Cum sa pictezi cu uleiuri?

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriHobby
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari8320

Voteaza & Distribuie

Descriere

pictura-in-uleiDaca simtiti ca latura dvs artistica se poate exprima prin pictura, dar nu aveti studii in acest domeniu, aici sunt cateva elemente de baza pentru a va ghida in minunata lume a picturii in ulei. Odata ce urmati tehnicile de baza, lumea este panza dvs!

1. Pentru a picta, alegeti un loc unde exista o buna ventilatie - o fereastra sau o usa care poate fi deschisa, un aparat de aer conditionat care poate fi pornit sau un spatiu destul de deschis, unde aerul poate circula. Daca pictati afara, asezati-va panza astfel incat vantul sa nu va sufle lucrurile si nu uitati ca musculitele si albinele adora mirosul si culorile.

2. Ajustati sevaletul astfel incat sa puteti picta fara sa va aplecati in jos sau sa va ridicati pe varfuri. Intrucat pictarea unei panze poate dura ore intregi, trebuie sa aveti grija de spatele dvs. E mai bine sa stati asezat decat in picioare, iar distanta optima este o lungime de brat pana la sevalet.

3. Fixati panza astfel incat sa stea perfect intinsa. Capetele care raman in afara, lipiti-le cu banda adeziva pentru a nu fi suflate de vant peste pictura.

4. Imbracati-va in haine pe care le puteti murdari cu vopsea.

5. Pregatiti-va vopselele.

* Trebuie sa aveti un recipient doar pentru solvent, si unul doar pentru mediu. Un mediu de pictura standard este alcatuit dintr-o parte de ulei la doua parti de solvent. Cel mai comun ulei este cel de seminte de in si variantele lui (rafinat, presat la rece), dar unii pictori folosesc ulei de sofran, de nuc sau de mac. Rasina alchidica poate fi adaugata la mediu pentru a accelera timpul de uscare. Solventul ar trebui pastrat intr-un recipient cu capac.
* E necesar sa aveti destul loc pentru materialele dvs. (paleta, pensule, cutit, solvent, petrol, carpe si tuburi de vopsea) pentru a fi la indemana si usor accesibile cand aveti nevoie de ele.
* Daca alegeti sa cumparati o varietate de culori, incercati sa nu goliti toate tuburile de vopsea pe paleta inainte sa incepeti sa pictati, pentru ca e o risipa. Alegeti doua sau trei culori pentru inceput.

6. Pictati! Aceasta parte depinde in totalitate de ceea ce doriti sa produceti. Cu toate acestea, exista anumite lucruri pe care trebuie sa le respectati, indiferent de ce urmeaza sa pictati. De exemplu, vopselele cu ulei se imbina repede pe panza. Nu este greu sa transformati o panza intr-un loc noroios unde exista o multime de straturi si modificari repetate. Daca incercati sa modificati ceva si nu functioneaza imediat, luati o carpa si stergeti. Toate vopseaua din zona respectiva se va lua. Dureaza pana sa usuca uleiurile, asa ca aveti timp sa indepartati vopseaua pana la 24 de ore dupa aplicare. La fel ca in cazul oricarei vopsele, daca stratul e prea gros, nu se va usca de tot.

7. Curatati-va bine pensulele inainte sa schimbati culoarea. Cand doriti sa va curatati pensula inainte de a folosi alta culoare, stergeti-o bine cu o carpa inainte sa o bagati in diluant. Clatiti-o bine cu diluant si apoi stergeti-o cu o alta carpa uscata si curata.

8. Acordati-i timp lucrarii dvs. Cand primul strat este gata, acesta trebuie lasat aproximativ 48 de ore sa se usuce, inainte sa continuati cu al doilea strat. Altfel puteti strica tot ce ati lucrat in prima zi. Nu va lasati panza intr-o camera in care este foarte cald sau multa umezeala. Pastrati-o intr-un loc in care nu va fi manjita, zgariata, atinsa, etc.

9. Daca pe paleta a ramas o cantitate mai mare de vopsea care poate fi folosita data viitoare, folositi cutitul pentru a razui vopseaua buna. Apoi umeziti o carpa curata cu putin solvent si curatati paleta. Folositi o bucata de folie pentru a acoperi vopseaua ramasa.

10. Pensulele trebuie curatate cand va opriti din pictat. Stergeti-le bine cu o carpa curata si apoi inmuiati-le in solvent, clatindu-le pana cand par ca sunt curate. Apoi, sub jetul de apa calduta, tineti intr-o mana un sapun, iar in cealata pensula. Miscati-o deasupra sapunului ca si cum ati picta pe sapun. Repetati miscarile pana ca nu mai iese deloc vopsea din peri. Clatiti bine sa nu mai ramana sapun pe ea si infasurati-o intr-o carpa curata sau intr-un prosop de hartie pentru a absorbi excesul de apa. Facand acest lucru, imediat dupa ce ati pictat, pensulele se usuca mai bine, astfel incat data viitoare cand va apucati de pictat nu vor fi nici umede, nici murdare.

11. Puneti capacul pe recipientul cu solvent si lasati-l pana data viitoare, indiferent de cat de tulbure este. Cand solventul se mai aseaza, pigmentul culorii se lasa pe fundul recipientului, si solventul curat se ridica la suprafata. Data viitoare cand pictati, puteti turna solventul curat intr-un recipient curat, aruncati pigmentul si solventul poate fi refolosit. Acest proces va economisi o multime de bani!