Cupa Davis

Cupa Davis

Detalii

CategoriiSport
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari6950

Voteaza & Distribuie

Descriere

La data de 9 februarie 1900, trofeul din argint masiv, cunoscut in prezent sub denumirea de Cupa Davis este pentru prima oara oferit ca premiu, cand studentul american Dwight Filley Davis i-a provocat pe jucatorii britanici de tenis sa traverseze Atlanticul si sa concureze impotriva echipei sale de la Universitatea Harvard.

Davis, nascut in St. Louis, Missouri, a castigat campionatul individual de tenis intre colegii, din 1899. In vara acelui an, el impreuna cu coechipierii lui de la Harvard au calatorit pe Coasta de Vest, pentru a juca impotriva celor mai buni tenismeni din California.

Cupa Davis

Cupa Davis

Impresionat de entuziasmul cu care spectatorii au intampinat competitia nationala, Davis s-a decis sa propuna o competitie internationala de tenis. El a obtinut sustinerea Asociatiei Americane de Tenis pe Iarba si a cheltuit el insusi 750 de $ pentru crearea unui elegant trofeu din argint, inalt de 13 toli si avand un diametru de 18 toli.

In februarie 1900, Davis a pus in joc Trofeul Competitiei Internationale de Tenis pe Iarba. Marea Britanie, privita drept cea mai mare forta din tenisul mondial, a raspuns provocarii adresate de Davis, iar la data de 8 august 1900, trei dintre cei mai buni tenismeni britanici au venit la Longwood Cricket Club din Brookline, Massachussetts, pentru a concura cu Davis si echipa sa de la Harvard.

Davis a creat formatul de trei zile, care este respectat si astazi: doua meciuri de simplu in prima si a treia zi, si un meci de dublu in ziua a doua. Davis a fost capitanul echipei americane iar pe 8 august, a a avut serva pentru primul punct din istoria Cupei Davis, servind insa in out. Totusi, el a tiumfat in meciul de simplu, iar in ziua urmatoare, impreuna cu Holcombe Ward, a invins echipa britanica de dublu.

Din cauza ploii, au fost anulate doua din meciurile de simplu, iar prima Cupa Davis s-a incheiat cu o victorie fulminanta a echipei Harvard, cu scorul de 3-0. In prezent, Cupa Davis, denumire sub care este cunoscut trofeul Competitiei Internationale de Tenis pe Iarba, este principalul trofeu pentru echipele internationale de tenis.

In fiecare an, zeci de state concureaza pentru dreptul de a ajunge in finala. Cu putin inainte de moartea sa, Davis a vorbit despre prestigiul in crestere al Cupei Davis,

"Daca as fi cunoscut impactul pe care il va avea in viitor, trofeul ar fi fost facut din aur."