Biserica fortificata din Richis

Detalii

CategoriiReligie
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari4866

Voteaza & Distribuie

Descriere

Richis este un sat din comuna Biertan ce apartine de judetul Sibiu. La prima vedere, in afar de arhitectura saseasca, specifica zonei, nu se forteaza sa iti atraga atentia. Trebuie mai mult effort pentru a ramane marcat de ce are acest satuc de oferit.




Intrarea in Biserica Fortificata din Richis


Intrarea in Biserica Fortificata din Richis





Nu e suficient doar sa treci cu masina, sa admiri dealurile sibiene si ferestrele cu ochi din acoperisurile caselor ori sa le faci cu mana copiilor simpatici de pe strada. Nu, in Richis, fie ca vin dinspre Sighisoara si mergi la Medias sau pe drumurl spre Agnita, prin Pelisor, trebuie sa cobori din autovehicul, sa-l parchezi langa Biserica Fortificata si sa astept vreo 5 minute cel mai simpatic si incarcat de povesti om.


Acesta vine fericit, fluturandu-si energia si incepe sa se aseze peste povestile vremii. Nu reusesti sa intri grabit in biserica, sa povezi una-alta si sa-ti scape multe detalii din privire. Nu poti sa faci asta, pentru ca gazda noastra se opreste la intrare, se aseaza si incepe sa-ti explice, pentru inceput, de ce apar unele gauri in peretii de la intrarea in biserica.



Se pare ca pe vremuri, cei care pacatuiau din pricina de prea mult vin, erau pusi sa stea duminica in genunchi in fata bisericii si sa invarta un semn in zid, in semn de iertare. Totusi, desi pedeapsa nu e tocmai onorabila, acestia ajung in special de rasul babelor care ies pioase de la slujba si sunt pregatite sa arate cu degetul lor deloc delicat inspre asa-zisii pacatosi.



Richis se numea mai demult Richisul, Richisdorf, Rechisdorf sau in multe alte moduri, atat in germana, maghiara, cat si in dialect sasesc. Satul se afla in Podisul Tarnavelor, in partea nordica a judetului Sibiu.






The Green Man


The Green Man




Biserica fortificata din sat reprezinta atractia principala, fiind incarcata de povesti si mistere, insa daca nu esti insotit de un ghid pe masura, risti sa pierzi cele mai multe detalii. Caci acestea sunt ascunse. In trecut li s-a cerut oamenilor sa curete biserica, s-o varuiasca si sa inlature orice urma a paganismului, caci in acest loc se dadea lupta spirituala intre crestinism si politeism. O sateanca i-a anuntat ca a descoperit niste fete ciudat si automai I s-a cerut sa le stearga.



Doar ca domnul Johann Schaas a fost prea curios, a luat cheile bisericii, s-a inchis in lacas si a stat sa vada ce e cu acele insemne. Fiind practic descoperirea lui, a inceput sa denumeasca acele figuri ascunse, drept dracusorii lui si sa-i prezint astfel turistilor. Acest lucru s-a intamplat pana cand a primit vizita unei femei de stiinta din Elvetia care a observat ca sculpturile seama cu un Zeu celtic, asa-cunoscutul Green Man, un zeu importivit crestinismului, unul ce aparea mereu cu doua frunze de vita de vie sculptate.




O alta sculptura


O alta sculptura



S-au facut astfel legaturile intre dragostea satenilor din Richis pentru vin, una infinita chiar. Atat de puternica, incat a dus la alungarea unor calugari care au uitat de ei intr-o seara cand s-au aplecat asupra unor pahare ce au devenit butoaie.



Biserica din Richis este o veche basilica gotica, are peste 500 de ani. Intrarea in biserica se face pe sub un turn-poarta si biserica are un aspect specific bisericilor fara turn. Zidurile cetatii nu se afla in cea mai buna stare, dupa atata timp.


Biserica din Richis are in interiorul sau o multime de elemente sculptate, figuri grotesti sau rupte din Biblie. Intr-o incapere stau sculptati pe tavan atat zeul celtic, Green Man, cat si Mantuitorul Iisus Hristos, doar ca acestia privesc in parti opuse, relevandu-se astfel viziunile atat de diferite. Totusi, ambele figuri se gasesc in interiorul aceluiasi lacas de cult.



Altarul e aranjat in stil baroc, a fost construit la 1775 de Johann Folbarth iar in fata preszinta scena rastignirii. Deasupra altarului se gaseste in prelat inalt, cu doua cruci in mana si o privire severa pentru vizitatori. In stanga gasim o usa a sarcristiei, una sculptata in lemn si ogiva. Aceasta este sora mai mare a usii sacristiei din Biertan. Ambele au un mecanism complex de inchidere, iar in varful ogivei are sculptata in piatra, o floare.




gaurile pacatosilor din zidul bisericii


gaurile pacatosilor din zidul bisericii



La balconul aflat in spate se gaseste instalata o orga realizata de Johann Prause, iar langa ea, inca o figura a zietatii din mitologia celtica, Grunneman, cu durerea-i intiparita in piatra.



In partea dreapta a bisericii din Richis vedem o strana din lemn prevazuta cu un loc unde se pot pune cartile de rugaciune. Un loc minunat este reprezentat si de amvonul din lemn, iar pe coroana este sculptat un pastor ce tine un miel in mana. Se cunoaste ca anul 1451 ar fi anul finalizarii construciei, iar in 1634 s-a renovat corul.



Cobloanele sunt aranjate cu mici figuri ce iti stimuleaza imaginatia si te indeamna, desi e foarte greu, sa le identifici. Pe lateralele bisericii fortificate exista galerii din lemn.



Domnul Schaas, acel simpatic batranel ce a venit grabit si vesel sa te introduca in lumea lui si a figurii sale drage, The Green Man, nu te lasa sa pleci fara sa te incarci de cunostinte impresionante. Chiar de ramai fara cuvinte si poate o lacrima in ochi si chiar de-ti vine sa-l imbratisezi in semn de drag si multumire, el ramane ferm pe pozitie, zambeste pe sub sprancenele-i albe si continua povestile pline de haz si intelepciune.





Domnul Johan Schaas


Domnul Johan Schaas



A primit de multe ori scrisori din strainatate legate de biserica fortificata din Richis, scrisori pe care le citeste turistilor in ambele limbi, din obisnuita, fara a-si da seama cat ii fascineaza pe vizitatori prin iutimea spiritului sau. Povestea sa de suflet se leaga de viticultura din aceasta zona.


Acest om simpatic te face sa regreti atunci cand te gandesti ca ai tai copii poate nu vor mai afla aceste lucruri, ca nu mai sunt oameni atat de interesati si de interesanti cand vine vorba de cultura, istorie, religie, turism si alte invataturi despre frumusetile patriei. Pentru ca avem o tara incredibil de frumoasa si habar n-avem ce ascunde in ea.