Cum distingem de ne este foame sau doar sete?

Detalii

CategoriiSanatate
Tagurisete
Ultima actualizareLuni 20 octombrie 2014
Vizualizari921

Voteaza & Distribuie

Descriere

Cum distingem de ne este foame sau doar sete?
Atunci când simțim o reală stare de sete, un pahar cu apă ne este absolut necesar. Dacă, însă, apa rece sau ceaiul din plante neîndulcit și cu câteva cuburi de gheață nu sunt suficiente și nu ne este potolită setea, înseamnă că nu simțim o sete naturală, ci doar o dorință, un apetit, rezultat direct al pervertirii gustului. O nevoie de apă a organismului este împlinită întotdeauna de un pahar cu apă, alte nevoi alte organismului necesită alte remedii…

Atunci când ne este foame, numai gândul către o anumită mâncare, sau simțul olfactiv activat, stârnesc reacții specifice în gură, faringe, esofag, glandele salivare. Iată, formațiunile ce sunt excitate produc saliva și doresc să fie puse în funcție! Ei, da, atunci chiar ”ne este foame de ne plouă în gură!”

Înșelătoria apare atunci când ne dorim să mâncăm ceva anume, un anumit gust, o hrană concentrate și rafinată, goală ca și nutrienți și plină de calorii nule!
”Ce poftă îmi este de ceva dulce!”, nu este altceva decât o scădere a nivelului de energie din corp, un semnal ce vorbește despre o necesară pauză, dintr-o activitate. Acest simptom este al apetitului, al poftei ce continua, la nesfârșit, dă curs fenomenului numit obișnuința.

În loc să fac 5 minute pauză dintr-o activitate curentă, să mă întind, să fac câteva respirații profunde și câteva rotiri ale gâtului, alegem – de cele mai multe ori!-, să aruncăm ceva în gură, ceva dulce care ne poziționează ca și activi, încă o perioadă de timp. Însă, niciodată randamentul nu va fi la fel de optim ca și după prima variantă sugerată de reâncărcare energetică. Să nu mai vorbim de sănătate, ea fiind afectată în timp de toate obiceiurile mai puțin bune, de zi cu zi.

Apetitul, pofta ”de ceva”, sunt doar o deformare exagerată a senzației de foame și de sete, neavând nimic în comun cu reala foame sau cu adevărata sete. Acestea apar numai la anumite feluri de mâncare și, în final, este același lucru cu plăcerea de a fuma sau de a bea băuturi alcoolice.

Întotdeauna când aveți poftă de ceva rafinat, dulce -”am poftă de ceva, nu știu, aș mânca ceva bun…”-, de fiecare data să aveți conștiința căci ceva vă deranjează în acel moment, vă neliniștește sau, inconștient, vă tulbură la nivel psihic. Există o căutare nu de gust și hrană, este o căutare de stare. Vă căutați un echilibru și un confort emoțional, psihic, ce se transpune într-o nevoie de a consuma ”ceva specific”. Este o poftă de viață pierdută, dragii mei! Realaxați-vă, beți un pahar mare de apă și totul va fi bine, cu încredere…

Mereu alegeri conștiente în viața de zi cu zi, în dieta voastră zilnică!


Dr. Lavinia Ceuta – Nutritionist

Clinica Brol Timisoara
www.lavi-enrose.com
lavi.ceuta@gmail.com
0749 194 944