Declaratiile inspectorului de sanatate a populatiei Dr. Calin Sonea asupra sistemului de aspirare

Detalii

CategoriiEconomie
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2390

Voteaza & Distribuie

Descriere

In Ordinul Ministrului Sanatatii Nr.536 din 23 iunie 1997 pentru aprobarea Normelor de igiena si a recomandarilor privind mediul de viata al populatiei la art. 52 ca o recomandare privind mediul de viata a populatiei se prevede:

"covoarele si mochetele se curata prin folosirea zilnica a aspiratorului de praf; aspiratorul de praf trebuie prevazut cu doua filtre, pentru impiedicarea diseminarii prafului bacterian; maturatul uscat este interzis;"

In esenta, aceasta prevedere legislativa urmareste nu numai inbunatatirea confortului, ci si un aer ambiental mai curat. In zilele noastre datorita problemelor de alergie si a degradarii continue a calitatii mediului ambiant a crescut sensibilitatea oamenilor si totodata pretentia pentru un mediu inconjurator sanatos.

Insa care este acel aspirator de praf care sa garanteze impiedicarea diseminarii prafului bacterian in spatiile aspirate?

In nici un caz aspiratorul clasic care fiind prezent in mod nemijlocit in spatiul in care se aspira praful nu va deveni o alternativa viabila pentru inlocuirea maturatului in cladirile publice pentru ca acesta refuleaza aerul inapoi in incapere, impreuna cu impuritatile microscopice si particulele de praf neretinute prin filtru si astfel praful fin sedimentat cu greu in locuri putin accesibile aspiratului cotidian, va fi din nou agitat in incaperea respectiva. In pofida utilizarii filtrelor tot mai performante, aerul refulat de aspiratoarele de praf din categoria aparatelor casnice contine multe impuritati fine, care cu cat sunt mai fine cu atat sunt mai daunatoare, ducand la alergii. In locuinta creste concentratia de praf nesedimentabil, iar aspiratorul mobil nu face altceva decat sa il recircule.

Solutie tehnica exista totusi de peste 100 de ani si aceasta mai ales pentru cladirile noi aflate in proiectare sau chiar in constructie. Pentru simplificarea operatiunilor de aspirare deja de la sfarsitul anilor 1800 a fost descoperit SISTEMUL CENTRALIZAT DE ASPIRARE A PRAFULUI din cladiri. Constructiv sistemul se compune din prize de aspiratie montate in perete, la distante optime intre ele, din aspiratorul central montat intr-un spatiu tehnic si un sistem de conducte de legatura din PVC.

De la inceputul anilor '90 s-a marit importanta acordata standardului de confort al mediului ambiant. A fost recunoscuta importanta acestuia in primul rand printre constructori, receptivi la tot ceea ce este nou, mai apoi de cei atenti la problemele de sanatate ale constructiilor. Sanatatea oamenilor precum si calitatea mediului din incaperi au devenit valori tot mai importante, iar instalatia centralizata de aspiratie a prafului asigura aceste deziderate deoarece aerul aspirat din incapere este refulat in mediul exterior (dupa o filtrare prealabila) reducandu-se astfel in mod esential concentratia de praf a aerului interior. Consideram ca pentru zilele noastre instalatia centralizata pentru aspiratia prafului a devenit o instalatie indispensabila, la fel ca instalatia de incalzire centrala a locuintelor moderne. Astfel, instalatia care initial era de domeniul „luxului" a devenit astazi de "domeniul sanatatii".

Pe baza argumentelor de mai sus sunt absolut convins ca acesta este singurul sistem care corespunde 100 % prevederilor Ordinului Nr.536/1997 si il recomand tuturor constructiilor noi. Exista deja si in Romania firme cu experienta indelungata in domeniu (Maxxxcomfort, CVS, Inascent, de pilda) ce ofera produse competitive care pot dota toate constructiile noi, contribuind astfel la imbunatatirea igienei si a mediului de viata a populatiei.

Asadar ma adresez proiectantilor, arhitectilor, inginerilor de instalatii care contribuie la realizarea de proiecte noi cum ar fi: crese, gradinite, scoli, camine, sali de sport si de agrement, internate, ne gandim de asemenea la persoanele alergice la praf, la asezamintele pentru batrani, dar si la cei ce isi construiesc o noua casa, si peste tot acolo unde oamenii locuiesc sau isi desfasoara activitatea, unde necesitatea unui aspirator central de praf din punct de vedere a igienei si a pastrarii unui mediu ambiental sanatos trebuie definitiv reconsiderata de toti cei ce concura la aceasta.

Cu totii putem contribui mai mult la ameliorarea igienei si la pastrarea unui mediu ambiental sanatos pentru ca nu ne este indiferent ce aer inspiram atunci cand majoritatea dintre noi ne petrecem cel mai mult timp din viata in spatii inchise. In tari ca Suedia, Franta, Spania, Portugalia, Austria, Italia , ca sa enumeram doar cateva dintre ele, nu se mai concepe o casa noua, un hotel, un teatru sau un birou fara un sistem centralizat de aspirat praf.

Doctor Calin SONEA
Medic primar
Inspector de sanatate a populatiei.