Bursele Erasmus

Detalii

CategoriiEducatie
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3235

Voteaza & Distribuie

Descriere

Programul Erasmus a fost lansat in anul 1987 de catre Comisia Europeana si a devenit una dintre cele mai populare si mai de succes actiuni comunitare in domeniul educatiei si formarii profesionale. Se adreseaza tuturor celor angrenati in invatamantul superior, de la studenti la profesori si personal administrativ si sprijina formarea unui spatiu educational european.




Erasmus


Erasmus, unul dintre cele mai populare programe educationale




Bursele Erasmus, mijloc prin care se asigura mobilitatea studentilor

Programul Erasmus este extrem de complex si include cooperarea transnationala intre institutiile de invatamant superior si intreprinderi, inlaturarea barierelor din calea mobilitatii in invatamantul superior, sprijinirea modernizarii agendei invatamantului superior si a performantei si inovatiei in educatie.


Incepand cu 2007, programul Erasmus a fost inclus in Programul de Invatare pe tot Parcursul Vietii 2007-2013, in cadrul caruia opereaza mai bine de 4000 de institutii de invatamant superior din 31 de tari participante la program. Pana in prezent, peste 2 milioane de studenti au beneficiat de bursele Erasmus si de mobilitatile studentesti pentru studii si practica.



De bursele Erasmus pot beneficia atat studentii, cat si profesorii si personalul administrativ al institutiilor de invatamant superior.


Ce trebuie sa faca studentii pentru a beneficia de o bursa Erasmus?

Studentii trebuie sa fie inscrisi la cursurile de licenta, master sau doctorat ale unei universitati participante la programul Erasmus si sa nu aiba restante. In functie de acordurile Erasmus incheiate intre universitatea respectiva si institutiile de invatamant superior partenere, studentii pot opta pentru realizarea unui stagiu de studii, practica sau stagiu combinat studii-practica in afara.




Erasmus studii


Erasmus - mobilitati de studii




Stagiile au o durata de minimum 3 luni care se poate extinde pana la un an si se pot desfasura la universitatea partenera sau in cadrul unei companii private dintr-o alta tara europeana. Beneficiul unei burse Erasmus este ca, la sfarsitul stagiului, studiile sau practica desfasurate in afara sunt recunoscute de universitatea de origine la intoarcere, atata vreme cat sunt repectate conditiile prevazute de regulamentul Erasmus si al universitatii de origine.


Studentii au dreptul de-a lungul vietii la doua mobilitati Erasmus: una pe studii si una pe practica. Atat studiile, cat si practica realizate la universitatile gazda din afara trebuie sa corespunda domeniului de studiu de la universitatea de origine. Astfel, un student in Romania la Facultatea de Electronica si Telecomunicatii, de exemplu, va trebui sa-si gaseasca la universitatea de primire din afara cursuri similare care sa poata fi echivalate la intoarcerea din stagiu. Recunoasterea studiilor realizate peste granita depinde de concordanta cursurilor alese.




Erasmus practica


Erasmus, stagii de practica pentru studenti




Avantajele burselor Erasmus

Pe langa recunoasterea la intoarcerea in tara a perioadei de studii realizate la universitatea partenera, exista si alte avantaje ale burselor Erasmus. Studentii care fac parte din programul Erasmus nu trebuie sa plateasca taxe de scolarizare pe perioada stagiului la universitatile gazda.




Erasmus studiu


Erasmus, studiu intr-una din tarile europene




Mai mult decat atat, studentii pot obtine si granturi care sa acopere o parte din cheltuielile din timpul stagiului. Grantul Erasmus nu acopera integral cheltuielile, studentul trebuind sa contribuie si el cu o anumita suma de bani lunar pentru intretinere. Granturile acordate difera in functie de tara de destinatie, de perioada pe care se intinde stagiul si de numarul de studenti inscrisi in anul universitar respectiv in programul Erasmus.


Studentii cu dizabilitati pot obtine grantul maxim pentru tara de destinatie sau chiar grant suplimentar care sa acopere cheltuielile nevoilor speciale, ca parte a efortului Uniunii Europene de a crea oportunitati de studiu si pentru persoanele cu dizabilitati.


Oportunitati Erasmus
Studentii care aleg ca destinatie o tara cu o limba de circulatie internationala trebuie sa ateste cunoasterea ei printr-un certificat de competenta lingvistica sau orice alt document care sa dovedeasca cunoasterea ei. Cei care aleg sa studieze intr-o tara a carei limba nu este de circulatie internationala se pot inscrie la un curs intensiv de limba ce dureaza 3 saptamani denumit Erasmus Intensive Language Course (EILC) si care se desfasoara inaintea inceperii stagiului de studii sau practica propriu zis. Practic, studentii participa, timp de 3 saptamani, la un curs intensiv in urma caruia vor stapani la nivel de incepatori limba tarii de destinatie.


In functie de programele de intampinare ale fiecarei universitati, studentii pot beneficia de tutori (de cele mai multe ori tot studenti) care sa ii indrume pe parcursul stagiului.


Erasmus socializare


Erasmus inseamna studiu si socializare





Pentru majoritatea studentilor, bursele Erasmus reprezinta o oportunitate extraordinara. Studentii studiaza in afara, calatoresc, traiesc in afara granitelor tarii de origine si intra in contact cu alte culturi. Dimensiunea culturala a programului Erasmus s-a conturat in timp si a devenit extrem de pregnanta. Astfel, studentii nu numai ca studiaza alaturi de colegi din tari diferite, dar se angreneaza in activitati si se integreaza in comunitati formate din alti studenti straini. Prin urmare, experienta Erasmus implica studiu, dar si socializare si relationare, acestea fiind, probabil, secretele popularitatii atat de mari a acestui program educational.