Creta

Detalii

CategoriiTurism
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari19865

Voteaza & Distribuie

Descriere

Insula Creta este una din cele mai mari insule grecesti ce se afla in sud-estul peninsulei Grecia, in Marea Mediterana. Are o lungime de 260 km cu o latime ce variaza intre 12 si 60 de kilometri.

Insula Creta

Pozitia geografica a Cretei – intre Europa, Africa si Asia – i-a influentat istoria din antichitate pana in timpurile noastre. In ziua de azi insula are peste 600,000 de locuitori. In timp ce Creta are o economie moderna, in crestere, bazata pe agricultura si turism, cretanii, mai ales cei ce locuiesc in orase mici si sate isi pastreaza traditiile si obiceiurile stravechi, ce includ muzica cretana, cantata la lira cretana, dansuri cretane, precum pendozalis sau mancarea specific cretana.

Insula are un relief accidentat, teren de munte cu numeroase chei si ravene. Cheile Samariei sunt printre cele mai cunoscute, avand o lungime de 18km cu pereti verticali de piatra ce pot ajunge pana la 500m inaltime. Samaria este ultimul refugiu al rasei kri-kri, capra salbatica cretana, si tot aici putem gasi flori salbatice cretane foarte rare. Samaria si alte ravene din Creta au jucat un rol crucial in pastrarea florei si faunei bogate pentru ca sunt prea departe de activitatea umana.

Creta are o istorie bogata si fascinanta. Sapaturi arheologice moderne au descoperit ca din in perioda 3,000-1,200 I.Hr. Creta a fost centrul unei civilizatii stralucitoare a bronzului. Realizarile culturii cretane din aceasta perioada, numita si perioada minoica, au fost asemanatoare cu cele din Egipt si Mesopotamia. Insula avea 90 de orase independente, cel mai mare fiind Cnossos, capitala taramului legendar condus de rele cretan, Minos.

In anul 67 I.Hr. insula a fost cucerita de romani, iar in anul 395 a fost preluata de Imperiul Bizantin. Insula Creta a cazut sub stapanirea arabilor in anul 826 si a ramas sub conducerea lor pana in 961, cand a fost recucerita de catre bizantini. In urma celei de-a patra cruciade (1204), Creta a fost vanduta venetienilor. In 1645, Imperiul Otoman a inceput operatiuni militare in Creta impotriva venetienilor, cucerind cea mai mare parte a insulei in 1669 si castigand control complet in 1715. Revoltele cretanilor impotriva stapanirii turcesti au avut loc des si in 1913, dupa lupte indelungate, Creta a fost cedata Greciei.

Cretanii sunt cunoscuti pentru dragostea lor de libertate si independenta; ei au avut un rol important in luptele natiunii elene. Sit-uri arheologice cretane, cele mai cunoscute fiind palatele minoice din Cnossos si Faistos, dezvoltarea istorica si culturala, precum si frumusetile naturale, fac din insula Creta o locatie ideala.