Cum să ai grijă de cuțitele de bucătărie

Cum să ai grijă de cuțitele de bucătărie

Detalii

CategoriiRegional
Taguricutite
Ultima actualizareLuni 7 noiembrie 2022
Vizualizari70

Voteaza & Distribuie

Descriere

Cuțitele sunt cele mai utilizate accesorii din bucătărie, așa că necesită o îngrijire corespunzătoare pentru a le prelungi cât mai mult durata de viață. Dacă ai investit în cutite bucătarie de calitate, merită să ai grijă de ele așa cum se cuvine. Asigură-le o curățare adecvată după fiecare utilizare, apoi depozitează-le într-un suport special. Ascuțirea și buna lor utilizare sunt, de asemenea, foarte importante.

Curățare

Este recomandat ca după fiecare utilizare să cureți cuțitele corespunzător. Cuțitele păstrate murdare un timp îndelungat sunt rapid supuse coroziunii și pot dezvolta bacterii. Spală-le manual cu apă cât mai caldă și săpun, apoi sterge-le imediat cu o cârpă moale și uscată. Evită să le lași în chiuvetă, alături de alte vase. Se pot freca de acestea și, implicit, deteriora. De asemenea, este periculos să lași cuțitele în alte locuri în afară de suportul lor special. Mașina de spălat nu este cea mai bună variantă pentru curățarea cuțitelor. Presiunea la care sunt supuse, temperatura ridicată, dar și posibila frecare a cuțitelor de celelalte tacânuri sau piese de veselă nu vor face decât să ducă la deteriorarea lor mai rapidă. Totodată, nu toate mărcile de detergent pentru mașina de spălat vase sunt recomandate la spălarea cuțitelor.

Depozitarea

Un alt aspect pe care trebuie să îl ai în vedere pentru îngrijirea corespunzătoare a cuțitelor este depozitarea lor. După o spălare corectă a acestora, șterge-le imediat și pune-le într-un suport adecvat. Poți opta pentru un suport vertical, o tavă specială într-un sertar din bucătărie sau un suport magnetic de perete. Le poți păstra inclusiv într-un etui individual, dacă le pui alături de alte tacâmuri sau accesorii care le pot deteriora. Cuțitele trebuie păstrate mereu la locul lor. O bună depozitare a acestora nu doar că le va proteja lama, dar va reduce cu mult riscul de accidentare. Nu lăsa niciodată cuțitele în alte locuri decât cele destinate lor!

Ascuțire

Contrar așteptărilor, cuțitele neascuțite pot fi mai periculoase decât cele ascuțite. Vei depune mai mult efort la utilizare lor, iar acest lucru te poate face să le scapi și să te accidentezi. Păstrarea cuțitelor ascuțite va face utilizarea lor mai simplă, eficientă și în siguranță.

Procesul de ascuțire poate fi făcut ori de câte ori este necesar. Există mai multe modalități prin care poți să ascuți cuțitele acasă. În primul rând, alege modul de ascuțire în funcție de tipul cuțitului. Dacă nu ești sigur că acesta este adecvat cuțitului, cel mai bine apelezi la un profesionist sau ceri părerea unui specialist înainte de a achiziționa un astfel de dispozitiv.

Ascuțitorul de cuțite este una dintre cele mai simple metode de ascuțire. Pot diferi în funcție de tipul cuțitului și se găsesc atât în variante manuale, cât și electrice. Un alt mod de ascuțit cuțitele este cu ajutorul masatului. Această unealtă necesită mai multă îndemânare, dar sunt mai sigure pentru cuțite, căci nu deteriorează rapid lama. Poți opta pentru varianta din oțel sau ceramică.

Pietrele pentru ascuțit cuțite dau cele mai bune rezultate, însă ai nevoie de alte resurse, precum timp și, desigur, experiență în mânuirea acestora pentru a obține acele rezultate. După ascuțirea cuțitului, poți folosi hârtie de ziar pentru a îndepărta impurtitățile rămase prin pilire, iar apoi este necesara spalarea, ștergerea și depozitarea corespunzătoare a acestora.

Utilizare

Este de înțeles că fiecare cuțit trebuie utilizat activității din bucătărie căruia îi este destinat. Altfel, nu doar că nu vor fi eficiente, iar activitatea desfășurată îți va consuma mai mult timp, dar se pot deteriora. De asemenea, un alt aspect pe care trebuie să îl ai în vedere atunci când folosești un cuțit, este să apelezi mereu și la un tocător. Va face suprafața să fie sigură și nu riști să te accidentezi. Tocătoarele sunt recomandate și pentru a crește durata de viață a cuțitelor.

Alege tocătoare potrivite alimentelor pe care le tai. Poți opta pentru variante din lemn sau plastic. Acestea sunt cele mai sigure pentru a nu deteriora lama cuțitului. În plus, spălate corespunzător, nu dezvoltă bacterii.
Nu folosi cuțitul pentru a pune alimentele în oală. Acest lucru este dăunător pentru durata de viată a lamei cuțitului.

Ai grijă de cuțitele tale pentru a le păstra un timp îndelungat. Astfel, te poți bucura de buna lor calitate și poți obține rezultate maxime. Iar pentru orice nedumeriri, cere mai multe informații specialiștilor pentru a nu risca să le deteriorezi în necunoștință de cauză.