Cum este si cum va fi afectat Leul din cauza razboiului din Ucraina

Detalii

CategoriiEconomie
Taguricurs valutar, schimb valutar
Ultima actualizareLuni 7 martie 2022
Vizualizari944

Voteaza & Distribuie

Descriere

Invazia armatei ruse in Ucraina, ce a demarat la 24 februarie, are repercusiuni importante, din punct de vedere economic si financiar, in intreaga lume. Inca din prima zi a conflictului, bursele internationale s-au prabusit, rubla a inregistrat o scadere istorica, iar preturile petrolului si al aurului au crescut. Razboiul de la granita Romaniei a afectat si moneda nationala, care s-a depreciat gradual. Pe langa conflictul armat dintre rusi si ucraineni s-a mai produs un altul economic, intre Rusia si Occident, iar toata lumea este interesata sa priveasca spre fiecare zi de curs valutar euro si dolar, pentru a-si face o idee despre ceea ce va urma, din punct de vedere financiar.

Care au fost asteptarile in legatura cu leul, pentru 2022

In luna ianuarie a acestui an, analistii romani spuneau ca riscurile pentru leu sunt ridicate, fiind asteptata si o noua majorare a preturilor, in contextul in care deja in Uniunea Europeana se remarcase o crestere a tarifelor la energie. Pe langa toate acestea, analistii anticipau ca vor fi resimtite in Romania si efectele sanctiunilor impuse Rusiei, care de asemenea se vor reflecta in preturi mai mari si in sporirea inflatiei.

Cu toate acestea, expertii financiari, citati de CurBNR.ro, nu au dat ca riscanta deprecierea leului in urma tensiunilor geopolitice, atat timp cat acestea nu se vor extinde. Ei au anticipat ca dezechilibrul extern va pune presiune pe leu, in special in contextul preturilor marite la materiile prime din import, dar ca deprecierea ar fi graduala si limitata, similara cu tendinta din ultimii ani.

Cum influenteaza razboiul principalele monede ale lumii


Cum era de asteptat, sanctiunile occidentale care au fost indreptate catre Rusia la cateva zile dupa inceperea razboiului au facut ca rubla sa se afle in scadere cu 30%. Banca centrala din Moscova a venit la finalul lunii februarie cu masuri disperate, precum dublarea dobanzii de referinta si controale de capital, pentru a contracara efectele resimtite. Companiile de export din Rusia au primit ordin sa-si transforme in ruble 80% din veniturile inregistrate in monede straine, ceea ce a contribuit la deprecierea monedelor din Europa de Est, pentru ca investitorii au reactionat prin fuga de risc.

Razboiul, care nu se poarta doar in teritoriu, intre militari, ci si economico-financiar, intre Rusia si Occident, are consecinte nedorite pentru ambele parti. Avantajul Romaniei si al tarilor europene este ca UE si-a consolidat in timp un mecanism economic mai matur decat Rusia, cum este Uniunea Economica Euroasiatica.

SUA si UE au blocat accesul bancilor din Rusia la sistemul SWIFT unde sunt inlesnite majoritatea tranzactiilor financiare din lume, iar una dintre cele mai mari banci rusesti se indreapta spre faliment, „ajutata” si de clientii care isi retrag banii.

In privinta taberei chineze, operatiunile Bank of China din Singapore au anuntat iesirea din tranzactiile financiare in care se afla companii petroliere si firme rusesti.

Cat de afectat este leul

Influenta razboiului a facut si ca indicele ROBOR sa creasca fara precedent, avand consecinte negative pentru romanii care au credite in lei cu dobanda variabila. Indicele ROBOR a crescut recent pana la 3,83%, acesta fiind un maxim al ultimilor 9 ani.

Directorul de comunicare al BNR, Dan Suciu, a declarat recent pentru Ziarul Financiar ca Banca Nationala a Romaniei urmareste cu atentie evenimentele din Ucraina si de pe pietele financiare astfel incat sa asigure stabilitatea cursului leu-euro, dar si a dobanzilor in lei.

Aceasta declaratie vine sa dea asigurari ca va fi tinuta sub control evolutia fiecarui curs valutar BNR, care este indicatorul cel mai sensibil spre care isi indreapta atentia romanii. Suciu a mai spus ca BNR va asigura tot numerarul din circulatie necesar pentru a face fata tuturor problemelor care ar putea aparea.

Asupra leului s-au simtit in ultimul timp destule presiuni: criza provocata de pandemie, inflatia si razboiul de la granita, cumulate cu problemele de ordin intern. Pentru ca sistemul bancar din Romania este unul european, expunerile bancilor de aici pe zona est-europeana nu este una semnificativa.

Avand in vedere toate aceste cauze, cresterea economica a Romaniei, a UE, dar si la nivel mondial, pentru 2022, este din ce in ce mai incerta. In aceste momente este destul de dificil sa se faca previziuni exacte in ceea ce priveste evolutia principalelor monede, avand in vedere ca partea economica si financiara este strans legata de evolutia razboiului din Ucraina. Cu atat mai mult este mai dificil sa se estimeze cat de mult va fi influentat leul.

In concluzie, piata financiara din intreaga lume este dependenta direct sau indirect de conflictul militar din Ucraina, oamenii fiind cu ochii si pe fiecare curs lira sterlina sau alt curs de schimb valutar pentru a sti cu exactitate cum sunt protejati sau nu banii pe care i-au investit sau pe care i-au economisit.