De ce este biodiversitatea importanta?

Detalii

CategoriiStiinta
TaguriPlaneta Pamant
Ultima actualizareMarti 14 martie 2023
Vizualizari13487

Voteaza & Distribuie

Descriere

Biodiversitatea este un concept destul de amplu, care cuprinde milioane de plante si specii de animale de pe planeta noastra. Chiar si aceasta cifra, care depaseste odinul milioanelor, este o cifra estimata, deoarece ecologistii cred ca numarul real este mult mai mare decat acesta. De fapt, se crede ca numai padurea amazoniana din America de Sud este casa unui milion de specii de plante si animale. Toate organismele care traiesc pe aceasta planeta sunt dependente unele de altele intr-o anumita masura sau alta, si aici intervine importanta biodiversitatii. Pierderile suferite de planeta noastra sunt o pierdere pentru noi, si, prin urmare, trebuie sa fim la curent cu asta si sa depun anumite eforturi pentru a salva biodiversitatea Pamantului.

De ce este biodiversitatea importanta intr-un ecosistem?

Asa cum am mentionat mai sus, toate fiintele vii de pe aceasta planeta depind unele de altele pentru a supravietui, iar importanta diversitatii biologice se invarte chiar in jurul acestui fapt. Fraza „toate fiintele vii" include fiecare organism care locuieste pe planeta, de la speciile de bacterii microscopice pana la enormele balene albastre.

De ce este biodiversitatea importanta pentru evolutia continua?

Aceasta diversitate are un rol crucial atunci cand vine vorba de evolutia speciei. Planeta noastra a suferit cinci extinctii in masa de cand exista. Acestea au fost suficiente pentru a distruge 99% din speciile de plante si animale care au trait vreodata pe Pamant. Ultima dintre aceste extinctii in masa a avut loc cu aproximativ 65 de milioane de ani in urma si a dus la disparitia dinozaurilor. Faptul ca 99 % din aceste specii au disparut implica faptul ca disparitia si evolutia speciilor sunt perfect normale si se repeta din cand in cand. Pe masura ce unele specii dispar, altele noi apar. Chiar daca pare simplu, acest proces dureaza milioane de ani. O privire pe lista animalelor disparute in ultimii 100 de ani arata ca rata lor de disparitie a crescut de-a lungul anilor. Cu toate acestea, rata de evolutie ramane aproximativ constanta. Daca rata de disparitie creste, iar cea de evolutie ramane aceeasi, ciclul de viata de pe planeta va fi drastic afectat, si, prin urmare, ecologistii considera biodiversitatea un factor important pentru continuarea evolutiei.

De ce este biodiversitatea importanta pentru stabilitatea lantului trofic?


Un lant trofic instabil poate fi un dezastru pentru ecosistem. Disparitia unei singure specii animale pune in dificultate mai multe specii care sunt dependente de ea. Cand un pradator din varful lantului trofic (un animal carnivor) este pe cale de disparitie, populatia consumatorilor secundari (care sunt erbivori, in majoritatea cazurilor) tinde sa creasca. Aceasta creste numarul de erbivore, care, la randul lor, agreseaza vegetatia, iar lipsa de vegetatie afecteaza precipitatiile, ducand astfel la desertificari intr-o anumita regiune. Pentru a evita astfel de complicatii, trebuie sa ne asiguram ca se mentine un anumit echilibru.

De ce este biodiversitatea importanta pentru societatea umana?


Pe langa faptul ca oamenii sunt cea mai inteligenta specie de pe planeta, sunt si cea mai dependenta specie. Din timpuri preistorice, depindem de natura pentru a ne indeplini nevoile de baza. De-a lungul anilor, am ales sa alteram natura pentru nevoile noastre, si facand acest lucru, cu buna stiinta sau in necunostinta de cauza, le-am daunat imprejurimilor noastre. Se pare ca am uitat ca noi depind em de natura mult mai mult decat depinde ea de noi. Exista multi "daca" atunci cand vine vorba de importanta diversitatii biologice pentru noi. Astfel, daca n-ar exista bacteriile de fixare a azotului, nu am putea intretine culturile!

Daca toti pradatorii carnivor sunt ucisi prin vanare excesiva si braconaj, erbivorele vor curata suprafata verde a planetei, lasandu-ne astfel fara apa! Daca toate padurile sunt sterse de pe fata pamantului, animalele salbatice nu vor avea alta optiune decat sa ne incalce teritoriul nostru! Toate aceste ipoteze se reduc la un singur lucru simplu – ne sapam propria groapa. Trebuie sa intelegem ca oricat de mult vom incerca, natura va fi mereu cu un pas inaintea noastra, si de fiecare data cand vom incerca sa o modificam, repercusiunile se vor simti intr-un fel sau altul.