Cum sa petreci timp cu copilul tau cand esti ocupat

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriFamilie si copii
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3633

Voteaza & Distribuie

Descriere

Timpul petrecut cu copiii nostri nu trebuie sa fie extrem de lung, dar trebuie sa fie „de calitate". Trebuie sa gasim modalitati de a strecura printre activitatile obligatorii unele moment memorabile, care ii va asigura pe copiii nostri ca ii iubim si ca ne pasa de ei.

Copii au propriul lor fel „subtil" de a ne atrage atentia atunci cand simt ca nu le oferim destula. Unii se vor retrage, in timp ce altii vor actiona pentru a primi ce-si doresc. Se va reflecta in actiunile lor atunci cand vor comenta inapoi unui educator, invatator sau profesor, cand se vor bate cu un alt coleg sau se vor intoarce la comportamente cu ajutorul carora odata ne-au atras atentia: plangand, facand istericale sau chiar pipi in pat. Aceasta este o modalitate de a ne capta atentia, desi de multe ori pe cea negativa, pentru a se putea bucura de timpul in care ne concentram doar la ei. In esenta, cei mici gandesc: „Daca nu-i pot atrage atentia facand ceva bun, i-o voi atrage facand ceva rau." Si cum nimeni nu vrea asta, parintii sunt cei care trebuie sa rezolve aceasta problema.

Deci, cum putem gasi timp pentru ei atunci cand nu avem nici pentru noi?

1. Intre patru ochi
Cel mai bun timp pe care il putem petrece cu copilul nostru este atunci cand facem impreuna ceva ce ne place amadurora. Chiar daca familia are mai multi copii, fiecare parinte poate petrece putin timp de calitate cu fiecare dintre ei pe rand. Tatal poate merge la un film cu unul, mama il poate duce in parc sau la plimbare pe celalalt. Daca chiar nu aveti timp in timpul saptamanii, rezervati sambata sau intregul weekend copiilor.

2. Integrati timpul cu copilul in orarul dvs zilnic
Copiilor le place sa ajute. Daca trebuie sa va ocupati de corespondenta, de spalatul vaselor, de facut curatenie sau de platit facturi, lasati-va copilul sa se implice. Daca trebuie sa mergeti la cumparaturi, faceti din vizita la supermarket una distractiva. Daca trebuie sa pregatiti cina, dati-i si lui ceva de facut, sa contribuie la procesul de pregatire. Chiar daca la inceput poate fi toata bucataria ravasita si poate lua mai mult timp, veti vedea ca cei mici vor deveni cele mai de incredere ajutoare si cand vor privi inapoi, isi vor amintiti ca „inainte de cina" era intotdeauna un moment special cu dvs.

3. Timp fantoma
Daca chiar nu aveti nici un moment liber pana la ora 15, va puteti face simtita prezenta chiar si cand nu sunteti alaturi de copilul dvs. Scrieti-le biletele si puneti-le in pachetul pe care il pregatiti pentru scoala. Daca e mai maricel si are un telefon mobil, trimiteti-i un mesaj sau sunati-l sa va auda vocea.

4. Pauza
Toata lumea este ocupata. Unii parinti sunt mai ocupati decat altii. Strecurati zilnic macar o pauza, astfel incat dvs si copiii sa petreceti 15 minute sau o jumatate de ora impreuna. Daca chiar e nevoie, setati un cronometru pentru ca toata lumea sa stie cand incepe si cand se termina pauza. Nu aveti timp nici macar pentru pauze? Treziti-va copilul cu 15 minute mai devreme, astfel incat sa puteti sa-l ascultati si sa stati putin impreuna dimineata. Daca vi se pare ca 15 minute e prea putin si nesemnificativ, pentru copilul dvs sunt 15 minute in plus cu parintele lui.

Petrecerea timpului cu copiii dvs. le ofera ocazia de a invata si de a fi auziti. Dar mai presus de toate va ofera ocazia de a ega o prietenie stransa cu ei. Aceasta prietenie si conexiune ii va face pe copii sa se simta iubiti si protejati. Deci, lasati paturile nefacute si plecati de langa filtrul de cafea pana cand aceasta e gata, si profitati de cateva minute in plus pentru a le petrece cu ei. Cand veti privi inapoi, veti fi recunoscator pentru toate amintirile pe care le-ati creat in aceste mici pauze.