Cum să-ți pregătești mașina pentru drum lung

Cum să-ți pregătești mașina pentru drum lung

Detalii

CategoriiAuto/moto
Tagurianvelope auto, masini
Ultima actualizareMarti 26 ianuarie 2021
Vizualizari231

Voteaza & Distribuie

Descriere

Vrei să parcurgi un traseu de sute de kilometri la volan? Dacă ești un șofer responsabil și-ți dorești să te asiguri că vei ajunge cu bine la destinație, înainte să pleci la un drum lung trebuie să pui la punct automobilul, ca să eviți apariția unor probleme tehnice care să ducă la avarierea mașinii sau, și mai rău, la producerea unor accidente rutiere. Chiar dacă ai făcut ITP-ul, ai trecut și pe la service recent, nu uita că mersul cu mașina pe distanțe mari nu este comparabil cu șofatul prin oraș sau pe distanțe scurte, de 30-45 de minute.

Acordă atenție lucrurilor pe care trebuie să le faci ca să-ți pregătești mașina pentru drum lung. Cele mai importante verificări și dotări necesare sunt următoarele:

Verifică roțile mașinii

Anvelopele mașinii tale reprezintă cel mai important element de siguranță și trebuie să le acorzi atenție sporită dacă te pregătești să pleci la drum lung. Începe cu verificarea roților: dacă există urme de uzură accentuată sau, și mai grav, zone în care acestea au fost suprasolicitate și au apărut umflături, crăpături sau tăieturi, este obligatoriu să le înlocuiești cu roți noi.

Alege anvelope all-season pe anvelocors.ro ca să beneficiezi de calitate, confort și siguranță, indiferent de vreme, de starea carosabilului sau de condițiile de trafic. Dotează mașina cu roată de rezervă și ai grijă ca și aceasta să aibă anvelopă în perfectă stare de funcționare, să fie umflată și să ai acces ușor la ea, atunci când este nevoie de schimbarea unei roți. Pune în portbagaj un compresor auto și un cric, căci sunt dotări obligatorii atunci când pleci la drum lung, și ai nevoie de ele atunci când trebuie să schimbi o roată sau să umfli un pneu dezumflat.

Verifică lichidele tehnice ale mașinii

Pentru buna funcționare a automobilului și pentru deplasarea în condiții de siguranță este esențial ca toate lichidele tehnice ale mașinii să fie în cantități suficiente și să fie înlocuite dacă sunt probleme în utilizarea lor. În acest sens trebuie să verifici nivelul de la lichidul de răcire a motorului, de lichidul de spălare a parbrizului. Aceste două verificări le poți face chiar tu, și să completezi dacă este nevoie, până la nivelul indicat.

Pentru celelalte lichide tehnice trebuie să mergi la service, să fie verificate de un specialist. Este vorba despre lichidul de frână și uleiul de motor. Folosește doar produse de calitate și asigură-te că nu există scurgeri de lichide, ca să pleci la drum cu o mașină sigură, care să funcționeze în parametrii normali.

Verifică luminile mașinii

Înainte să pleci la drum lung o să treci pe la un service auto, este evident că mașina ta are nevoie de un test profesional, ca să poți circula în siguranță până la destinație. În cadrul vizitei la service, solicită verificarea și reglajul sistemului de iluminare. Sistemul de iluminare al automobilului cuprinde luminile exterioare și pe cele interioare. Testarea luminilor exterioare ale mașinii se referă la faruri, stopuri, lumini de frână, semnalizatoare, lumini de marșarier, lumini de avarie și lumini de poziție.

Este foarte important să beneficiezi de o reglare corectă a farurilor, ca să nu ai dificultăți atunci când circuli pe timp de noapte. Verifică faza lungă și faza scurtă, să te asiguri că au intensitate luminoasă egală și că direcția luminii este orientată în jos, astfel încât nu încurce mașinile de pe sensul opus de mers.

Verifică actele și dotările mașinii

Atunci când pleci la drum cu mașina asigură-te că ai actele de șofer (permisul auto, buletinul), actele mașinii (ITP, cartea de identitate a vehiculului, pe scurt CIV, asigurarea obligatorie RCA, asigurarea Casco) și, nu în ultimul rând, rovinieta. Ca șofer, plătești rovinieta, numită și taxă de drum, ca să ai dreptul să circuli cu mașina pe rețeaua de drumuri naționale din afara orașelor, sau în intravilanul resedintelor de județ și municipiilor. Achiți rovinieta pentru orice vehicul care circulă pe drumurile naționale românești, indiferent dacă este înmatriculat în țară sau în străinătate, sau dacă ai sau nu reședința în România.

Echipează mașina cu dotările tehnice necesare pentru drum lung: trusă de prim ajutor, extinctor, triunghiuri și vestă reflectorizantă, cabluri de curent pentru baterie, trusă de scule. Pe lângă aceste dotări tehnice, adaugă obiecte utile pentru deplasările lungi cu mașina: hărți rutiere, adaptoare pentru încărcarea diverselor dispozitive mobile, alimente și apă.

Efectuează aceste verificări atunci când vrei să-ți pregătești mașina pentru drum lung. Astfel vei circula în siguranță și confortabil, iar aventurile vor fi în vacanță, nu în trafic.

Sursa foto: piqsels.com/en/public-domain-photo-fksju