Cutremur

Detalii

CategoriiTurism
TaguriCatastrofe
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari17824

Voteaza & Distribuie

Descriere

Pe 28 iulie 1976, a avut loc cel mai devastator cutremur din epoca moderna. La ora 3:42 dimineata, un cutremur avand o magnitudine intre 7,8 si 8,2 grade pe scara Richter a facut una cu pamantul orasul Tangsan, un oras industrial din China, cu o populatie de aproximativ un milion de oameni. Deoarece aproape toata lumea dormea, cutremurul a produs un numar extrem de ridicat de victime.

Au fost ucise 242.000 de persoane din Tangshan si din zonele invecinate, astfel ca acest cutremur a fost unul dintre cutremurele care au produs cele mai multe victime din istorie, fiind depasit doar de cutremurul din Calcutta, ce a avut loc in 1737, in care au murit 300.000 de persoane si de cutremurul din provincia chineza Shaanxi, in care se crede ca au pierit 830.000 de oameni. Aflata la intersectia placilor tectonice ale Oceanului Indian si ale Oceanului Pacific, China a fost de-a lungul istoriei o zona intens lovita de cutremure.

Acestea au jucat un rol semnificativ in cultura si stiinta Chinei, iar chinezii au fost primii care au produs seismometre functionale. Zona din nordul Chinei lovita de cutremurul despre care facem vorbire, este in mod special predispusa la miscarile spre vest ale placii pacifice. In zilele care au precedat cutremurului, oamenii au inceput sa observe fenomene ciudate in Tangshan si in imprejurimile orasului. Nivelul apei din fantani a scazut si a crescut subit. Au fost vazuti in timpul zilei sobolani care alergau panicati. De asemenea, puii de gaina refuzau sa manance.

In seara zilei de 27 iulie si in primele ore ale zilei de 28 iulie, oamenii au observat lumini colorate si mingi de foc care brazdau cerul. Totusi, la ora 3:42 a.m. cand cutremurul s-a produs, majoritatea oamenilor dormeau. Cutremurul nu a durat decat 23 de secunde, insa a ras de pe fata pamantului 90 la suta din cladirile orasului. Cel putin un sfert de milion de persoane au fost ucise si alte 160.000 au fost ranite. Cutremurul a avut loc in timpul verii, astfel ca multi supravietuitori au iesit de sub ruinele caselor lor in pielea goala, acoperiti doar de praf si sange. Din cauza cutremurului, au izbucnit incendii si au fost aprinse substante explozive, iar fabricile din Tangshan au inceput sa emane gazuri otravitoare. Furnizarea apei si a electricitatii a fost intrerupta, iar caile de acces in oras au fost blocate.

Guvernul chinez nu era deloc pregatit pentru un dezastru de asemenea proportii. In ziua ce a urmat cutremurului, elicoptere si avioane, au inceput sa lase mancare si medicamente. Aproximativ 100.000 de soldati din Armata de eliberare a poporului au fost trimisi in Tangshan, multi dintre acestia fiind obligati sa mearga pe jos de la Jinzhou, fiind vorba de o distanta de peste 180 de mile. De asemenea au fost chemati peste 30.000 de doctori si peste 30.000 de muncitori. Guvernul chinez a refuzat toate ofertele de ajutoare facute de statele straine. In prima saptamana de dupa criza, foarte multi oameni au murit din cauza lipsei de ingrijiri medicale. Militarilor si doctorilor le lipsea pregatirea necesara pentru a-i scoate pe supravietuitori de sub ramasitele cladirilor.

Peste 160.000 de familii au ramas fara casa si peste 4.000 de copii au ramas orfani. Ulterior, orasul a fost reconstruit, luandu-se masuri adecvate impotriva cutremurelor. In prezent, in Tangshan locuiesc aproape doua milioane de oameni. Se speculeaza ca numarul mortilor in cutremurul din 1976 este mult mai mare decat cifra data publicitatii de guvernul chinez: 242.000 de victime. Anumite surse au emis ipoteza ca ar putea fi vorba de peste 500.000 de morti.