Cum să conduci în siguranță în condiții de iarnă? Sfaturi pentru șoferii începători

Detalii

CategoriiAuto/moto
Tagurianvelope auto, Anvelope de iarna, iarna
Ultima actualizareVineri 3 februarie 2023
Vizualizari268

Voteaza & Distribuie

Descriere

Călătoriile cu mașina în condiții de iarnă sunt o provocare și pentru conducătorii auto experimentați, iar pentru cei începători pot fi o sursă de stres. Ca în orice activitate, și în conducerea autovehiculelor, cunoștințele dobândite înainte de ieșirea pe șosea sunt esențiale. Precipitațiile și gerul pot transforma un drum fără riscuri într-o zonă în care accidentele se pot întâmpla oricând. Poleiul îngreunează frânarea și controlul, iar zăpada și ploaia scad vizibilitatea și îngreunează deplasarea și manevrarea corectă. Dacă n-ai de ales și trebuie să pleci cu mașina în condiții de iarnă, trebuie să știi cum să conduci în siguranță.

Verifică anvelopele

Anvelopele sunt singurele componente ale mașinii care intră în contact cu carosabilul. Importanța lor pentru deplasarea sigură este, așadar, foarte mare. Dacă ai nevoie de anvelope de iarnă noi, nu întârzia achiziționarea lor. Uzura benzilor de rulare scade aderența, astfel că riști să rămâi împotmolit sau să derapezi. Verifică anvelopele înainte de montarea lor pentru sezonul hibernal. De asemenea, acordă atenție presiunii din ele. Trebuie umflate bine, pentru că iarna aerul se comprimă din cauza frigului și pierderile prin porii anvelopei cresc. Presiunea prea mică afectează tracțiunea și controlul, și crește consumul de combustibil. Când cumperi anvelope noi, alege mereu produse de calitate, care rezistă la temperaturile extreme și frecarea de suprafețele acoperite cu gheață.

Testează bateria mașinii


Înaintea oricărei călătorii pe timp de iarnă, asigură-te că bateria funcționează adecvat. Dacă rămâi blocat undeva și nu poți porni motorul, nu ai cum să te încălzești și riști degerături sau decesul. Ia în considerare înlocuirea bateriei dacă este veche, motorul pornește greu sau luminile au intensitate slabă. Cele mai multe baterii au o durată de utilizare de 3-5 ani. În cazul în care bateria ta se încadrează în acest interval, verific-o atent. Nu uita să arunci un ochi pe capetele cablurilor și terminalele bateriei, pentru a te asigura că nu sunt corodate și că sunt prinse bine.

Verifică farurile

Ceața, burnița și precipitațiile sunt comune iarna. În plus, seara se luminează devreme. Verifică luminile pentru a te asigura că sunt într-o stare bună. Luminile de semnalizare, de urgență și farurile trebuie să fie puternice. Schimbă orice bec care este defect sau luminează slab înainte de a pleca la drum.

Verifică lichidul de parbriz și ștergătoarele

Lichidul de parbriz trebuie să curețe bine parbrizul și luneta, și trebuie să nu înghețe. Alege unul rezistent la temperaturi scăzute, altfel riști ca parbrizul să înghețe. Ștergătoarele trebuie să funcționeze perfect, altfel îți pot afecta vizibilitatea. Dârele și zonele neșterse sunt un indicator al defectării lor. Verifică-le cu atenție înainte de fiecare călătorie în condiții de iarnă.

Condu prudent


Numărul mare de accidente în timpul sezonului rece se datorează și lipsei de experiență a unor șoferi. Alții, deși conduc de ani, nu adaptează viteza la condițiile de drum. Când conduci pe carosabil înghețat sau ud trebuie să accelerezi și încetinești încet, pentru a evita derapajele. Poleiul, zăpada și gheața măresc distanța de frânare, de aceea se recomandă menținerea distanței față de mașina din față. Când urci pante, planifică deplasarea astfel încât să capeți inerție înainte. Astfel, poți urca până sus. Nu te opri până nu ajungi într-o zonă plată sau aproape plată.

Informează-te

Iarna, condițiile de drum se pot modifica de la o oră la alta. Viscolul și poleiul sunt inamici recunoscuți ai șofatului. De aceea, este bine să te informezi în legătură cu condițiile meteo și de drum înainte de a pleca. Studiază itinerariul ca să afli unde poți opri dacă ești nevoit și află care sunt drumurile cu risc de înzăpezire.

Șofatul în condiții de iarnă poate fi o provocare pentru un începător. Ține cont de sfaturile noastre pentru a călători în siguranță.

Sursa foto: pexels.com