Curiozitati despre maimute

Detalii

CategoriiDivertisment
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari21613

Voteaza & Distribuie

Descriere

Maimutele sunt mamifere din ordinul primate care exclud fiinte umane si prosimieni (lemuri si tarsieri). Maimutele sunt clasificate in Maimute din Lumea Noua (New World Monkeys) si Maimute din Lumea Veche (Old Monkeys World).


Maimutele din Lumea Veche se refera la cele care se gasesc in Asia si Africa. Ele apartin infraordinului Catarrhini ceea ce inseamna "nas ingust". Maimutele din Lumea Noua sunt cele care traiesc in Europa Centrala si America de Sud. Acestea apartin infraordinului Platyrrhini ceea ce inseamna "nas plat".



Maimutele formeaza un grup parafiletic care consta dintr-un numar mare de mamifere. Exista 264 specii de maimute care au caracteristicii variate. In ciuda acestui numar mare, exista caracteristici comune care permit gruparea lor intr-o singura categorie.


Caracteristicile generale ale maimutelor

Maimutele sunt animale sociale care traiesc in grupuri de cateva sute de exemplare, denumite trupe. Ele sunt cea mai mare parte arboricole. Habitatul maimutelor include pasuni, paduri, munti si campii inalte. Desi maimutele sunt bune inotatoare, acestea evita zonele umede. Alimentatia maimutelor este variata, incluzand fructe, frunze, seminte, nuci, flori, oua si chiar animale de talie mica. Ele sunt cea mai mare parte diurne, doar cu cateva exceptii. Maimutele au o ordine sociala foarte bine organizata, cu o ierarhie stricta.


Maimutele din Lumea Veche

Acest subgrup are 135 de specii, categoriile mai largi fiind Babuini, Colobus, Languri, Macaci, Mandrili si Mangabey. Raspandite peste tot in Africa (mai putin in deserturi) si in Asia (in special in Asia de Sud), Maimutele din Lumea Veche sunt caracterizate prin nari aproapiate una de cealalta si indreptate in jos.




Babuini


Babuini




Unele dintre ele nu au coada. Iar cele care au nu se agata cu ele niciodata. Cele mai multe dintre ele sunt arboricole (traiesc in copaci), cu exceptia speciilor Babuini si Macaci care sunt terestriale. Adultii au 32 de dinti si multe specii au pungi in obraji. Cercetarile arata ca Maimutele din Lumea Veche sunt strans legate de oameni si Maimutele din Lumea Noua.




Macaci


Macaci






Mandrili


Mandrili




Maimutele din Lumea Noua

Maimutele din Lumea Noua includ Marmoseti, Tamarini, Capucini, maimute veverita (56 specii), maimute de noapte, maimute bufnita, Douroucoulis (8 specii), Titi, Sakis si Uakaris (41 specii), maimute urlatoare, maimute paianjen si maimute lanoase (24 de specii).




Marmoseti


Marmoseti






maimuta Capucin


maimuta Capucin




Acestea apartin infraordinului Platyrrhini, avand nas plat cu nari departate orientate spre exterior. Toate exemplarele sunt arboricole si au cozi prehensile pe care le folosesc pentru a se agata de ramuri si pentru a manipula obiecte. Aceste maimute au 36 dinti, cu 4 mai multi decat omologii lor din Lumea Veche si niciuna dintre speciii nu are pungi in obraz.




maimuta veverita


maimuta veverita




Curiozitati despre maimute

  • Maimutele din Lumea Veche si Maimutele din Lumea Noua formeaza doua dintre cele trei grupuri de primate Simian. Al treilea grup este cel al gorilelor care au 21 de specii.


  • Maimutele urlatoare sunt maimutele ale caror urlet poate fi auzit de la o distanta de 161 de kilometri.





maimute urlatoare


maimute urlatoare





  • Varful cozii unei maimute paianjen poate suporta intreaga greutatea a corpului sau.


