Dante Ferretti

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriCinema/Televiziune
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3512

Voteaza & Distribuie

Descriere

DANTE FERRETTI, scenografia


Dante Ferretti este unul dintre cei mai renumiti si solicitati scenografi ai lumii cinematografice contemporane, care a lucrat cu regizori de calibrul lui Federico Fellini, Pier Paolo Pasolini, Terry Gilliam, Neil Jordan si Martin Scorsese.

In 2004, el a castigat premiul Academiei pentru cea mai buna regie artistica, pentru filmul „The Aviator” al lui Scorsese, onoare pe care a impartit-o cu Francesca Lo Schiavo, care a asigurat decorurile. Ferretti si Scorsese colaborasera anterior si cu ocazia filmelor: „Casino”, „Bringing Out the Dead”, „Gangs of New York” – film nominalizat la premiul Academiei, „The Age of Innocence” si „Kundun”.

Alte realizari cinematografice includ: „Cold Mountain”, adaptarea pentru ecran a romanului de razboi al lui Charles Frazer, regizat de Anthony Minghella, „Titus”, de Julie Taymor, „Meet Joe Black”, de Martin Brest, „The Name of the Rose”, de Jean-Jacques Annaud, „La Nuit de Varennes”, de Ettore Scola, „La Pelle”, de Liliana Cavani, „The Working Class Goes to Heaven”, de Elio Petri, „Interview with the Vampire”, de Neil Jordan, „Hamlet”, de Franco Zeffirelli si „The Adventures of Baron Munchausen”, de Terry Gilliam, filme care, toate, au obtinut nominalizari la premiile Academiei.

Ferretti a realizat scenografia pentru cinci filme ale lui Pier Paolo Pasolini si cinci pentru Federico Fellini: „La Voce Della Luna”, „Ginger and Fred”, „And the Ship Sails On”, „City of Women” si „Orchestra Rehearsal”.

Ferretti a fost nominalizat de opt ori la Oscar pentru: „Gangs of New York”, „Kundun” (pentru care a avut doua nominalizari, dintre care una pentru costume), „Interview with a Vampire”, „The Age of Innocence”, „Hamlet”, „The Adventures of Baron Munchausen” si „The Aviator”, pentru care a si luat Oscarul. Scenografului i-au fost decernate doua premii BAFTA, unul pentru „Interview with a Vampire” si celalalt pentru „The Adventures of Baron Munchausen”.