Cum sa mananci cu betisoarele?

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriCum sa/How to, mancare
Ultima actualizareJoi 9 noiembrie 2017
Vizualizari4178

Voteaza & Distribuie

Descriere

Folosirea betisoarelor pentru a manca pare mai dificila decat este in realitate. Dar prin exercitiu, oricine poate invata sa le foloseasca si sa manance in mod corespunzator mancarea asiatica. Betisoarele sunt bete mici, conice la un capat si sunt folosite cate doua, pentru a putea prinde imbucaturile cu ele. Sunt ustensilele traditionale folosite pentru felurile de mancare gatite in China, Japonia, Vietnam, Coreea si in unele parti ale Tibetului si ale Nepalului. Cele mai frecvent folosite materiale pentru betisoare sunt bambusul si plasticul, desi sunt facute uneori si din metal, fildes sau, in unele cazuri, din oase.

Exista mai multe reguli cand vine vorba de mancatul cu betisoare. Se tin intre index, detelul mijlociu si degetul mare si sunt manevrate in asa fel incat sa prinda si sa ridice bucatile de alimente.

Ari fi bine ca, daca sunteti incepatori, sa alegeti betisoare ieftine de bambus sau de lemn. Odata ce va deprindeti cu ele, le puteti folosi si pe cele mai luxoase, cum ar fi cele de fildes, ceramica sau argint.

Primul pas este de a tine un betisor intre degetul mare si degetul mijlociu. Orienteaza-l in asa fel incat sa se situeze confortabil la baza degetului mare si la incheietura de jos a degetul mijlociu. Aveti grija ca betigasul sa nu atinga degetul aratator. Apoi, plasati celalt betisor intre degetul mare si cel aratator, asigurandu-va ca marginea lui se odihneste pe varful degetului mare. Partea de sus a betisorului trebuie sa se odihneasca pe pernuta degetului aratator. Cand folositi betisoarele corect, varfurile lor ar trebui sa fie paralele. Daca nu sunt paralele, nu faceti ceva bine si trebuie sa incepeti din nou.

Odata ce stapaniti modul corect de a tine betisoarele, urmatorul pas este de a ridica cu ele o bucata de mancare. Tineti betisorul din spate nemiscat, in timp ce il mancati pe cel din fata. Exersati aceasta miscare de mai multe ori pana cand o faceti natural si va e la indemana sa le gestionati. Tineti degetul mare nemiscati si manevrati betisorul cu indexul si cu degetul mijlociu pentru a prinde o bucata de mancare. Nu apasati prea tare pe bucata de mancare pentru ca, in caz contrar, betisoarele vor aluneca unul spre celuilalt si va veti scapa imbucatura. Smecheria este sa apasati usor, dar ferm pentru a inhata o bucata de mancare. Acum ridicati mancarea pana la gura si bucurati-va de delicioasa mancare chinezeasca sau japoneza.

Cam asa ar trebui manuite betisoarele, iar in ceea ce priveste ericheta, iata cateva notiuni de baza: nu fluturati betisoarele in aer in timp ce mancati, nu va bagati betisoarele in mancarea altcuiva, nu le folositi pentru supa si nici nu aratati cu ele inspre un oaspete.