  • Marmosetul pigmeu ce masoara 12-15 cm este cea mai mica maimuta din lume.




Marmosetul pigmeu


Marmosetul pigmeu





  • Desi membra a Maimutelor Lumii Vechi, maimuta mandril este adesea confundat ca un primat datorita dimensiunii sale care variaza de 30 la 90 de cm..


  • Daca o maimuta casca este un semn ca este fie obosita fie suparata pe ceva.


  • Ingrijirea este o modalitate de exprimare a afectiunii pentru celelalte maimute din grup.


  • Maimutele sunt cunoscute pentru folosirea vocalizelor, miscarilor corpului si expresilor faciale pentru a comunica.


  • O maimuta a fost odata condamnata pentru ca a fumat in Indiana.


  • Maimutele sunt venerate in India.


  • Maimutele pot cantari intre 85 de grame si peste 45 de kilograme.


  • Ele afiseaza o preferinta categorica pentru banane decojite si nu mananca fructe cu tot cu coaja!


  • Pot dezvolta boli precum tuberculoza, herpes simian de tip B si hepatita.


  • Maimutele veverita, native din America de Sud, nu creasc in lungime mai mult de 25 de centimetri.


  • Maimuta bufnita este singura maimuta nocturna.





maimuta bufnita


maimuta bufnita





  • In Asia de Sud si Africa, creierul de maimuta este mancat ca o delicatesa.


  • Douazeci si unu de specii maimuta au fost enumerate "pe cale de disparitie", pe Lista Rosie a Speciilor pe cale de disparitie emisa in 2007.


  • Grupurile de maimute sunt cunoscute ca "trupe" sau "delegatii", existand cateva sute de maimute intr-un astfel de grup.


  • In astrologia chineza, maimuta reprezinta numarul noua in ciclul de doisprezece ani. Urmatoarea "maimuta" care va domina Zodiacul chinezesc ca fi recunoscuta in 2016.


  • Cercetarile arata ca Maimutele din Lumea Veche sunt comune in Asia, Africa si Europa, in timp ce Maimutele din Lumea Noua sunt raspandite in America de Nord si de Sud.


  • Nu toate maimutele sunt arboricole (traiesc in copaci). Acestea au, de asemenea, o mare diversitate alimentara, care cuprinde niveluri diferite de preferinta pentru oua, animale mici, insecte si fructe, frunze si seminte.


  • Babuinii sunt cele mai mari maimute.


  • Numele "maimuta" provine de la versiunea in limba germana a fabulei: Reynard the Fox. Identificarea de baza a fost cu personajul "Moneke", fiul lui Martin the Ape!


  • Macacii Rhesus si maimutele cu blana verde sunt cele mai folosite animale din intreaga lume pentru testare. Aceste animale sunt capturate in scopul rasial datorita ciclului lor reproductiv rapid si similitudinii fizice si psihice cu oamenii.




maimuta cu blana verde


maimuta cu blana verde




Maimutele sunt animale foarte inteligente si extrem de adaptabile. Pierderea habitatului natural a fortat anumite grupuri de maimute sa traiasca in apropierea fiintelor umane. Desi de multe ori acest lucru duce la un conflict intre aceste animale si om, respectul pentru maimute datorat asociatiei religioase in anumite culturi (de exemplu, in hinduism si budism), a facut posibila coexistenta acestor doua grupuri variate.



In ciuda conflictelor cu fiintele umane, de la religie si mitologie pana in zilele noastre la explorarea spatiului si stiinta, asocierea maimutelor cu fiintele umane este una din cele mai interesante aspecte. De exemplu, speciile de capucin se dovedesc a fi excelente animale de sprijin pentru persoanele cu handicap.



Exista si maimute instruite in captivitate pentru a efectua trucuri care ofera o sursa de venit pentru proprietarii lor. Sa ne amintim doar ca pentru ca suntem pe cea mai inalta treapta a ierarhiei in regnul animal, nu suntem singurii care avem dreptul la demnitatea de a trai liberi.