Cum alegi orteza și cum îți protejezi piciorul în timpul purtării

Cum alegi orteza și cum îți protejezi piciorul în timpul purtării

Detalii

CategoriiSanatate
Taguriorteza, Orteze medicale
Ultima actualizareMarti 2 februarie 2021
Vizualizari467

Voteaza & Distribuie

Descriere

Orteza este un dispozitiv care are rolul de a stabiliza și imobiliza un membru sau o zonă a corpului. În acest mod, reușește să ghideze membrul respectiv în efectuarea unei mișcări corecte. Prevenind mișcările incorecte, orteza ajută la recuperarea după un traumatism, protejarea zonei afectate și ameliorarea durerii. Cu alte cuvinte, orteza îți permite să faci activitate fizică și cu membrul afectat. Există mai multe tipuri de orteze, în funcție de afecțiune și de zona unde se fixează: pentru gleznă, genunchi, umăr, coloana vertebrală. Acestea sunt confecționate din diferite materiale. Dacă ai nevoie de o orteză pentru picior, iată cum o alegi și cum îți protejezi piciorul. Așadar:

Cum alegi o orteză?

Atunci când cumperi o orteză, trebuie să ții cont de următoarele criterii:

Recomandarea medicului

În primul rând, trebuie să ai în vedere indicațiile medicului, dacă el a fost cel care ți-a recomandat o orteză, în urma unui diagnostic. El îți va explica ce tip de orteză ai nevoie și cum să o poziționezi într-un mod corect.

Tipul ortezei

Atunci când alegi o orteză, trebuie să fii atent dacă aceasta este fixă sau mobilă:

  • Orteza fixă este pentru imobilizare, fiind prevăzută cu atele, și se folosește în caz de fracturi, luxații și entorse.
  • Orteza mobilă permite efectuarea unor mișcări mai ample, având rol de suport. Aceasta este, de fapt, doar o bandă elastică, reglabilă.

Afecțiunea de care suferi Fiecare afecțiune necesită un alt tip de orteză. Afecțiunile ușoare necesită o orteză închisă cu suport paletar, însă, cele mai severe necesită o orteză deschisă frontal, cu suport paletar, sau o orteză cu laterale rabatabile. Și acest lucru trebuie stabilit de medicul ortoped.

Dimensiune

Ortezele pot avea diferite dimensiuni, însă cea care va fi aleasă trebuie să corespundă cu mărimea piciorului. De asemenea, există orteze pentru piciorul stâng, pentru drept sau care se potrivesc ambelor membre inferioare.

Material

Materialul este un alt criteriu important în alegerea ortezei. În funcție de preferințe și necesități, poți opta pentru una textilă, elastică, din cauciuc, plastic, spumă, aluminiu sau prevăzută cu porțiuni textile. Orteza cu spumă este cea mai confortabilă.

Design

Designul este un alt criteriu pe care îl poți avea în vedere. Modelul ales depinde și de preferințele personale. Ortezele au diferite combinații de culori și materiale. De asemenea, acestea diferă în funcție de sistemul de închidere.

Sfaturi utile

Purtarea unei orteze nu garantează vindecarea sau ameliorarea afecțiunii, în cazul în care faci anumite greșeli. Atunci când utilizezi o orteză, trebuie să ai în vedere următoarele lucruri:

  • nu strânge prea tare orteza, în speranța că acest lucru va grăbi vindecarea. De fapt, o presiune prea mare poate agrava simptomatologia și afecțiunea.
  • poziționează corect orteza! Dacă este fixată incorect, poți agrava afecțiunea de care suferi sau poți favoriza apariția complicațiilor. Cere sfatul medicului privind poziționarea acesteia.
  • dacă piciorul se înfierbântă, poate fi util să desfaci puțin orteza pentru aerisire. Totuși, nu scoate orteza frecvent! Aceasta trebuie să rămână fixată, pentru a putea obține rezultatele dorite.
  • nu utiliza o orteză „după ureche”, după ce te-ai diagnosticat singur. Mergi la medic pentru un diagnostic corect, dacă ai simptomele unei afecțiuni ortopedice.
  • orteza îți protejează piciorul și oferă stabilitate. Totuși, acest lucru nu înseamnă că poți face activități fizice intense, fiindcă piciorul nu este vindecat încă.
  • poartă orteza atât timp cât îți recomandă medicul. Nu purta orteza luni de zile, fiindcă musculatura ta va slăbi și-ți faci și mai rău.
  • poate fi nevoie să porți un ciorap de bumbac sau sa îți înfășori genunchiul într-un material din bumbac. Astfel, previi leziunile cauzate de frecarea ortezei pe piele.

În concluzie, ține cont de criteriile prezentate, atunci când alegi o orteză, pentru a te asigura că este potrivită pentru tine. Cere sfatul medicului, dacă ai nevoie de informații suplimentare.

Sursa foto: pixabay.com/ro/photos/orteza-feroviar-pantofi-449685/