Cum alegi excavatorul potrivit, în funcție de activitatea pe care o desfăsori?

Cum alegi excavatorul potrivit, în funcție de activitatea pe care o desfăsori?

Detalii

CategoriiAuto/moto, Casa/gradina
Taguriexcavator
Ultima actualizareMarti 18 mai 2021
Vizualizari98

Voteaza & Distribuie

Descriere

Lucrările de construcții sunt diferite și de multe ori este nevoie de o alegere personalizată a mașinilor sau a utilajelor pentru construcții. Chiar dacă pare, la o primă vedere, că putem face alegeri generale, care să ne ajute pe mai multe segmente, în realitate alegerile trebuie să fie cât mai specifice și cât mai apropiate de segmentul nostru de activitate.

Iată cum poți alege excavatorul potrivit pentru activitatea ta și cum poți evita situațiile dificile sau pierderile de timp.

Stabilește caracteristicile activității pe care o ai în desfășurare

Dacă ai de efectuat excavații la nivel restrâns, pentru canale, șanțuri sau pentru lucrări de fundații de dimensiuni reduse, poți folosi un excavator de talie mică, astfel încât să beneficiezi de o eficiență sporită a utilajului. Dacă vei alege un utilaj de mari dimensiuni nepotrivit aplicației tale, vei constata o creștere a costurilor de operare, în special a consumului de combustibil, din cauza multiplelor repoziționări ale utilajului și a restricțiilor legate de spațiu.

Tipul solului pe care se face excavarea

Aici discutăm despre o problematică foarte interesantă, deoarece solul nu este identic pe toată suprafața, dar nici în adâncime. Straturile de pământ sunt diferite, de la coezive sau portante, la necoezive, precum nisipurile, drept pentru care trebuie să analizezi foarte bine caracteristicile. Această analiză face parte din studiul geotehnic, iar pentru ca acest studiu geotehnic să poată fi făcut este nevoie de analize de laborator, care să identifice caracteristicile pământului. Caracteristicile solului devin importante în momentul în care excavatorul sau oricare alt instrument de lucru devine mult mai greu pentru capacitatea portantă a solului. Este esenţial să știi care sunt limitele solului, tocmai pentru a alege utilajele în deplină cunoștință de cauză.

Astfel, aici trebuie avut în vedere atât tipul solului ca suport pe care sprijină utilajul, cât și solul ca teren pe care excavatorul trebuie să aibă condiţiile optime pentru a efectua excavarea. În cazul unei ipoteze de lucru cu excavatorul ridicat de pe poziție, va trebui să iei în calcul și utilajul care va susține excavatorul la o anumită înălțime față de sol.

Caracteristici tehnice și de putere

Este important să folosești un excavator care să facă față cerințelor din șantier. Dacă excavatorul este mult prea mic pentru solicitări, atunci el fie va îngreuna foarte mult timpul de lucru, fie va duce la un proces de săpare ineficient. Cel mai simplu este să discuți cu un specialist care să te ajute în demersul tău, pentru a alege un excavator potrivit nevoilor tale.

Caracteristicile motorului

În prezent se pune accent din ce în ce mai mult pe eficiență și pe modul de lucru al produselor, iar excavatoarele nu fac excepție. Se caută utilaje de lucru sustenabile, care să eficientizeze procesele de lucru şi să nu polueze inutil. Sunt alese în special excavatoarele moderne, cu consum mic și putere mare a sistemului hidraulic, optimizate pentru toate lucrările de excavare, astfel încât eficiența să fie cuvântul de ordine.

Specialiștii vor ști exact să te ghideze către modelul de excavator potrivit, iar lucrările pe care le ai de făcut se vor desfășura în timpul alocat, fără probleme de ordin tehnic. Alte caracteristici la care va trebui să fii atent țin de putere, de pompe și sarcini de lucru. Aceste aspecte sunt menționate în cadrul fișelor tehnice aferente produselor şi îţi pot fi explicate pe îndelete de către reprezentanții firmelor producătoare sau distribuitoare.

Sursa foto: unsplash.com/photos/Mk2ls9UBO2E