Curs de protectia animalelor in scolile din Dej

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriRomania
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari6396

Voteaza & Distribuie

Descriere

DEJ, 10.10.2008. Copiii din Dej vor studia protectia animalelor Dejul devenind astfel cel de-al treilea oras dupa Bucuresti si Brasov, in care elevii din ciclul primar de invatamint participa la cursul „Copiii invata sa protejeze animalele". Extinderea cursului „Copiii invata sa protejeze animalele" in Dej a fost posibila datorita cooperarii dintre Fundatia pentru protectia animalelor VIER PFOTEN Romania si Primaria Dej si face parte dintr-un proiect mai amplu desfasurat in colaborare de VIER PFOTEN si Primaria Dej demarat in ianuarie 2008 cu proiectul pentru sterilizarea animalelor fara stapan.

Evenimentul de lansare a avut loc vineri, 10 octombrie, ora 11.00 la Sala Sporturilor Dej si a cuprins demonstratii de dresaj canin, proiectii cu animale si o expozitie cu lucrari ilustrand aspecte din viata animalelor in viziunea copiilor din scolile dejene.

Cu aceasta ocazie participantii au avut ocazia sa se intalneasca cu reprezentantii VIER PFOTEN, momentul cel mai apreciat de copiii si parintii fiind intalnirea cu cainii din echipa Caini pentru Oameni. Acestia au aratat celor prezenti ce poate face un fost catel fara stapan, daca este ingrijit si iubit.

Programul „Copiii invata sa protejeze animalele" are ca scop educarea copiilor prin promovarea respectului fata de animale si a unor modele potrivite de comportament fata de acestea, ca unica solutie de a imbunatati interactiunea viitorilor adulti atat cu animalele cat si cu oamenii.

In cadrul cursului, copiii au ocazia sa cunoasca aspecte din viata animalelor si sa se implice in dezbateri si activitati pe marginea unor teme interactive precum "Si animalele au casa", „Animalele au puteri magice", „Daca as fi pasare", „Animalele de companie" etc.

Suportul de studiu, este cartea "Aproape de animale" distribuita gratuit elevilor si cadrelor didactice de catre VIER PFOTEN. Cartea este organizata in 9 capitole ilustrate prin desene si fotografii care atrag atentia asupra problemelor din viata animalelor si asupra necesitatii ocrotirii acestora, accentuand faptul ca prin dezvoltarea sensibilitatii si responsabilitatii copiilor fata de animale, acestia vor fi capabili ca adulti, sa-si inteleaga mai bine semenii.

Formarea profesionala a tuturor cadrelor didactice participante la curs, precum si suportul pentru diverse evenimente organizate cu copiii pe durata cursului vor fi asigurate tot de catre fundatia VIER PFOTEN.

Pana in prezent, cursul s-a desfasurat extracurricular doar in Bucuresti si Brasov, peste 130 de scoli si 3000 de copii beneficiind de sprijinul fundatiei VIER FPOTEN.

In orasul Dej, echipa VIER PFOTEN este prezenta intre 23 septembrie - 17 octombrie si desfasoara proiectul de sterilizare a animalelor fara stapan. In aceeasi perioada, in parcul central al orasului va fi amplasata mascota VIER PFOTEN, Phoenix.

FOTO: VIER PFOTEN

Despre VIER PFOTEN in Romania

Biroul din Romania al VIER PFOTEN a fost infiintat in anul 2000. Printre cele mai cunoscute proiecte desfasurate pana in prezent se afla „Caini pentru oameni", „Copii invata sa protejeze animalele", infiintarea si logistica pentru clinica mobila din Romania (proiect dedicat animalelor fara stapan) si campania „Cainii simt oamenii. Oamenii ce simt?"

VIER PFOTEN lupta pentru respectul fata de toate formele de viata, pentru acceptarea faptului ca animalele sunt fiinte cu trairi proprii si care au dreptul de a trai potrivit necesitatilor lor.

Despre VIER PFOTEN

VIER PFOTEN este o organizatie internationala pentru protectia animalelor avand birouri in Austria, Germania, Olanda, Elvetia, Romania, Bulgaria, Africa de Sud, Anglia si Ungaria, dar care isi desfasoara activitatea oriunde in lume animalele au nevoie de ajutor.

VIER PFOTEN lupta pentru respectul fata de toate formele de viata, pentru acceptarea faptului ca animalele sunt fiinte cu trairi proprii si care au dreptul de a trai potrivit necesitatilor lor.

Despre proiectul „Copiii invata sa protejeze animalele"

Proiectul „Copiii invata sa protejeze animalele" se desfasoara incepand din anul 2005, in baza unui protocol semnat cu Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti si este prima initiativa prin care a fost introdus un curs extracurilcular de protectie a animalelor in scolile din Romania.

Proiectul pleaca de la premisa ca prin neglijenta familiei si a societatii, copiii sunt cu regularitate martorii suferintei animalelor in viata de zi cu zi (animale fara stapan si chiar de companie chinuite, animale sacrificate in public, animalele salbatice folosite drept „fotomodele", animale private de libertate si tinute captive in gradinile zoologice, vanatoarea, animalele de circ etc.) dar si prin intermediul mass media, ceea ce poate avea in timp repercusiuni grave in ceea ce priveste comportamentul social al generatiilor viitoare.

Proiectul "Copiii invata sa protejeze animalele" aduce in educatia copiilor atat notiuni elementare privind norme generale de etica precum respectul fata de alte fiinte, cat si notiuni de protectia animalelor, propunandu-si sa arate ca prin educatie, in timp, atitudinea copiilor si deci si a viitorilor adulti, poate fi schimbata.

Despre proiectul de sterilizare a animalelor fara stapan

Proiectul pentru sterilizarea animalelor fara stapa, Stray Animal Care, este un proiect pe care VIER PFOTEN il desfasoara in mai multe tari care se confrunta cu un numar mare de animale fara stapan (Bulgaria, Grecia, Italia etc.), deoarece este singura solutie eficienta si umana pentru rezolvarea situatiei animalelor fara stapan.

In Romania, proiectul de sterilizare a animalelor fara stapan, Stray Animal Care, se desfasoara incepand din 2002, in diferite orase, precum Busteni, Cluj, Focsani, Galati, Sinaia, Sighisoara, litoral etc. care au dorit sa aplice pentru solutionarea situatiei aimalelor fara stapan metode cu adevarat eficace si cu rezultate pe termen lung.

In perioada 2002 – 2006, prin proiectul CCR au fost sterilizate peste 35 000 animale fara stapan (caini si pisici).