Cum pregătești adăpostul puilor de o zi

Detalii

CategoriiRegional
Taguripasari
Ultima actualizareMiercuri 30 martie 2022
Vizualizari359

Voteaza & Distribuie

Descriere

Dacă ai decis să crești pui de o zi, trebuie să știi de le bun început care sunt condițiile pe care trebuie să le asiguri astfel încât aceștia să poată trece cu bine de perioada în care sunt foarte vulnerabili. În primele 5-6 săptămâni de viață, puii de o zi sunt ținuți într-un adăpost special amenajat, separați de restul păsărilor. Acesta trebuie să le asigure toate condițiile necesare în primele zile de viață, iar din articolul de față poți afla cum trebuie să procedezi.

Dezinfectarea spațiului

Pregătirea adăpostului se face în prealabil, înainte ca puii să iasă din ouă sau de a-i cumpăra. Primul pas este în acest sens este dezinfectarea spațiului în care va fi amenajat adăpostul. Soluțiile dezinfectante distrug virusurile și bacteriile care pot provoca probleme de sănătate puilor, iar pe parcurs trebuie prevenită și reapariția acestor agenți patogeni. De aceea, spațiul în care vei amenaja adăpostul trebuie să fie folosit exclusiv în acest scop, limitând astfel riscul de contaminare.

Amenajarea țarcului și a așternutului

Puii trebuie ținuți într-un țarc sau într-o cutie, asigurându-le suficient spațiu, astfel încât să se poată mișca în voie, fără a sta înghesuiți. Așternutul se amenajează pe toată suprafața pardoselii, împrăștiind uniform un strat de talaș sau de paie. Evită să folosești materialele textile, pentru că acestea rețin umiditatea și favorizează apariția bacteriilor. Într-un colț al adăpostului trebuie să amenajezi o zonă de odihnă, acoperind porțiunea respectivă cu un strat de carton sau alte materiale, pentru a o proteja de lumină.

Asigurarea iluminatului

Puii au nevoie de lumină cel puțin 20 de ore pe zi, motiv pentru care iluminatul adăpostului trebuie să se facă folosind lumina artificială. Ideale în acest sens sunt lămpile cu bec infraroșu pentru pui, care asigură iluminatul optim, ajutând totodată și la reglarea temperaturii. De asemenea, becurile cu infraroșu au o serie de efecte benefice asupra puilor, stimulându-le dezvoltarea și prevenind comportamentul agresiv.

Reglarea temperaturii

Căldura este un alt element esențial în îngrijirea puilor de o zi, care au nevoie de o temperatură constantă. În prima săptămână, aceasta trebuie să fie de 32 de grade Celsius, urmând să fie scăzută cu 1-2 grade săptămânal. Dacă observi că puii stau înghesuiți sub lampa cu infraroșu, înseamnă că le este frig, și temperatura trebuie crescută. Când le este cald, vor sta retrași în colțurile adăpostului. Temperatura poate fi reglată ușor modificând înălțimea la care este plasată sursa de iluminat. Astfel, pentru a crește temperatura, lampa se coboară mai aproape de așternut, iar pentru a o scădea, se fixează mai sus.

Asigurarea apei și hranei

În adăpost trebuie să fie introduse adăpători și hrănitori special adaptate pentru pui, care să fie plasate într-o zonă bine luminată. În prima perioadă de viață, hrana puilor trebuie să fie constituită din furaje speciale, care conțin toate substanțele nutritive necesare păsărilor în această etapă. Apa are nevoie să fie mereu proaspătă și curată, iar dacă provine din surse naturale e cu atât mai bine. Aceasta trebuie schimbată zilnic dimineața și seara, având mereu grijă să fie la temperatura camerei. Dacă nu folosești o adăpătoare adaptată pentru pui, apa trebuie pusă în vase puțin adânci, pentru că puii se pot îneca ușor într-un castron sau o cratiță.

Păstrarea curățeniei

Adăpostul puilor trebuie să fie în permanență curat și uscat, pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor și a altor agenți patogeni ce pot îmbolnăvi puii. Se poate întâmpla de multe ori ca aceștia să împrăștie hrana prin adăpost sau să verse apa, mai ales atunci când nu sunt folosite hrănitori și adăpători adecvate. De fiecare dată, adăpostul trebuie curățat, iar dacă este cazul, se va schimba și așternutul.

În acest fel, vei asigura condițiile optime pentru îngrijirea puilor în primele săptămâni de viață, până la momentul în care aceștia pot fi mutați în curte, alături de celelalte păsări.

Sursa foto: unsplash.com/photos/TCY-24aPvPE