Cum sa reglezi scaunul de birou ca sa previi durerile de spate?

Detalii

CategoriiSanatate
Taguriscaune
Ultima actualizareMiercuri 15 decembrie 2021
Vizualizari486

Voteaza & Distribuie

Descriere

Ai dureri de spate, umar sau gat atunci cand stai la birou? Aceasta este o problema frecventa pe care o au multi din cei ce au un job de birou si petrec peste 6 ore sezand pe scaun. Numeroase studii arata ca aceste persoane se confrunta des cu probleme musculo-scheletice, care se localizeaza de cele mai multe ori in zona umerilor si a mijlocului (zona lombara). Durerile de mijloc si de coloana sunt deseori cauzate de statul incorect pe scaunul de birou. Pentru a evita aceste dureri, este important sa stii cum sa-ti reglezi scaunul cat mai bine. In acest mod, vei putea lucra mai confortabil si vei fi chiar mai productiv.

De ce ai dureri atunci cand stai pe scaun la birou?


Durerea de spate si de mijloc, de gat si umeri, pe care o resimti atunci cand stai pe un scaun birou, poate fi cauzata de mai multi factori, dar in primul rand de adoptarea unei posturi incorecte la birou. Cei care petrec peste 6 - 8 ore stand pe scaun la birou trebuie sa stie ca organismul uman nu a fost creat pentru a sta atat de mult in aceasta pozitie. Statul pe scaun implica o postura statica ce poate provoca presiune mare pe coloana, pe gat, brate si picioare, pe muschii spatelui si pe discurile coloanei vertebrale. Cand lucram mult timp la birou, muschii obosesc, iar tendinta noastra este de a ne ghemui. Pentru ca suntem concentrati pe ceea ce facem in acel moment, uneori nici nu constientizam acest lucru.

Cum sa reglezi scaunul ca sa previi durerile de spate?

Primul pas este sa ajustezi scaunul pe inaltime. Iate ce trebuie sa faci mai exact:
  • picioarele trebuie sa stea ferm si drepte pe podea sau pe un suport stabil pentru picioare. Nu tine picioarele incrucisate.
  • coapsele trebuie sa fie usor inclinate spre partea de jos, pentru ca genunchii sa fie sub nivelul soldurilor
  • mijlocul ar trebui sa fie sustinut de un suport lombar al scaunului
  • coatele ar trebui sa fie sprijinite si relaxate pe cotiere (exista chiar si cotiere ajustabile pe inaltime). Coatele ar trebui sa fie aproape de corp.
  • incheieturile si mainile trebuie sa fie aliniate cu antebratele
  • umerii ar trebui sa fie relaxati.

Cum ar trebui sa fie biroul la care lucrezi?


Biroul ar trebui sa se afle la nivelul coatelor. Daca este prea inalt, poti ridica scaunul si poti folosi un suport pentru picioare sau un teanc de carti pentru a sprijini bine picioarele. Oricum, nu lasa picioarele sa atarne in aer, pentru ca acest lucru cauzeaza o presiune suplimentara pe partea inferioara a coapselor si o senzatie de instabilitate. Daca biroul este prea jos si nu este reglat pe inaltime, nu incerca sa cobori scaunul pe inaltime. In schimb, incearca sa ridici tastatura si monitorul. In caz contrar, va fi nevoie sa te apleci in continuu, ceea ce va duce in cele din urma la dureri de gat si umeri.

Cum ar trebui sa fie monitorul de la calculator?

Monitorul ar trebui sa fie amplasat la aproximativ un brat de corpul tau. Partea de sus a ecranului ar trebui sa fie chiar sub nivelul ochilor, iar daca porti ochelari sau lentile de contact, cel mai probabil acestea sunt pentru citit sau de distanta, dar nu pentru lucru la calculator. Prin urmare, ar trebui sa reglezi pozitia monitorului pentru a se potrivi cat mai bine cu distanta focala a ochelarilor.

De exemplu, daca porti ochelari de citit, in general va fi nevoie sa muti monitorul mai aproape de tine. Monitorul si tastatura ar trebui sa se afle chiar in fata ta, in centru, pentru ca daca ajungi sa rasucesti constant gatul pentru a te uita la monitor sau la documente, vei simti imediat dureri de gat sau umeri. Daca folosesti un laptop fara suport de masa cu reglare pe inaltime, poti acuza usor dureri de umar, cap, coloana si mijloc. In cazul in care trebuie sa lucrezi cu doua monitoare, vezi pe care il folosesti mai mult si centreaza-l pe acela. Muta al doilea monitor lateral, iar daca le folosesti pe ambele la fel de des, aseaza-le unul langa altul cu linia centrala direct in fata ta.

Fa miscare


Miscarea este esentiala pentru mintea si corpul tau. Pentru aceasta, foloseste un scaun cu mecanism de pivotare care stimuleaza sederea dinamica. La fiecare jumatate de ora, este recomandat sa te ridici si sa te misti. Intinde spatele, gatul si umerii, poti face cateva genoflexiuni, te poti plimba prin birou sau poti face exercitii de rotire a umerilor pentru a reduce durerile de spate. Cand pui in miscare articulatiile si muschii, sangele circula mai bine in corp.

Tine cont de toate aceste recomandari si vei putea sta departe de durerile neplacute ce se pot instala usor atunci cand lucrezi aproape zilnic la birou, stand pe scaun. Vino pe drimus.ro sa-ti alegi un scaun de birou ergonomic nou.