Cum îl convingi pe copilul tău să accepte un consult oftalmologic?

Detalii

CategoriiSanatate
Taguriconsultatii oftalmologice, oftalmolog, oftalmologie
Ultima actualizareLuni 17 mai 2021
Vizualizari508

Voteaza & Distribuie

Descriere

Orice copil poate dezvolta probleme de vedere, de aceea este important să observi orice semn care le-ar putea indica. În afară de factorii genetici, de mediu sau de altă natură, accesul timpuriu la tehnologie și la ecrane de toate mărimile favorizează apariția unor deficiențe sau afecțiuni de vedere. Multe dintre acestea pot fi corectate la vârstă mică, așa că trebuie să mergi la medicul oftalmolog din timp. Nu este însă ușor să convingi copilul să accepte un consult. Teama de medic, emotivitatea și frica de reacția celorlalți copii în cazul în care are nevoie de ochelari pot face din mersul la oftalmolog o adevărată bătaie de cap. Descoperă în continuare cum poți înfrânge reticența copilului față de consultul oftalmologic.

Explică-i rolul consultului

Copiii acceptă mai ușor să adopte o atitudine sau să desfășoare o activitate când îi înțeleg utilitatea. Explică-i cum îl va ajuta consultul și eventualul tratament, făcând referire la lucruri concrete, ca de exemplul joaca, desenatul sau privitul desenelor animate. Îi poți spune că va fi mai bun la sportul sau jocurile pe care le practică dacă va avea o vedere mai bună, că va obosi mai puțin când citește sau scrie, că un consult oftalmologic îl va ajuta să termine mai repede temele și astfel să câștige timp suplimentar pentru activitățile preferate.

Învață-l noțiuni de anatomie într-un mod atractiv

Pentru copii, multe dintre lucrurile pe care noi le știm și le considerăm de bază sunt confuze sau prea abstracte. Dacă îi spui celui mic doar că mergeți la consult și că apoi va vedea mai bine sau își va corecta problema, șansele de a-l convinge sunt reduse. În schimb, dacă îi explici într-un mod simplu și atractiv cum funcționează ochiul și îi vorbești despre simțul vederii, el va forma o relație de cauzalitate logică între consult și corpul său. Bineînțeles, prezentarea unor imagini, animații sau cărți pentru copii dedicate acestui subiect îl vor ajuta să înțeleagă și să se simtă atras de noile informații.

Folosește jocul

Jocul este principalul mod de învățare, adaptare și acceptare la vârstă mică. Jocul sprijină adaptarea la experiențe noi sau neobișnuite și asociază sentimente pozitive chiar și unor lucruri care inițial îi înfricoșează pe cei mici. Cele mai utile sunt jocurile de rol și simulare, în care copilul poate experimenta mai multe situații, din perspective diferite. Pentru pregătirea consultului oftalmologic vă puteți juca de-a medicul și pacientul și corela astfel explicațiile inițiale și informațiile din cărți sau animații cu un lucru practic. Învață-l semnele și simptomele care indică o problemă de vedere. Astfel, va conștientiza și el importanța mersului la medic. Schimbați rolurile de pacient și medic și implică-te total în joc. Pentru copii jocul trebuie să fie și serios pentru a fi distractiv.

Demontează-i prejudecățile și învață-l să se apere de bullying

Mulți copii se tem să meargă la oftalmolog de teamă că vor trebui să poarte ochelari și să suporte ironiile celorlalți. Explică-i că problema nu este la el, ci la cei care râd, învață-l cum să reacționeze când cineva îl ironizează și încurajează-l să devină independent emoțional, astfel încât să nu îi pese de părerea persoanelor agresive. BIneînțeles, cel mai bun model ești chiar tu. Nu arăta sarcasm, superficialitate sau agresivitate în relația cu el.

Răsplătește-l

Motivația interioară nu este mereu de ajuns pentru a convinge copilul să meargă la consult. O răsplată poate fi acel element care îl va face să îl accepte. Nu condiționa răsplata doar de mersul la cabinet, ci și de comportamentul pozitiv. Evident, este bine ca răsplata să fie educativă și benefică pentru sănătatea lui.

Orice părinte știe cât de greu este uneori să convingi copilul să accepte un consult medical. Mersul la cabinetul de oftalmologie pediatrică nu face excepție, însă, dacă folosești metodele de mai sus, îl vei convinge cu siguranță.

Referințe: Nurmi, Deborah. “Children's Vision and Eye Care Basics.” WebMD, WebMD, 2011, webmd.com/eye-health/features/your-childs-vision.

Sursa foto: freepik.com