De ce amortesc si dor mainile noaptea?

Detalii

CategoriiSanatate
Tagurisanatate
Ultima actualizareLuni 30 august 2021
Vizualizari994

Voteaza & Distribuie

Descriere

Trezirea cu mainile amortite nu este neobisnuita. Sigur, dormitul intr-o pozitie care pune presiune pe brat sau pe mana este principala cauza de amorteala si furnicaturi in mana, aceasta rezolvandu-se imediat dupa repozitionare, insa trebuie stiut ca pot exista si alte cauze ale acestor simptome. Mainile amortite pot fi un semn al unei afectiuni medicale subiacente, asadar este important sa fii constient de alte simptome.

Afla mai multe despre cauzele mainilor amortite in timpul noptii si ce poti face in acest sens.

Sindromul de tunel carpian

Conform doctorului Vladislav Gyebnar, sindromul de tunel carpian este cauzat de compresia nervului median din tunelul carpian, care este un pasaj ingust in partea din fata a incheieturii mainii. Furnicaturile si amorteala sunt cele mai frecvente simptome. Sindromul poate, insa, sa cauzeze si durere si slabiciune in mana.

Miscarile repetitive ale mainilor, cum ar fi folosirea tastaturii, a instrumentelor muzicale sau a utilajelor, pot declansa acest lucru. Obezitatea si traumatismele incheieturii mainii pot si ele sa cauzeze aparitia sindromului de tunel carpian. De cele mai multe ori, pacientii cu sindrom de tunel carpian simt o intensificare a simptomelor pe timpul noptii. Daca boala este in stadiu avansat, somptomele pot chiar sa provoace trezirea din somn.

Durerea este, de regula, principalul factor ce cauzeaza trezirea din somn a pacientilor cu sindrom de tunel carpian. Aceasta poate sa cuprinda mana, insa poate sa iradieze pana la brat sau chiar pana la umar. De multe ori, simptomele enumerate mai sus sunt insotite de degete umflate si rigide.

Care este motivul pentru care simptomele sindromului de tunel carpian sunt mai intense in timpul noptii?

In timpul noptii, cand corpul este in pozitie culcat, lichidele din organism se redistribuie. Prin urmare, lichidele pe care le acumulam pe durata zilei in membrele inferioare migreaza spre partea superioara a corpului, inclusiv in maini.

Migrarile lichidelor din corp le simtim destul de usor in viata de zi cu zi. Probabil ca ti s-a intamplat sa observi ca seara ai picioarele mai umflate decat dimineata. Ei bine, aceste lichide acumulate in picioare nu dispar peste noapte. Ele migreaza in zona superioara a corpului. In timpul zilei, din cauza gravitatiei, lichidele se reintorc in picioare.

Ca atare, lichidul din interiorul tunelului carpian creste in cantitate, iar presiunea asupra nervului median devine tot mai mare. In plus, modul in care ne pozitionam mainile / incheieturile mainilor pe durata noptii poate determina o crestere suplimentara a presiunii in tunelul carpian.

Cum se poate remedia problema amortelilor si durerilor in maini in timpul noptii?

Sindromul de tunel carpian necesita un tratament adecvat, in functie de stadiul de afectare al bolii. Inainte de toate, se impune un consult la un medic specialist in chirurgia mainii, pentru a afla diagnosticul corect si a determina stadiul de severitate a bolii. In cazul in care, in urma investigatiilor, medicul va constata ca boala este deja intr-un stadiu mediu sau avansat, va recomanda pacientului tratamentul chirurgical (care se poate face minim invaziv) in asa fel incat nervul median sa fie eliberat.