Cristian Mungiu

Cristian Mungiu

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriCristian Mungiu, Iasi
Ultima actualizareMiercuri 6 august 2014
Vizualizari1933

Voteaza & Distribuie

Descriere

Nascut(a): 27 aprilie 1968 in Iasi, Romania

Cristian Mungiu este un regizor roman multipremiat in cadrul Festivalului de Film de la Cannes. Este cunoscut pentru realizarea peliculelor Occident, 4 Luni, 3 Saptamani si 2 Zile, Amintiri din Epoca de Aur si Dupa Dealuri.

Cariera

Dupa absolvirea studiilor universitare la Universitatea din Iasi, Cristian Mungiu s-a inscris la Academia de Teatru si Film din Bucuresti. A absolvit in anul 1998 si,Cristian Mungiu ulterior, si-a pus la bataie talentul si cunostintele, constribuind ca regizor secund la realizarea peliculelor Le Capitaine Conan si Train de Vie. 

Intre 1998 si 2000 a realizat o serie de scurtmetraje pentru care a fost premiat in cadrul Festivalului Dakino, la Cannes si la Festivalul de Film Transilvania. Primul dintre ele este Mariana, realizat in 1998, succedat de Mana lui Paulista, Nicio Intamplare, Zapping (Magda Catone, Ion Fiscuteanu, Dorel Visan) si Corul pompierilor (Mircea Diaconu, Ioan Gyuri Pascu).

A urmat Occident, primul lungmetraj al lui Cristian Mungiu. In rolurile principale ale comediei au fost distribuiti Alexandru Papadopol si Anca Androne. In 2005, regizorul se implica intr-un proiect initiat de  o fundatie germana intitulat Obiecte Pierdute, ce a constat in realizarea unei serii de scurt metraje. Cristian Mungiu isi aduce contributia, alaturi de alti regizori, prin segmentul Fata cu Curcanul.

Anul 2007 a fost unul de inspiratie pentru Mungiu. Realizeaza pelicula 4 luni, 3 saptamani si 2 zile, o drama ce-si desfasoara actiunea in ultimii ani ai regimului comunist, cand avortul era interzis prin lege. In rolurile principale au fost distribuite Anamaria Marinca (Otilia) si Laura Vasiliu (Gabriela). Cu o sarcina deja avansata, Gabriela risca totusi si se lasa pe mainile unui pseudomedic care o supune unui avort realizat in mod primitiv intr-o camera de hotel. Pelicula a fost premiata in cadrul celei de-a 60-a editii a Festivalului de Film de la Cannes cu trofeul Palme d'Or.

De asemenea, filmul a trecut oceanul si a fost premiat si in Statele Unite, fiind distins cu un premiu din partea Asociatiei Criticilor de Film din Los Angeles, Asociatiei Criticilor de Film din Toronto si un trofeu in cadrul Festivalului de Film de la Hollywood.

Doi ani mai tarziu, Cristian Mungiu revine cu trilogia Amintiri din Epoca de Aur, prin care a dorit sa evoce viata de zi cu zi a romanilor din timpul epocii de aur si nu neaparat sa faca inca un film despre comunism. Criticii au apreciat succescul pe care trilogia l-a avut la public, insa a consemnat faptul ca umorul strecurat de Mungiu printre replici si scene va prinde cu precadere la romanii care au trait vremurile respective. 

In 2012, Cristian Mungiu regizeaza Dupa Dealuri, o drama inspirata de intamplarea tragica de la manastirea Tanacu, cand o calugarita a fost exorcizata si lasata sa moara. Filmul le are in prim plan de Alina (Cristina Flutur) si Voichita (Cosmina Stratan), doua bune prietene care se revad dupa o lunga perioada de absenta. Alina, care in prezent locuieste in Germania, incearca sa o convinga pe Voichita sa paraseasca manastirea unde si-a gasit refugiul ca maicuta si sa plece impreuna in strainatate. Voichita refuza oferta Alinei si o serie de intamplari tragice se declanseaza in urma acestui fapt.

Dupa Dealuri a fost premiat in cadrul Festivalului de Film de la Cannes din 2012 cu premiul pentru cel mai bun scenariu, iar actritele din rolul principal, Cristina Flutur si Cosmina Stratan, au impartit premiul pentru cea mai buna actrita. 

Cristian Mungiu, Cristina Flutur si Cosmina Stratan

Viata personala

Cristian Mungiu s-a nascut pe 27 aprilie 1968 la Iasi. A studiat literatura engleza la Universitatea din Iasi, apoi s-a mutat la Bucuresti, unde s-a inscris la Academia de Teatru si Film. Este fratele Alinei Mungiu-Pippidi, scriitoare, jurnalista si doctor in stiinte politice.