multumita in intregime de tine te poti considera o persoana fericita. Insa exista destule persoane carora nu le plac forma sau culoarea ochilor, sunt complexate de inaltime, ridurile le dau batai de cap sau acneea le umbreste zilele. Aceste persoane sigur ravnesc dupa schimbarea imaginii personale. Sa ajungi de la preocupare la exces nu este decat un pas, astfel luand nastere o imagine de sine dezechilibrata.

Dismorfofobia nu este deloc o problema de neglijat, chiar daca nu este tratata cum se cuvine. De cele mai multe ori nu iese din sfera clinicilor de specialitate, desi este o boala ce avanseaza sub privirile noastre nedumerite.

Cunoscuta si sub denumirea de „sindromul urateniei imaginare", dismorfofobia completeaza efectele negative asupra corpului nostru, supus continuu presiunilor crescande si influentelor de neimaginat. Aceasta fobie se traduce prin starea permanenta de frica, transpusa in acest caz asupra trupului. Mai exact, propriul corp ne produce sentimente paroxistice din cauza unei imagini deformate pe care ne incapatanam sa o pastram in subconstient.

La prima vedere, persoanele ce sufera de aceasta "uratenie imaginara" par perfect normale. Mai ales daca ne gandim la faptul ca oricine, la un moment dat, are propriile neplaceri provocate de vreo insusire fizica, de la mama natura sau nu neaparat. Acesti oameni sustin vehement ca sunt prea grase, ca ochii lor sunt hidosi, urechile prea mari, nasurile carne, laba piciorului disgratioasa, maini butucanoase etc.

Insa nu e cazul celor care fac cate o afirmatie depreciativa la propria adresa in ideea de a fi dezmintita de cei din jur. Intrebari retorice de genul: „Asa-i ca am un nas oribil?" sau „Nu ca m-am ingrasat enorm?" nu au nici un efect asupra persoanei care asteapta raspunsul. In acest caz este vorba despre o dismorfofobie veritabila, fara impact drastic.

Persoanele ce sufera cu adevarat de dismorfofobie ignora sute de complimente si memoreaza un singur comentariu negativ. Aceasta tulburare de natura psihica presupune ingrijorarea excesiva pentru o parte a corpului care deranjeaza inexplicabil sau chiar a propriului miros sau respiratii.

Desi in cele mai multe cazuri trasaturile fizice ale persoanelor afectate sunt perfect normale, acestea se incapataneaza sa-si contureze in minte imaginea pe dos, care defavorizeaza radical felul de a fi si de a interactiona.