Cum alegi pompa de apa perfectă?

Detalii

CategoriiCasa/gradina
Taguriapa, Pompa submersibila
Ultima actualizareMarti 30 august 2016
Vizualizari1437

Voteaza & Distribuie

Descriere

Apa este elementul fara de care viata noastra ar fi imposibila. O bem, ne spalam cu ea si chiar inotam pentru a face sport. Cu siguranta, viata fara apa ar fi inexistenta. Daca in trecut, sursele de apa ale oamenilor erau raurile si izvoarele, astazi putem sa sapam puturi, putem sa directionam cursul apelor si avem flexibilitatea de le duce pana in casa, atat in baie, cat si in bucatarie.

In orase lucrurile sunt simple: racordarea la apa se face de catre o institutie specializata si de regula, are aceeasi sursa in toata localitatea. Daca alegi sa locuiesti la sat insa, sursa de apa trebuie sa fie gasita. De cele mai multe ori, oamenii de la tara sapa puturi dupa care pompeaza apa printr-o pompa submersibila sau prin pompe de suprafata. Cel mai important lucru pe care trebuie sa il faci atunci cand sapi un put, este sa alegi pompa corecta.

Cum alegi, asadar, cat mai corect pompa de apa?

Pentru a sti care este cea mai buna pompa, in primul rand trebuie sa stii cum functioneaza un astfel de produs. Pe piata poti gasi doua tipuri mari de pompe: cele de suprafata si cele submersibile. Cele de suprafata sunt pozitionate pe pamant si trag apa in sus, in timp ce pompele submersibile sunt pozitionate in apa si o imping. Alegerea pompei perfecte se face in functie de adancimea la care se afla apa si de eficienta pe care ti-o doresti.

Pompa submersibila. Este o pompa care se introduce in apa si o impinge catre zona in care doresti sa o faca. Este ceva mai costisitoare decat pompa de suprafata, insa este cu siguranta si mult mai eficienta. Cu o pompa submersibila poti trimite apa pe inaltimi de zeci de metri, fara niciun fel de probleme. Este bine sa acorzi o atentie mare debitului si inaltimii de pompare si sa alegi intotdeauna o pompa mai puternica decat necesarul pe care il ai.

Pompa de suprafata. Este perfecta pentru o adancime de pana in 9 metri. De regula, cele mai folosite pompe de suprafata sunt cele centrifugale, deoarece sunt destul de ieftine si eficiente. Daca adancimea la care se afla apa este mai mare de 9 metri insa, pompele de suprafata nu mai pot functiona asa cum trebuie.

Atunci cand alegi pompa vei descoperi un grafic de functionare care iti va spune cu exactitate care este adancimea la care poate functiona.

www.hidropompe.ro