Cum îl ajuți pe bebe să facă mișcare: 5 idei pentru părinți

Detalii

CategoriiSanatate
Taguricopii
Ultima actualizareLuni 31 ianuarie 2022
Vizualizari418

Voteaza & Distribuie

Descriere

Bebelușii petrec o mare parte din timp stând pe spate sau pe burtă, motiv pentru care este esențial să îi încurajezi și să-i ajuți să facă mișcare. Deoarece se află în cel mai important stadiu de dezvoltare, aceștia au nevoie de exerciții care le întăresc mușchii, rezistența, flexibilitatea și mobilitatea în general.

În timp, odată ce aceștia devin mai activi, fiecare mișcare îi va ajuta să învețe să-și țină echilibrul și să se orienteze mai ușor în spațiu. Iată câteva idei pentru a-l ajuta pe cel mic să facă mișcare în fiecare zi:

1. Joaca de-a bicicleta
Mișcările corpului sunt importante pentru cei mici, chiar și pentru o digestie sănătoasă. Îl poți ajuta pe bebe să facă exerciții, dar și să elimine gazele cu ușurință prin joaca de-a bicicleta. Când cel mic este întins pe spate, ține-i picioarele și imită mișcările pedalatului. Încearcă să îi atragi atenția cât mai mult, pentru a-l ajuta să se distreze de asemenea. Fă mici pauze și repetă mișcările menținând contactul vizual cu copilul tău. Odată cu înaintarea în vârstă îi poți oferi mai multă libertate de mișcare, sub supervizarea ta atentă. De exemplu, pentru a-i dezvolta abilitățile locomotorii, optează pentru biciclete bebe pe care le poate folosi în parc sau în curte. Acestea au avantajul de a-l obișnui să-și folosească echilibrul și să-și întărească mușchii picioarelor.

2. Mișcările pe burtică
Nu subestima mișcarea pe care o poate face bebelușul în timp ce stă pe burtă. Acestea îți va mișca mâinile, picioarele și gâtul, iar asta îl va ajuta să-și dezvolte mușchii și flexibilitatea. Sesiunile de stat pe burtică sunt potrivite încă din primele zile de viață, dacă începi cu o durată mai scurtă, de aproximativ trei minute. În timp, poți să-l așezi pe acesta pe burtă și să-i ții companie până la 20 de minute. De asemenea, atrage-i atenția cu ajutorul jucăriilor pe care le poate apuca sau spre care se poate târî încet în timp. Oferă-i bebelușului tău timp să se acomodeze cu această poziție, iar apoi îi va fi din ce în ce mai ușor să se simtă confortabil.

3. Exerciții pentru mâini
În jurul perioadei de 6-10 luni, bebelușii sunt pregătiți să meargă de-a bușilea și să descopere mai multe despre lumea din jurul lor. Ajută-l pe bebe să se pregătească, prin exerciții pentru mâini. Acestea îl vor ajuta să devină mai puternic și să nu resimtă prea tare presiunea pusă de greutatea corpului pe acestea. Fă exerciții prin care cel mic se întinde cu mâinile după jucării și oferă-i masaje la mânuțe, în timpul băii sau când te relaxezi cu acesta pe canapea. Obișnuiește-l, pe cât posibil, să-și țină palmele deschise, deoarece doar astfel va reuși să își susțină greutatea cu succes.

4. Exerciții pe spate
Sesiunile de exerciții pentru bebeluși pot fi făcute cu ușurință din pozițiile cu care aceștia sunt obișnuiți, până când reușesc să aibă mai mult control asupra poziției gâtului sau până sunt pregătiți să încerce să se ridice în picioare. Așază-l pe bebe pe spate pe o saltea de sport sau pe o pătură. Ridică-i picioarele cu tălpile în sus și ajută-l să își întindă brațele în lateral. Această poziție poate fi considerată yoga pentru bebeluși și poate deveni oportunitatea perfectă de a-l calma pe cel mic. Poți chiar să îi cânți în timp ce îl legeni încet dintr-o parte în alta, menținând poziția.

5. Exerciții de echilibru
Echilibrul este esențial în diverse activități pentru cel mic, iar unul dintre exercițiile care îl va ajuta este sa-l așezi în picioare pe picioarele tale în timp ce stai jos și îl încurajezi să sară încet sau să se balanseze. Ține-l de mâini și ajută-l lucreze la echilibru. Poți să-ți miști picioarele chiar tu, pentru a-l face pe cel mic să depună puțin efort.

Momentele de mișcare sunt esențiale pentru o dezvoltare sănătoasă a micuțului tău, la orice vârstă. Investește timp și resurse în a-l ajuta să se miște liber, să fie puternic și să exploreze.

Sursa foto: pexels.com